GLADNYHET: Marius Bratterud (34), Lena Bakke (33) og Philip (8 mnd.) var svært fornøyde med rentenyheten på vei ut fra shopping på Steen & Strøm i Oslo.
GLADNYHET: Marius Bratterud (34), Lena Bakke (33) og Philip (8 mnd.) var svært fornøyde med rentenyheten på vei ut fra shopping på Steen & Strøm i Oslo.Vis mer

- Nå får vi 2000 mer å rutte med i måneden

Glade juleshoppere etter massivt rentekutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sentralbanksjef Svein Gjedrem satte ned styringsrenta med hele 1,75 prosentpoeng i dag, like mye som hans svenske kollega satte ned med for to uker siden.

Samtidig signaliserer Norges Bank at styringsrenta framover bør ligge et sted mellom 2 og 3 prosentpoeng, og åpner dermed for ytterligere kutt.

- Utgjør et par tusen kroner
På kjøpesenteret Steen & Strøm midt i Oslo gikk juleshoppingen i høygir også før Gjedrems massive rentekutt ble kjent blant de hektiske handlende, men smilene ble litt større da Dagbladet.no kom med rentenytt.

- Det er i hvert fall bra å ha når januarsalget begynner, sier Marius Bratterud (34) da han  og Lena Bakke (33) fikk nyheten om sentralbanksjefens førjulsgave.

- Han der synes det er bra med mer penger, sier Bakke og peker på åtte måneder gamle Philip.

Tobarnsfamilien er kunder i Storebrand og har et større lån som omfatter både hus og bil, og vil definitivt merke 1,75 prosentpoengs nedgang om banken følger etter.

- Det utgjør trolig rundt to tusen kroner i måneden for oss, det er jo betydelig. Min bank var jo ikke først med å sette ned renta forrige gang, men gjorde et bra kutt da det først kom, sier Bratterud.

- Mest opptatt av inskuddsrenta
Familien Alfredsen, også de på julehandel ved Karl Johans gate, var på sin side ikke ubetinget begeistret for dagens store rentenyhet. De har ingen betydelige lån men store penger på bok.

- Vi så antydningene av hva som kom til å skje med økonomien, så da vi flyttet til Sør-Afrika for to år siden solgte vi huset og satte pengene i banken. Innskuddsrenta er derfor mer interessant for oss akkurat nå, sier Erik Alfredsen (56), som jobber i Helse- og sosialdepartementet i Cape Town.

Den svært betimelige vurderingen av hussalget har så langt vært lukrativ for familien.

- Vår situasjon er jo litt annerledes. Men jeg regner med rentenedgangen er bra for nordmenn flest, understreker kona Sissel (44).

Håper på mer
Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities, var blant ekspertene som id ag var svært fornøyd med Gjedrems avgjørelse.

- Nå som styringsrenta er nede på 3 prosent regner jeg med at de aller fleste banker vil sette ned renta de neste dagene, selv de som reduserte rentene i forkant av dagens rentemøte. Det var ikke forventet at Gjedrem skulle sette ned renta med så mye som 1,75 prosentpoeng, sier han til Dagbladet.no.

Rentedifferansen til Sverige, Euro-området og Storbritannia er på 0,5-1 prosentpoeng etter dagens kuttet.

— Vi regner med at Norges Bank kommer tilbake med flere rentekutt, sier administrerende direktør Finn Bergesen jr. i NHO

Det tror Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken, vil skje raskt.

- Det er ikke usannsynlig med et nytt kutt på et helt prosentpoeng ved neste rentemøte i februar, sier han til Dagbladet.no

Nordea først ute
Nordea var raskest ute med å kunngjøre nedsetting av renta på boliglån i ettermiddag. Én time etter at Norges Bank satte ned styringsrenta med 1,75 prosentpoeng, satte banken ned sin boliglånsrente tilsvarende, fra 22. desember for nye lån, og fra 28. januar 2009 for innskudd og lån til eksisterende personkunder.

Forrige gang Norges Bank reduserte renta fikk Nordea kritikk fordi banken ikke satte ned renten

— Ved å avvente situasjonen og informasjonen fra Norges Bank, har vi nå et bedre beslutningsgrunnlag. Derfor setter Nordea ned renten med hele 1,75 prosentpoeng. Beste boliglånsrente blir dermed 4,65 prosent nominelt, sier konserndirektør og leder for bankvirksomheten i Norge, Anne Stärk-Johansen i en pressemelding ifølge NTB.


IKKE BARE BRA: Erik (56), Sissel (44) og Henrik (15) Alfredsen har penger og ikke lån i banken, og risikerer at innskudsrenta går ned kraftig.
IKKE BARE BRA: Erik (56), Sissel (44) og Henrik (15) Alfredsen har penger og ikke lån i banken, og risikerer at innskudsrenta går ned kraftig. Vis mer