FÅR BESØK: To år gamle Abdul Hassan ligger for døden, og hans jemenittiske mor får nå likevel visum til USA, slik at de to kan treffes før han dør. Foto: Council on American-Islamic Relations via AP / NTB scanpix
FÅR BESØK: To år gamle Abdul Hassan ligger for døden, og hans jemenittiske mor får nå likevel visum til USA, slik at de to kan treffes før han dør. Foto: Council on American-Islamic Relations via AP / NTB scanpixVis mer

Trumps innreiseforbud

Nå får moren likevel treffe sin døende sønn (2)

En kvinne fra Jemen som var omfattet av Trump-regjeringens innreiseforbud, har fått unntak for å reise til California for å besøke sin dødssyke sønn på to år.

Etter en flere måneder lag kamp med myndighetene, fikk Shaima Swileh tirsdag innvilget visum. Hun skal fly til San Francisco onsdag, opplyser Basim Elkarra fra Council on American-Islamic Relations, som gikk til søksmål for å få unntak for innreiseforbudet.

Sjelden sykdom

Swileh bor i Egypt, men kommer fra Jemen. Jemenittiske borgere nektes å reise til USA på grunn av president Donald Trumps politikk. Innreiseforbudet omfatter de fleste borgere fra Jemen.

Swilehs to år gamle sønn Abdullah Hassan fikk, i likhet med faren Ali Hassan, fikk innreisetillatelse før Trumps innreiseforbud ble innført i fjor sommer. Det gjorde ikke Swileh.

I høst tok faren sønnen med til California slik at han skulle få behandling for en sjelden genetisk hjernesykdom, forteller Elkarra.

Behandlingen der har imidlertid ikke gitt de ønskede resultatene. Sykdommen har forverret seg, og den lille gutten sliter nå med å puste på egen hånd. Legene tror han har kort tid igjen å leve.

Tårevåt appell

I forbindelse med sønnens sykdom søkte altså Swileh om fritak fra innreiseforbudet på grunn av den ekstraordinære situasjonen. Men det varte og det rakk og hun fikk ikke noe svar fra amerikanske myndigheter.

- Alt hun ønsker er å holde ham i hånda en siste gang. Hvis jeg kunne tatt ham bort fra respiratoren og på flyet, ville jeg tatt ham med til henne. Men det ville han ikke klart, sa faren søndag.

Og tirsdag ble det altså klart at Swileh likevel får treffe sin døende sønn.

USAs ambassade i Kairo utstedte visumet til moren etter en tårevåt TV-sendt appell fra faren.