Jubler etter vaksine-ja:

- Nå får vi livet tilbake

I over halvannet år har familien til alvorlig syke William (10) måttet leve nærmest isolert i frykt for smitte. At sønnen nå trolig vil få tilbud om coronavaksine, etter FHIs klarsignal for vaksine til alvorlig syke barn, vil gi dem livet tilbake, forteller mamma Elin Gunnarsson.

- ENDELIG: Elin Gunnarsson har ventet lenge på at en vaksine skal bli godkjent for sønnen William. Nå virker det som om det bare er uker mellom familien og et mer normalt liv. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
- ENDELIG: Elin Gunnarsson har ventet lenge på at en vaksine skal bli godkjent for sønnen William. Nå virker det som om det bare er uker mellom familien og et mer normalt liv. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

For den lille familien på Løren i Oslo har lite endret seg siden 12. mars i fjor. William er født med den nest alvorligste graden av diagnosen Nemalin myopati, og er avhengig av pustehjelp og overvåkning døgnet rundt.

Alt fra en forkjølelse til strømbrudd kan være farlig for ham, så i en verdensomspennende pandemi har ikke familien tatt noen sjanser, og har levd under et svært strengt smittevernregime.

Da myndighetene startet utrullingen av vaksinedoser på tampen av fjoråret, fulgte Gunnarsson spent med på forskning og debatt vedrørende vaksiner til barn og barn med alvorlig sykdom.

Men det dro ut, og da helsemyndighetene ga klarsignal til å vaksinere barn ned til 12 år på seinsommeren, virket det som det aldri skulle bli ti år gamle Williams tur.

- Da raste livet. Jeg tenkte at her blir vi sittende lenge.

HJELP DØGNET RUNDT: Williams diagnose gjør at han er avhengig av pustehjelp og overvåkning. Lillesøster Hedda hjelper gjerne til når William for eksempel skal flyttes fra rommet sitt og inn i stua. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
HJELP DØGNET RUNDT: Williams diagnose gjør at han er avhengig av pustehjelp og overvåkning. Lillesøster Hedda hjelper gjerne til når William for eksempel skal flyttes fra rommet sitt og inn i stua. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Ord blir fattige

Men så skjedde det noe. I USA fikk coronavaksinene grønt lys også for yngre barn, og etter hvert kom også nyheten om at det europeiske legemiddelverket EMA jobbet med en godkjenning.

- Det var da min første reaksjon kom. Det var en enorm lettelse, og jeg klarte å se lyset i tunnelen igjen. Det føltes uvirkelig.

Torsdag kom avgjørelsen, og FHI gikk ut med at barn med alvorlig sykdom ned til 5 år skal tilbys vaksinen i Norge.

Ifølge FHI er det barn med kreft, organtransplanterte, de som har alvorlig immunsvikt, alvorlige og komplekse nevrologiske sykdommer eller medfødte syndromer, som skal få tilbud om vaksinen. Denne gruppen utgjør rundt 3000 barn i Norge. FHI håper å ha barnevaksinen på plass om noen uker, og jobber nå med informasjon til blant andre kommuner og fastleger om hvilke barn som skal tilbys vaksine.

GRØNT LYS: Elin Gunnarsson har fått beskjed om at sønnen står først i køen dersom en coronavaksine blir godkjent for barn. Etter at FHI torsdag godkjente at barn med alvorlig sykdom skal tilbys vaksine, håper familien nå å kunne ta hverdagen tilbake. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
GRØNT LYS: Elin Gunnarsson har fått beskjed om at sønnen står først i køen dersom en coronavaksine blir godkjent for barn. Etter at FHI torsdag godkjente at barn med alvorlig sykdom skal tilbys vaksine, håper familien nå å kunne ta hverdagen tilbake. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Da kjente jeg bare at … ord blir fattige. Det var en enorm lettelse. Nå får vi livet tilbake, forteller Gunnarsson.

Hun har tidligere fått beskjed om at sønnen står først i køen om en coronavaksine blir godkjent for barn, og er derfor sikker på at William nå vil få vaksinen, selv om hun ikke har fått en endelig bekreftelse enda.

Endelig besøk fra Sverige

Siden samfunnet gjenåpnet i slutten av september, har familien fortsatt smittevernregimet de har levd med i over halvannet år.

- Vi har følt oss ensomme og veldig trykket inn i et hjørne, sier Gunnarson.

I frykt for at William skal smittes, har også lillesøster Hedda (8) blitt holdt hjemme fra skolen, så å si all sosial aktivitet har utgått. Williams assistenter har også ofret mye for å unngå risiko for smitte, forteller Gunnarsson.

KAN PÅ SKOLEN: Lillesøster Hedda har denne høsten vært hjemme fra skolen, i frykt for ta med smitte hjem. Nå gleder familien seg til at barna igjen kan gå på skolen, og at familien i Sverige kan komme på besøk. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
KAN PÅ SKOLEN: Lillesøster Hedda har denne høsten vært hjemme fra skolen, i frykt for ta med smitte hjem. Nå gleder familien seg til at barna igjen kan gå på skolen, og at familien i Sverige kan komme på besøk. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Men tre uker etter at William har fått første dose, kan de endelig ta et steget mot en mer normalt hverdag igjen.

- Det er lenge siden jeg bestemte meg for det, at mer enn å få en vaksine kan ikke William beskyttes. Vi kommer fortsatt til å være forsiktige, men det var vi før coronaen kom også. Men jeg har bestemt meg for at da begynner livet vårt igjen, sier Gunnarsson og legger til:

- Barna kan gå på skole, vi kan gå på kino, og ikke minst kan vi få besøk fra familien i Sverige.

Både Gunnarsson og Williams pappa er fra nabolandet, og har ikke sett storfamilien siden pandemien brøt ut.

- Begge barna er kjempelykkelige. Jeg har måttet si nei til så mye de har lyst til å gjøre, så det var veldig godt å fortelle til barna at nå er vaksinen endelig på plass.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer