Ekstremværet «Hans»:

- Nå får vi en alvorlig prøve

I Gjerdrum er de smertelig klar over konsekvensene av ekstrem nedbør. Nå forbereder de seg på «Hans».

SMERTEFULL ERFARING: Ordfører Anders Østensen (Ap) foran området i Gjerdrum som ble rammet av kvikkleireskred i romjula 2020. Ti mennesker omkom. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SMERTEFULL ERFARING: Ordfører Anders Østensen (Ap) foran området i Gjerdrum som ble rammet av kvikkleireskred i romjula 2020. Ti mennesker omkom. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GJERDRUM (Dagbladet): 30. desember 2020 gikk et kvikkleireskred som krevde ti menneskeliv i Gjerdrum på Romerike.

Et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg pekte på de ekstreme nedbørsmengdene høsten og førjulstida 2020 som en medvirkende årsak til skredet.

To og et halvt år seinere forbereder kommunen seg på ekstremværet «Hans», som for alvor slår inn over store deler av Sør-Norge mandag og tirsdag.

Mandag formiddag ble jordskredfaren oppjustert til rødt nivå på Romerike.

- Det er klart at vi blir engstelige av et slikt varsel. Vi har fått smake på konsekvensene av hvordan det er å bo i et område med leire, kvikkleire, erosjon og store vannmengder, sier Anders Østensen (Ap), ordfører i Gjerdrum kommune.

Svake punkter

Dagbladet treffer Østensen ved området som ble rammet av kvikkleireskredet i romjula 2020, like utenfor kommunesenteret Ask.

Området er fremdeles sperret av, og siden skredet har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) jobbet med tiltak for å føre store mengder overflatevann vekk. Arbeidet pågår ennå i bakgrunnen.

- Det var mye nedbør høsten 2020, men det var mer beskjedent enn det som er varslet nå. Nå får vi en alvorlig prøve, og vi får se hvor vi har svake punkter, sier Østensen.

BEDRE RUSTET: De siste to og et halvt årene har NVE gjort en rekke sikringstiltak for å føre overflatevann vekk fra det skredutsatte området. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEDRE RUSTET: De siste to og et halvt årene har NVE gjort en rekke sikringstiltak for å føre overflatevann vekk fra det skredutsatte området. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Både mandag og tirsdag er han i møter med kommunens beredskapsgruppe. Kommunen har også døgnåpen telefon for ressurssenteret som ble etablert etter skredet i 2020.

- Det er et ressurssenter som er godt bemanna av psykologer som har oppfølging av de berørte etter skredet. De er tilgjengelige for å prate med de som føler at de trenger det, sier Østensen.

- Prøver å ikke bekymre meg

I området som ble rammet av skredet er det gjort mye arbeid for å håndtere overflatevann. Det gjelder imidlertid ikke alle steder i kommunen, påpeker ordføreren.

- Det er andre steder i bygda som ikke er like godt sikret som her. Det kan gi utfordringer med håndtering av overflatevann, sier Østensen.

På butikken i Ask sentrum har Nelly Nymoen gjort innkjøp før «Hans» treffer for alvor.

- Jeg vet flere, særlig de som bor i nærheten av skredområdet, er bekymret. Selv prøver jeg å ikke bekymre meg så mye, sier Nymoen til Dagbladet.

FORBEREDER SEG: Nelly Nymoen har gjort nødvendige innkjøp før ekstremværet setter inn for alvor mandag ettermiddag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORBEREDER SEG: Nelly Nymoen har gjort nødvendige innkjøp før ekstremværet setter inn for alvor mandag ettermiddag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

For ordførerens del vet han at innbyggerne håndterer situasjonen ulikt. Han har likevel ikke fått signaler om at beboere eksempelvis ikke tør å være hjemme nå som ekstremværet herjer.

- Det har jeg ikke fått tilbakemelding om, men erfaringsmessig takles dette på veldig ulike måter. Det er klart at de som bor oppe i åsen her, på stein, nok er glade for at de bor på stein akkurat nå. Hele Romerike er gammel havbunn og leire, og det håndterer vann dårlig når det ikke er gjort grundig nok arbeid i forkant, sier Anders Østensen.

- Vanskelig og slitsomt

Han beskriver de to og et halvt åra som har gått siden skredet, som utfordrende.

- Det har vært veldig tungt, vanskelig og slitsomt, men også meningsfylt. Det har vært mye lærdom i dette, og vi har fått en forståelse av at grundighet i arealplanlegging og overvannshåndtering er utrolig viktig, sier Østensen og legger til:

- Men det er smertefullt. Ti menneskeliv gikk tapt, blant dem en høygravid kvinne. Den sorgen som sitter igjen hos mange, og som vi kollektivt føler på, har vært vanskelig og tung å håndtere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer