Nå får Muhammad (76) likevel besøke sine 24 barnebarn i Norge

Utlendingsnemnda opphevet visumavslag: Nå spiller Muhammad Fateh brettspill med barnebarna i Norge.

STOR FAMILIE: Bestefar Muhammad Fateh er for tida på besøk hos sin store familie i Norge. På bildet er han sammen med noen av sine barnebarn i Pakistan. Foto: Privat
STOR FAMILIE: Bestefar Muhammad Fateh er for tida på besøk hos sin store familie i Norge. På bildet er han sammen med noen av sine barnebarn i Pakistan. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka har det vært stor jubel hjemme hos Muhammad Gulzar og hans familie i Asker, deriblant hans lille datter Madiha.

Grunnen er at pakistanske Muhammad Fateh (76) likevel får lov å besøke sine 24 barnebarn i Norge, etter at han først ble nektet visum.

- Det er fantastisk koselig, sier Fatehs sønn Muhammad Gulzar til Dagbladet.

Det er Utlendingsnemnda (UNE) som har opphevet Utlendingsdirektoratets visumavslag fra i sommer.

- De fant vel ut at vi hadde rett, da. Det er bra. Norge skal ikke være en bananrepublikk, sier Muhammad Gulzar til Dagbladet. Han er glad for UNEs vedtak, men sier også at han vet om flere andre som har fått visum-avslag på sviktende grunnlag.

22 Norges-besøk Slik Dagbladet skrev i august, skrev Utlendingsdirektoratet i sitt visumavslag at Muhammad Fateh ikke har «tilstrekkelige bånd til hjemlandet til å veie opp for risikoen for at søkeren blir i landet utover datoen i et utstedt visum».

Hans sønn Muhammad Gulzar syntes avslaget var urimelig fordi faren har vært på besøk i Norge 22 ganger siden 1991, og har reist tilbake hver gang.

Nå har han fått medhold i UNE.

«Det vises til at klageren er innvilget både visum og oppholdstillatelser for å besøke sin familie en lang rekke ganger, og har hver gang returnert til hjemlandet i tråd med tillatelsene», står det i UNEs vedtak, som kom i september.

Sympati-strøm At UDI sa nei i sommer ble blant annet begrunnet med at Pakistan har et stort potensiale for emigrasjon. I avslaget sto det også at Muhammad Fateh søkte om utvidet opphold i 2012 og at barna da skal ha sagt at han ville søke permanent opphold på grunn av helsa og fordi han har få familiemedlemmer i hjemlandet som kan ta vare på ham.

Muhammad Gulzar mente dette var en misforståelse. Muhammad Fateh og hans familie fikk stor sympati fra politikere fra SV, Venstre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, og i september avgjorde Utlendingsnemnda klagesaken til Muhammad Fatehs fordel.

Nå er Muhammad Fateh på plass hos barnebarna i Asker.

Leker med barnebarna - Datteren min Madiha er så glad, og gir kos og klemmer til bestefar og leker med ham, forteller Fatehs sønn Muhammad Gulzar.

Han forteller at de aller fleste av Muhammad Fatehs barnebarn i Norge nå har truffet bestefaren som bor hjemme hos ham i Asker.

- Noen av dem er på reise til Mekka, men omtrent 20 av barnebarna i Norge har truffet ham. De kommer på besøk nesten hver dag etter skolen, og leker og spiller spill sammen med ham, sier Muhammad Gulzar.

Han forteller at det særlig er et pakistansk brettspill som likner på sjakk som er populært.

- Oversittet frist UDI har overfor Dagbladet opplyst at Fateh under et tidligere besøk har oversittet utreisefrister og at dette var noe av bakgrunnen for visumavslaget.

Familiens advokat Trygve Tveter sier at dette i så fall burde ha framgått av avslaget, mens Fatehs sønn Muhammad Gulzar sier årsaken var forsinket informasjon om at en søknad om forlenget opphold var avslått.

- Det er trist at ikke flere saker av denne typen kommer til Utlendingsnemnda, sier Tveter, som opplyser at det store flertallet av disse sakene avgjøres endelig ved ambassadene eller i Utlendingsdirektoratet.

NORSKE BORGERE: - Vi er norske borgere. Hvor er våre rettigheter, spurte Muhammad Gulzar i sommer, etter at hans far hadde blitt nektet visum til Norge. På bildet er han sammen med datteren Madiha - Muhammad Fatehs bestefar. Foto: Halldor Hustadnes
NORSKE BORGERE: - Vi er norske borgere. Hvor er våre rettigheter, spurte Muhammad Gulzar i sommer, etter at hans far hadde blitt nektet visum til Norge. På bildet er han sammen med datteren Madiha - Muhammad Fatehs bestefar. Foto: Halldor Hustadnes Vis mer