KREVER ERSTATNING: Trebarnsfar Åge Egeland (41) fra Seda i Vest-Agder krever erstatning. Han hevder at for lite bedøvelse under en hjerneoperasjon påførte ham traumer. Han har fått diagnosen Post traumatisk stressyndrom. Foto: Erik Thime/Agder
KREVER ERSTATNING: Trebarnsfar Åge Egeland (41) fra Seda i Vest-Agder krever erstatning. Han hevder at for lite bedøvelse under en hjerneoperasjon påførte ham traumer. Han har fått diagnosen Post traumatisk stressyndrom. Foto: Erik Thime/AgderVis mer

Nå får pasientene mer bedøvelse

Etter at Åge Egeland (41) opplevde sterke smerter under en våken hjerneoperasjonen, har sykehuset endret rutinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet om hjernesvulstrammede Åge Egeland (41) fra Feda i Vest-Agder som opplevde det reneste operasjonsmarerittet da han gjennomgikk en våken hjerneoperasjon uten tilstrekkelig bedøvelse i april i fjor.

Etter operasjonen, som trebarnsfaren beskriver som tortur, har sykehuset endret sine prosedyrer ved såkalt våken kraniotomi. Det går fram av svar Oslo universitetssykehus har gitt Helsetilsynet i saken.

Åge Egeland fikk påvist hjernesvulst i 2005. Til nå er han operert for dette fire ganger.

- Alternativ prosedyre Han husker store deler av den siste operasjonen i detalj, og beskriver operasjonsmarerittet slik:

«Deretter ble hodet mitt skrudd fast i trepunktstøtten. Dette var så smertefullt at jeg nok falt bort. Det siste jeg husker var at det knaste i hodet mitt.»

«Etter det husker jeg en voldsom skraping i hjernen. Det føltes som om det var et rivjern som ble brukt. Det var grusomt.»

I svarbrev til Helsetilsynet skriver Oslo universitetssykehus at Egelands «negative opplevelse» trolig har sammenheng med at han fikk mindre dose bedøvende medikamenter i april 2010 enn under tilsvarende operasjon i 2008.

Det påpekes også at han hadde høyere blodtrykk, noe som kan være enn indikasjon på at han opplevde ubehag.

Sykehuset opplyser om at Egelands operasjon er diskutert i avdelingens overlegeforum og at saken vil bli «brukt i forbedringsøyemed». Oslo universitetssykehus opplyser også tilsynet om at de vil endre sine rutiner ved våken kraniotomi.

STORE TRAUMER: Åge Egeland (41) fikk ikke nok bedøvelse da han ble operert for hjernesvulst ved Oslo universitetssykehus i april 2010. Han opplevde operasjonen som rein tortur, og har fått diagnosen Post traumatisk stressyndrom som følge av traumene. Foto: Privat
STORE TRAUMER: Åge Egeland (41) fikk ikke nok bedøvelse da han ble operert for hjernesvulst ved Oslo universitetssykehus i april 2010. Han opplevde operasjonen som rein tortur, og har fått diagnosen Post traumatisk stressyndrom som følge av traumene. Foto: Privat Vis mer

«Vi arbeider nå med en alternativ prosedyre hvor pasienten får full narkose i begynnelsen av inngrepet. Dette kan gjøre påkjenningen lettere», skriver sykehuset til Helsetilsynet 16. juli 2010.

- Ble neddopet Åge Egeland har hele tida hevdet at han ble gitt en stor mengde medikamenter etter operasjonen for å gjøre ham ute av stand til å formidle hvor smertefull operasjonen i april 2010 var.

- Jeg ble regelrett neddopet, sier han til Dagbladet.

Da han fikk sykehuset til å dokumentere hvilke medikamenter han ble gitt etter operasjonen, viste det seg at han ble gitt betydelig større dose sterke medikamenter enn hva han fikk etter den tilsvarende operasjonen i 2008.

Oslo universitetssykehus ønsker ikke å kommentere Egelands påstand om at han ble holdt neddopet etter operasjonen i 2010.

- Vi har redegjort for saken overfor Helsetilsynet og Norsk pasientskadeerstatning (NPE). Utover det ønsker vi ikke å gi noen kommentar, opplyser kommunikasjonsrådgiver Børge Einrem ved Oslo universitetssykehus.