ANSTRENGT FORHOLD: Det er knyttet stor spenning til utviklingen i konflikten mellom regjeringen Stoltenberg og Kjell Inge Røkkes Aker.  Arkivfoto: SCANPIX
ANSTRENGT FORHOLD: Det er knyttet stor spenning til utviklingen i konflikten mellom regjeringen Stoltenberg og Kjell Inge Røkkes Aker. Arkivfoto: SCANPIXVis mer

- Nå får vi se hva Stoltenberg gjør

Heidi M. Petersen trakk seg som Aker-styremedlem i protest i dag, er spent på statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDEFJORD (Dagbladet.no): Da Aker i ettermiddag holdt pressekonferanse om det omstridte salget til Aker Solutions, var det to kvinner som sto svært lavt i kurs hos Røkkes våpendragere:

• Statens styrerepresentant Berit Kjøll, som ble beskyldt for å ha takket nei til et orienteringsmøte som skeptiske svenske investorer tok iniativet til, noe Kjøll selv kaller ren løgn, og

• Heidi M Petersen, som bare et par timer før pressekonferansen trakk seg i protest som styremedlem i Aker Solutions. Akers reaksjon var å antyde at hun var et lite engasjert styremedlem.

- Ikke den som var mest tilstede
Aker ASAs direktør og pressetalsmann Geir Arne Drangeid var ikke nådig da han ble spurt om en kommentar til at styrerepresentant  Petersen hadde trukket seg fra styret i Aker Solution fordi hun oppfattet hele saken som uryddig .

-Heidi Petersen er ikke det styremedlemmet i Aker Solutions med den høyeste tilstedeværelse i styremøtene, sa han.

Drangeid var imidlertid ikke like villig til å kommentere, eller sette karakter på, Berit Kjøll, som er statens representant i Aker Holding.

-Hvorfor gir du ingen karakteristikk av Kjøll, når du allerede har karakterisert Petersens innsats i et styre du ikke har noe med å gjøre?

Etter å ha tenkt seg om noen sekunder kommer det fra Drangeid:

-Det jeg sa om Petersen var klønete sagt.

- De prøver seg jo
Dagbladet spurte Petersen om Drangeids første kommentar i kveld. Hun tilbakeviser antydningen om lav tilstedeværelse.

- Vel, møtedeltagelsen finnes det jo tall og statistikk på som det går an å hente fram. Men de prøver seg jo, sier Petersen.

Hun var i dag sparsommelig med å utdype kritikken mot Røkke-systemet, men avventer nå statsministerens neste strekk med spenning.

- Nå får vi se hvordan Stoltenberg håndterer denne saken, sier eks-styremedlemmet til Dagbladet.

Petersen trakk seg fordi hun mente det var uholdbart å sitte i Solutions-styret på bakgrunn av saksbehandlingen i styret samt de vedtak som var truffet i tilknytning til kjøp av selskaper fra Aker ASA.

Det var Petersen som 6. april forlangte en ny behandling av saken da styret i Aker Solutions hadde hele transaksjonen oppe til ekstraordinær behandling i sitt styre. Hun ble nedstemt.

- Jeg ønsket en grundigere gjennomgang av hele sakskomplekset for å forsikre meg om at saken fikk en betryggende behandling. Til min store overraskelse fikk jeg ikke tilslutning til det, sa hun til Dagbladet i 14-tida i dag.

Renvasket seg selv
Akers eget revisjonsutvalg presenterte klokka 16 i dag en rapport som igjen «frikjenner» Aker på alle punkter i saksgangen, og lener seg på vurderinger fra et kobbel innleide jurister i tre advokatfirmaer.

«Revisjonsutvalget i Aker ASA slår fast at selskapets styre og administrasjon har opptrådt korrekt i forbindelse med salg av eiendeler til Aker Solutions AS. Dette gjelder både prosessen for saksbehandling og selskapets egne vurderinger av eiendelenes verdi. Aker ASA har opptrådt i samsvar med aksjonæravtalen i Aker Holding, lovkrav og andre avtalefestede krav. »

Kjell Inge Røkke viser med andre ord ingen tegn til å bøye av for Jens Stoltenbergs svært kraftige anmodning om at transaksjonene enten må nullstilles eller tas opp til behandling i generalforsamlingen i Aker Solutions.

Samtidig skal det i kveld ha vært både møtevirksomhet og kontakt på andre måter mellom Aker-systemet og representanter for regjeringen.

Dagbladet.no følger utviklingen i kveld.

- UHOLDBART: Heidi M. Petersen prøvde å få en gjennomgang av transaksjonene på et møte i Aker Solutions-styret, men ble nedstemt. Da gikk hun i protest. Foto: NORDEA
- UHOLDBART: Heidi M. Petersen prøvde å få en gjennomgang av transaksjonene på et møte i Aker Solutions-styret, men ble nedstemt. Da gikk hun i protest. Foto: NORDEA Vis mer