INDUSTRI: Pengene strømmet inn i Aker i fjor. Da regner det også tungt på Kjell Inge Røkke og de andre aksjonærene. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen.
INDUSTRI: Pengene strømmet inn i Aker i fjor. Da regner det også tungt på Kjell Inge Røkke og de andre aksjonærene. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen.Vis mer

Utbyttefest for Kjell Inge Røkke & Co

Nå får han snart 810 mill. inn på konto

Pengene rant inn i Aker ASA i fjor. Nå fosser en del ut igjen til Kjell Inge Røkke og de andre aksjonærene i det børsnoterte investeringsselskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Aker ASA, som kontrolleres av Kjell Inge Røkke, tapte mindre på driften i 4. kvartal 2016 enn året før. Og med søkke og snøre gikk det veldig bra i fjor.

Det børsnoterte investeringsselskapet hadde et resultat etter skatt på -841 millioner kroner i 4. kvartal 2016. I samme kvartal i 2015 var resultatet etter skatt på -1.867 millioner kroner.

For hele 2016 var imidlertid resultat etter skatt på 15.066 millioner kroner, etter gevinst på salg av virksomheter på 16.432 millioner kroner.

Investeringer i børsnoterte selskaper stod for 81 prosent av selskapets verdier ved utgangen av 2016. 65 prosent var relatert til olje- og gassektoren, 16 prosent i maritim industri og kontanter og likvide fondsplasseringer utgjorde 11 prosent. Sjømat og marin bioteknologi utgjorde 5 prosent og andre eiendeler 3 prosent, fremgår det av rapporten.

Godt med likvider

Kontantstrømmen fra driften i 4. kvartal var på 2.395 millioner kroner. I samme kvartal året før var den på 4.141 millioner kroner.

For hele 2016 var kontantstrømmen fra driften på 9.369 millioner kroner, opp fra 9.072 millioner kroner i 2015.

Aker gikk ut av året med kontanter og likvider på 12.718 millioner kroner, opp fra 10.388 millioner kroner ved utgangen av 2015.

- Robustheten i pengestrømmen, kombinert med en solid balanse og likviditet, gjør at Aker både kan betale sine aksjonærer et attraktivt utbytte og samtidig vurdere nye verdiøkende investeringsmuligheter fremover, sier konsernsjef Øyvind Eriksen.

Solid Utbytte

Dermed er det duket for et solid utbytte til Røkke og de øvrige aksjonærene, på 16 kroner pr. aksje, opp fra 10 kroner i fjor og året før.

Utbyttet tilsvarer en 5 prosent yield på aksjekursen og 3,5 prosent på NAV (Net Asset Value) ved utgangen av 2016. Det er også i tråd med policy i Aker, som er å utbetale et årlige utbytte på 2 - 4 prosent av selskapets NAV, heter det i rapporten.

Samlet betaler Aker ASA dermed ut et utbytte til aksjonærene, på knapt 1,2 milliarder kroner.

Folketrygdfondet, som er nest største aksjonær i Aker ASA, mottar eksempelvis 49,5 millioner kroner i utbytte for 2016.

Kjell Inge Røkkes TRG Holding AS får 796,6 millioner kroner og The Resource Group TRG AS mottar 14,2 millioner kroner.

Mens de øvrige aksjonærene får 390 millioner kroner inn på konto, kan Kjell Inge Røkke følgelig se frem til at det snart tikker inn 810 millioner kroner på sine konti.

Flere økonominyheter

Spenningen utløst for Funcom-aksjonærene

Har aldri sett maken - nå blir det utbytte

Blodrødt for sunnmøringer - tar milliardsmell