NY SJANSE: Fredag avgjorde retten at Sture Bergwall skal få gjenopptatt de to siste sakene han er drapsdømt i. De to sakene gjelder dobbeltdrapet på et nederlandsk par i Appojaure i 1984 og drapet på Charles Zelmanovits i Piteå i 1974. Det sannsynlige utfallet er at påtalemyndigheten bestemmer seg for å frafalle tiltalene mot Bergwall når den nå må se på sakene på nytt. I ettertid vil retten ta den formelle beslutningen om eventuelle frifinnelser. Arkivfoto: AFP / NTB Scanpix
NY SJANSE: Fredag avgjorde retten at Sture Bergwall skal få gjenopptatt de to siste sakene han er drapsdømt i. De to sakene gjelder dobbeltdrapet på et nederlandsk par i Appojaure i 1984 og drapet på Charles Zelmanovits i Piteå i 1974. Det sannsynlige utfallet er at påtalemyndigheten bestemmer seg for å frafalle tiltalene mot Bergwall når den nå må se på sakene på nytt. I ettertid vil retten ta den formelle beslutningen om eventuelle frifinnelser. Arkivfoto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Nå får Sture Bergwall de siste drapssakene sine gjenopptatt

Frikjent i fem av de åtte sakene der han ble dømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sture Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick, er blitt frikjent for fem av de åtte drapene som han tidligere er dømt for. Nå kan også de siste dommene stå for fall.

Fredag avgjorde retten at Bergwall skal få gjenopptatt de to siste sakene han er drapsdømt i. De to sakene gjelder dobbeltdrapet på et nederlandsk par i Appojaure i 1984 og drapet på Charles Zelmanovits i Piteå i 1974.

Det sannsynlige utfallet er at påtalemyndigheten bestemmer seg for å frafalle tiltalene mot Bergwall når den nå må se på sakene på nytt. I ettertid vil retten ta den formelle beslutningen om eventuelle frifinnelser.

Fornøyd Bergwalls advokat Thomas Olsson sier at det er med stor lettelse han og klienten mottar beskjeden om at sakene skal gjenopptas.

«Gjenopptakelse innvilget! Bra begrunnelse (etter hva jeg hittil har lest)», skriver Bergwall selv på Twitter.

Det er påtalemyndigheten selv som har bedt om gjenopptakelse. Ifølge statsadvokat Bengt Landahl var Zelmanovits' dødsfall trolig ikke et drap i det hele tatt.

- Det var en beruset mann som gikk hjem fra skoledans, gikk seg vill i skogen og frøs i hjel, sier han.

Langvarig prosess I 2009 fikk Bergwall gjenopptatt den første av drapssakene, drapet på israeleren Yenon Levi i Dalarne i 1988. Påtalemyndigheten valgte da å trekke tiltalen mot Bergwall.

Siden er Bergwall blitt frifunnet for drapene på de norske jentene Therese Johannessen, Trine Jensen og Gry Storvik og den svenske gutten Johan Asplund.

Dommen for drapene på nederlandske Marinus og Janni Stegehuis falt i januar 1996. Paret ble funnet knivdrept i et telt i Appojaure utenfor Gällivare i 1984.

I november 1994 ble Bergwall dømt for drapet på Charles Zelmanovits, som forsvant i Piteå i 1976.

(NTB)