- Nå får jeg ikke gå til jobben

Halvorsen lei seg for strengere sikkerhet etter kakekastingen. Se video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Finansminister Kristin Halvorsen møtte i formiddag i retten for å vitne i saken mot 24 år gamle John Waagaard som kastet en kake på henne 18. oktober i fjor.

Halvorsen forklarte seg om selve hendelsen og om hvordan sikkerheten rundt henne som finansminister har blitt forandret etter hendelsen.

- Sikkerhetstiltakene rundt meg er strengere nå enn før dette skjedde. Nå får jeg ikke lenger lov til å gå til jobben, slik jeg alltid har gjort, men må kjøre bil, sa Halvorsen i retten.

Viktig å kunne leve normalt

Waagaards forsvarer Harald Stabell spurte flere ganger om endret sikkerhet skyldtes kakekastingen direkte.

- Jeg kan ikke gå inn på hvordan sikkerhetstiltakene rundt finansministeren blir lagt opp. Men uten kakekastingen ville jeg insistert på å få gå til jobben, sier Halvorsen.

Finansministeren la stor vekt på at selve kaka i seg selv selvfølgelig ikke utgjorde noen trussel mot henne. Men at alle angrep på en statsråd påvirker sikkerheten rundt regjeringen.

- Det viktigste for meg er den store verdien i at i Norge kan ministre bevege seg fritt i det offentlige rom. Jeg kan gå i butikken og handle mat og vite hva en handlekurv koster og leve et tilnærmet normalt liv. Dette er veldig viktig for at jeg skal kunne gjøre en god jobb som politiker og for at velgerne skal ha tillit til meg, sier Halvorsen.

- Nå får jeg ikke gå til jobben

Legger merke til fremmede

Hun mener det er vanskelig å konkret fortelle hva slags sikkerhetstiltak som er endret etter episoden, men sier opplegget er mer gjennomtenkt og mer planlagt. Hun har blant annet alltid følge av en annen person når hun går fra departementet til Stortinget.

- Jeg er ekstra observant på fremmede som kommer tett opp til meg.

Halvorsen vil ikke gi noen kommentarer om den tiltalte kakekasteren, om hun har sympati med ham eller ser humoren i saken.

- Det er opp til retten å vurdere saken nå. Det er ikke relevant hva jeg som privatperson tenker om dette.

Innrømmer legemsfornærmelse

John Waagard forklarte seg i morges bak lukkede dører, noe han selv ønsket av personlige årsaker.

- Det dreier seg om ting som går litt tilbake i tid, sa han til pressen etter å ha forklart seg.

Kakekasteren har beklaget og sier han angrer på det han har gjort. Bakgrunnen var at han mener det er galt at Kristin Halvorsen ble finansminister i den rødgrønne regjeringen.

- Jeg syns ikke det er bra at finansministeren er fra det minste partiet. Jeg mener det er en av de viktigste postene i regjeringen, sier Waagaard.

24-åringen sa seg skyldig i legemsfornærmelse og innrømmer å ha kastet kaken på Halvorsen. Men han er også tiltalt etter straffelovens paragraf 99, som omhandler forsøk på hindre en statsråd i gjøre arbeidet sitt. Paragrafen, som opprinnelig er fra 1902, ble endret i 2000 og har en øvre strafferamme på hele 15 års fengsel.

Den har aldri vært lagt til grunn i en rettskraftig dom, og det er derfor uklart hvordan retten vil bruke den.

TILTALT: John Waagaard (t.h.) har innrømmet å ha kastet kake på finansminister Kristin Halvorsen. Her i retten i dag sammen med sin forsvarer Harald Stabell.