Flytende havvindkraft:

Nå får Norge vindmøller til havs. - Revolusjonen starter i dag

Stortinget vedtar i dag at det skal bygges ut anlegg for flytende havvindkraft i Norge. Fra miljøorganisasjonen Zero får de en halv kake.

ÅPNET HAVVINDPARK: I høst åpnet Statoil verdens første flytende vindmøllepark utenfor kysten av Skottland, med turbiner som her bygges på Stord. I dag vedtar Stortinget at det skal åpnes for havvind også i Norge. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
ÅPNET HAVVINDPARK: I høst åpnet Statoil verdens første flytende vindmøllepark utenfor kysten av Skottland, med turbiner som her bygges på Stord. I dag vedtar Stortinget at det skal åpnes for havvind også i Norge. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Stortinget vedtar i dag å lyse ut konsesjon for havvindkraft i Norge.

Det skjer fordi Høyre, Frp, KrF og Venstre under behandlingen av statsbudsjettet på Stortinget bestemte seg for å gå et skritt lengre enn de gjorde i budsjettforhandlingen.

- Vi i energi- og miljøkomiteen mente at forslaget i statsbudsjettet ikke var offensivt nok, forteller nyvalgt stortingsrepresentant for Høyre, Lene Westgaard-Halle.

De borgerlige partiene legger derfor inn et tillegg som slår fast at det skal åpnes ett til to områder for flytende havvindkraft i norsk farvann. Det skal også følge med støtte fra Enova slik at et fullskala pilotanlegg kan på plass.

Ny næring

Målet er ikke å få mer fornybar energi inn i det norske kraftmarkedet, men å legge til rette for at dette kan bli en lønnsom næring for Norge.

- Det finnes to typer havvindmøller. De vindmøllene som står fast på havbunnen og de som er flytende i havoverflaten. De som står fast er det mange som er gode på, men det er ikke tilfellet for flytende vindmøller. Her har Norge et fortrinn. Statoil har akkurat åpnet verdens størst flytende vindpark utenfor kysten av Skottland, påpeker Westgaard-Halle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer