Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå får homofile lov til å donere blod i USA. Men de må vente i 12 måneder etter siste samleie

Helseministeren skeptisk til regelendringer i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FDA, det amerikanske mattilsynet, bestemte seg mandag for å oppheve det 30 år gamle forbudet mot at homofile menn skal få lov til å donere blod. I stedet innfører de en 12 måneder lang karantene etter siste samleie.

Årsaken er at FDA har konkludert med at utestengelse på livstid ikke er nødvendig for å motvirke overføring av HIV, skriver Reuters.

- En karantene på 12 måneder er støttet av de sterkeste vitenskapelige funnene vi har tilgjengelig i dag, sier Dr. Peter Marks, visedirektør i FDAs biologiske avdeling.

- Latterlig USA følger dermed etter land som England, Australia og New Zealand som har en tilsvarende karanteneperiode.

Likevel er forkjempere for homofiles rettigheter kritiske til de nye reglene.

- Det er latterlig og kontraproduktivt for folkehelsa at gifte homofile menn i et monogamt forhold ikke skal kunne donere blod, mens promiskuøse heterofile menn som ligger med hundrevis av kvinner hvert år skal få lov, sier Demokratenes kongressmedlem Jared Polis, som selv er homofil.

Ikke lov i Norge I Norge er det forbudt for menn som har sex med menn (MSM) å donere blod, uavhengig av hvor lang tid det har gått siden siste samleie.

Helsedirektoratet oppgir følgende begrunnelse på sin nettside:

«Årsaken til at MSM er utelukket fra blodgiving er at de som gruppe er overrepresentert når det gjelder smitte av hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner som kan smitte gjennom blod. Antall ny-diagnostiserte hivtilfeller blant MSM har de seneste årene vært stadig økende, og statistikk fra Folkehelseinstituttet viser at hiv-tallene holder seg vedvarende høye.»

Flertall for endring Disse begrensningene ønsker norske politikere å gjøre noe med. Ettersom landsmøtet til Arbeiderpartiet i vår sa ja, står nå et samlet Storting bak ønsket om at homofile menn skal få bli blodgivere.

Men det betyr ikke at en regelendring nødvendigvis er nært forestående.

En eventuell regelendring må skje i samarbeid med transfusjonstjenestens kvalitetsråd, som igjen gir råd til Helsedirektoratet.

Helseminister Bent Høie (H), som selv er homofil, skrev i et innlegg i Bergens Tidende i august at han ikke vil åpne for at menn som har sex med menn kan bli blodgivere.

- Å være homofil medfører dermed i seg selv ikke utelukkelse som blodgiver. Det er risikoatferden som er utelukkelsesgrunn, ikke legningen, skrev Høie.

For fem år siden utredet Helsedirektoratet en slik smittetesting av blodgivere, men konkluderte med at det ikke ville være kostnadseffektivt her til lands.

- Inkludert personellkostnader og utstyr vil summen trolig være nærmere 100 millioner kroner per år, skrev Høie i sitt innlegg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media