Nå får soldatene beholde fletta

Et nytt, kjønnsnøytralt reglement gjør at mannlige soldater også kan ha hestehale eller flette.

FÅ MED LANGT HÅR: Hovedtillitsmann Vegard Utne (22) i Forsvarets avdeling for kultur og tradisjon forteller at svært få soldater har langt hår når de starter vernetjenesten. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FÅ MED LANGT HÅR: Hovedtillitsmann Vegard Utne (22) i Forsvarets avdeling for kultur og tradisjon forteller at svært få soldater har langt hår når de starter vernetjenesten. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En halv centimeter over hele hodet er vel det de fleste forbinder med en soldatklipp. Fram til nå har uniformsreglementet i Forsvaret slått fast at håret ikke kan faller nedenfor øvre kant av skjortekraven.

Menn som har ønsket å beholde håret lenger enn dette, har til nå blitt bedt om å bruke et hårnett eller sette det opp i en knute.

For for kvinnelige soldater har reglementet vært annerledes. De har fått lov til å ha håret i en løsthengende flette eller hestehale.

Forskjellsbehandlingen av kvinner og menn ble i vår klaget inn for Ombudsmannen for forsvaret av lege og orologkaptein Bård Freberg ved Terningmoen gardeskole, ifølge Soldatnytt. 

- I perioder har noen av oss hatt behov for å ha litt mer hår på hodet, inkludert meg selv. Da opplevde jeg at jeg fikk en del skrå blikk og indirekte kommentarer som jeg reagerte på. Det var det som fikk meg til å klage på dette, forteller han til Dagbladet.

Likestilling I likestillingens navn er nå reglementet endret.

Klagen fikk sjef for forsvarsstaben Jan Eirik Finseth til å medgi at reglementet var modent for en oppdatering.
 
«Uavhengig av hvorvidt formuleringen i bestemmelsen er i strid med likestillingsloven eller ikke ser FST at formuleringen ikke er i tråd med vårt ønske om at regler om bæring av uniform i størst mulig grad skal være kjønnsnøytrale.», skriver Finseth i et brev til ombudsmannen.

«FST vil, i samråd med forsvarsgrenenes uniformsmiljøer, sørge for at den påklagede formuleringen blir endret til en kjønnsnøytral form i den kommende revisjonen av bestemmelsen,» konkluderer forsvarstabssjefen.

Initiativtakeren til endringsforslaget er godt fornøyd.

FORSKJELLSBEHANDLING: Slik illustrerte forsvaret det som fram til nå har vært korrekt hår. Fra Bestemmelser om felles uniformsreglement i Forsvaret
FORSKJELLSBEHANDLING: Slik illustrerte forsvaret det som fram til nå har vært korrekt hår. Fra Bestemmelser om felles uniformsreglement i Forsvaret Vis mer

- Jeg synes det er glimrende at dette nå er blitt endret, sier Freberg.

- Velstelt Hovedtillitsmann Vegard Utne (22) i Forsvarets avdeling for kultur og tradisjon kjenner ikke til at det har vært problemer med soldater med langt hår tidligere, og tror heller ikke det nye reglementet vil føre til store endringer i hårsveisen til soldatene. Alle de mannlige soldatene han kjenner til har kort hår, sier han.

- Jeg tror ikke det er håret som har stoppet folk fra å ønske seg inn i militæret tidligere, men jeg kan godt forstå at noen ønsker å beholde hestehalen når de er her, sier han til Dagbladet.

- Vil du spare til langt hår nå?

- Nei, jeg vil nok ikke det. Jeg tror ikke det kler meg.

- Tror du det vil komme noen reaksjoner som følge av endringene i reglementet?

- Ikke av den aller største sorten, men personer som er veldig for likestilling synes sikkert det er stort, sier Utne, og legger til at så lenge håret er velstelt er langt hår helt greit.