Respiratorsykkelen til Asbjørn Johannes (2,5) stjålet og ødelagt:

Nå får han ny respiratorsykkel

Da den spesialbygde respiratorsykkelen til Asbjørn Johannes ble stjålet, tenkte moren at sommeren var over. Nå har NAV lovet at en ny sykkel er på vei slik at sønnen hennes slipper å være inne hele sommeren.

TOK GREP: EL-sykkelen til alvorlig syke Asbjørn Johannes (2,5) og mor Kristin Aanestad ble frastjålet utenfor St. Olavs hospital. Video: Frank Karlsen Vis mer

I slutten av juni ble respiratorsykkelen til Asbjørn Johannes (2,5) stjålet fra en bakgård i Trondheim, mens mor og sønn var på kontroll på St. Olavs hospital.

Seinere samme dag fant politiet sykkelen, men da uten både batteri og bakhjul.

- At sykkelen er ødelagt spolerer sommeren. Vi skulle bruke sykkelen til å dra steder vi ikke kan gå rolig til i vogn. Han klarer ikke å være ute så lenge, fordi respiratoren han bruker i vogna er tyngre å puste i, forklarte moren Kristin Aanestad til Dagbladet den gang.

Nå virker det derimot som at sønnen hennes ikke må holde seg inne i sommer likevel.

Får ny sykkel

Bare dager etter at Aanestad mistet sykkelen kontaktet NAV henne, og fortalte at de jobbet med å få en rask avklaring i saken.

- Nå har NAV lovt at de har sendt en ny respiratorsykkel. Sykkelen er helt ny, og med sterkere motor enn sist, sier Aanestad til Dagbladet.

Familien har blitt lovt at den blir levert førstkommende torsdag.

- Det blir kjempebra. Sykkelen vil gi han masse glede og opplevelser, for han nærmer seg 2,5 år og har tilbrakt 15 måneder på sykehus. Han begynner nå å få en større radius enn der du kommer deg med barnevogna, og sykkelen er også mye mer actionfylt for ham. Nå har det endelig blitt fint vær igjen også. Så det å kunne utvide horisonten med en ny sykkel blir veldig bra, sier hun.

BEHØVER TILSYN: Asbjørn Johannes (2,5) er alvorlig syk og behøver tilsyn døgnet rundt, og spesialsykklen har de fått fra NAV .
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BEHØVER TILSYN: Asbjørn Johannes (2,5) er alvorlig syk og behøver tilsyn døgnet rundt, og spesialsykklen har de fått fra NAV . Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Syk

Asbjørn Johannes (2,5) er født med sykdommen mellomgulvsbrokk, og trenger pustestøtte døgnet rundt. Han har veldig små lunger, og et sensitivt immunforsvar.

Han kan ikke gå i barnehage på grunn av smittefare, og kan ikke være ute om høsten og vinteren av hensyn til helsa, og fordi respiratoren ikke tåler det. Han har også fått legemiddelet Synagis, noe bare veldig syke barn, ofte med lungesykdommer, får.

- Han tåler ikke å være ute på grunn av lungekapasiteten, og en forkjølelse kan være farlig. Han kan heller ikke være ute når det er regn, forteller Aanestad til Dagbladet.

SYKKELEN: Kristin har tro på at hun sammen med NAV skal finne en løsning. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet.
SYKKELEN: Kristin har tro på at hun sammen med NAV skal finne en løsning. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet. Vis mer

- Ønsker å vippse penger

Hun sier at responsen etter at hun gikk ut med saken har vært enorm, og at hun setter stor pris på støtten, på tross at de ikke fant sykkelen i god behold.

- Intensjonen min var bare å få sykkelen hjem, men støtten har vært enorm. Dette er ikke en sykkel jeg bare kan kjøpe en ny av, den ødelegger for en liten syk gutt, og det har nok berørt andre også, sier Aanestad, og fortsetter:

- Mange har tatt kontakt og det er helt tydelig at de ønsker å hjelpe til. Flere har sendt meg melding på Facebook, ønsket å vippse penger til en ny sykkel og sendt mail med ønske om å bistå. Det er virkelig rørende.

Hun sier at det derimot ikke blir aktuelt å få økonomisk hjelp da sykkelen er lånt fra NAV.

- Han hvinte av fryd

Aanestad forteller om den ene gangen hun og sønnen fikk tatt i bruk sykkelen.

- Han har prøvekjørt sykkelen én gang, og han var helt ekstatisk - han smilte vanvittig, og hvinte av fryd. Han var helt i hundre når han syklet. Den gleden var helt fantastisk.

Familien har bodd i Trondheim i over to år nå, og Aanestad uttrykker at de nesten ikke har sett noe av byen ennå.

- Å kunne komme seg ut, kjenne lukten av gress, se på blomster, biler - det er så viktig for ham, og det får vi forhåpentligvis endelig mulighet til nå.

NAV skriver i en e-post til Dagbladet at de ikke kan uttale seg om saken da det er en personsak.

- Ønsker rask løsning

GLADGUTT: Asbjørn Johannes har ikke verbalt språk, men kommuniserer likevel. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet.
GLADGUTT: Asbjørn Johannes har ikke verbalt språk, men kommuniserer likevel. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet. Vis mer

Moren har også vært i kontakt med selskapet Krabat MonoBike, som produserer hjelpemidler for funksjonshemmede barn og unge.

Fagansvarlig i Krabat, Ann-Helen Gomnæs, forteller til Dagbladet at de også har sett på saken.

- Vi tok kontakt med NAV Trondheim etter sykkelen forsvant og ønsker en rask løsning med tanke på situasjonen som familien er i, sier Gomnæs.

- Trolig henleggelse

Det ser derimot ikke ut som at Aanestad og sønnen får vite hvem som ødela sykkelen.

Overfor Dagbladet har Trøndelag politidistrikt bekreftet tyveriet, men vakthavende jurist Martin Moen forteller at saken nå er ferdig etterforsket.

- Det ligger dessverre an til en henleggelse da politiet ikke har funnet noe å gå på for å finne en eventuell gjerningsperson, sier juristen.

Aanestad har selv ikke vært i kontakt med politiet siden sykkelen forsvant. Da Dagbladet forteller at saken trolig blir henlagt uttrykker hun at det er leit at ingen ble tatt for tyveriet, men at det viktigste er at Asbjørn Johannes nå får en erstatningssykkel.