Nå får Iran sin «siste sjanse»

Amerikanerne innleder forhandlinger med knallharde krav.

STRIDENS KJERNEANLEGG: Fordo-anlegget helt nord i Iran står i sentrum for forhandlingene som en rekke vestlige land innleder med Iranske myndigheter. Obama-administrasjonen krever full stans i all aktivitet. I bakgrunnen truer israelske myndigheter med bombeangrep Foto: AFP/HO/DIGITALGLOBE/NTB SCANPIX
STRIDENS KJERNEANLEGG: Fordo-anlegget helt nord i Iran står i sentrum for forhandlingene som en rekke vestlige land innleder med Iranske myndigheter. Obama-administrasjonen krever full stans i all aktivitet. I bakgrunnen truer israelske myndigheter med bombeangrep Foto: AFP/HO/DIGITALGLOBE/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA og flere europeiske land vil åpne nye forhandlinger med Iran om landets atomanlegg.

Forhandlingene blir av Obama-administrasjonen beskrevet som Irans siste sjanse til å få en «diplomatisk løsning», melder The New York Times.

Strid om atom-bunker Avisen har vært i kontakt med flere amerikanske og europeiske diplomater som sier at Obama-administrasjonen åpner forhandlingene med krav om at det såkalte Fordo-anlegget umiddelbart stenges og plukkes fra hverandre.

Fordo-anlegget skal være i stand til å produsere uran som er anriket til 20 prosent, et mye høyere nivå enn uranen som blir anriket ved Irans andre anrikningsanlegg.

Det er dette som gjør at denne uranen raskere og enklere kan bli omgjort og brukt i en atombombe.

Anlegget ligger i en underjordisk bunker inne i et fjell, og skal være svært godt beskyttet.

De siste månedene har det blitt spekulert i om det israelske eller det amerikanske forsvaret er i stand til å ødelegge bunkeren.

Tilspissede forhandlinger Samtidig har det det iranske parlamentsmedlemmet Gholamreza Mesbahi Moghadam sagt at Iran nå har kapasitet til å anrike nok uran til å lage en atombome, men at landet ikke har til hensikt å lage bomben.

Uttalelsen ble publisert på det iranske parlamentets hjemmesider fredag, men ble tatt vekk sent lørdag kveld, noe som har ført til spekulasjoner om intern splid i Irans politiske ledelse.

Moghadams utspill blir også sett i sammenheng med forhandlingene som er planlagt å finne sted i Istanbul fredag i neste uke.

En høytstående amerikansk embedsmann sier til The New Yok Times at USAs myndigheter ikke aner hvordan iranerne kommer til å regagere på kravene.

PRESSET: Samtidig som Obama øker presset mot Iran, er han selv hardt presset på både ute og på hjemmebane. Irans atomvåpenprogram er ventet å bli en viktig sak i den kommende presidentvalgkampen, der Republikanerne presser på for militære aksjoner mot Iran. Det samme gjør israelske myndigheter, samtidig som Russland og Kina forsøker å bremse sanksjonene og hindre militære angrep mot landet. Foto: AP Photo/Susan Walsh/NTB SCANPIX
PRESSET: Samtidig som Obama øker presset mot Iran, er han selv hardt presset på både ute og på hjemmebane. Irans atomvåpenprogram er ventet å bli en viktig sak i den kommende presidentvalgkampen, der Republikanerne presser på for militære aksjoner mot Iran. Det samme gjør israelske myndigheter, samtidig som Russland og Kina forsøker å bremse sanksjonene og hindre militære angrep mot landet. Foto: AP Photo/Susan Walsh/NTB SCANPIX Vis mer

- Obama er presset.
Ettersom situasjonen tilspisser seg, er det ikke bare iranske myndigheter som blir presset. Også den amerikanske presidenten får et stadig mer begrenset handlingsrom.

I forrige uke uttalte en amerikansk embedsmann at dette var den mest kompliserte forhandlingen Obama til nå har vært i.

- Både demokratene og republikanerne forsøker å skåre politiske poenger, russerne og kineserne vil vanne ut sanksjonene, franskmennene vil ha en tøffere linje og israelerne truer med å bombe, sa han til The New York Times.