Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå feier Isaac over Florida

Slik herjet stormen på Cuba i går. Orkan styrke er ventet i Florida om noen dager.

VOLDSOMME KREFTER: Stormen Isaac herjet Cuba i går og har i dag nådd Florida i USA. Foto: AP/Ramon Espinosa/NTB Scanpix
VOLDSOMME KREFTER: Stormen Isaac herjet Cuba i går og har i dag nådd Florida i USA. Foto: AP/Ramon Espinosa/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha oversvømmet teltleirer og feid over Cuba, nådde stormen USAs fastland søndag kveld norsk tid. Det amerikanske orkanvarslingssenteret NHC venter at Isaac vil treffe kysten et sted mellom Florida og Louisiana i midten av uka, på eller rundt sjuårsdagen for orkanen Katrina. Da varsler meteorologene at Isaac vil ha styrket seg til kategori 2 på skalaen som går fra 1 til 5.

Orkanvarslet ble søndag utvidet vestover og omfatter nå New Orleans, som ble ødelagt da Katrina feide over byen 29. august 2005. Mer enn 1.800 mennesker omkom.

NHC sier Isaac ventes å bringe med seg «ekstremt farlige», vedvarende vinder i en hastighet på 169 kilometer i timen på vei oppover Mexicogolfen. Da Isaac feide over områder rundt 8 mil sørøst for Key West søndag kveld bar uværet med seg vinder med en hastighet på ca. 100 kilometer i timen.

Oljestans I golfen har Isaac tvunget flere oljeselskaper til å stanse produksjonen, og mer enn halvparten av USAs offshore oljeproduksjon står i fare for å bli stengt ned.

Floridas guvernør Rick Scott har erklært unntakstilstand i påvente av uværet, og Republikanerne har utsatt sitt landsmøte i Tampa på Floridas vestkyst til tirsdag ettermiddag.

Mer enn halvparten av restaurantene i Key West var stengt på grunn av stormen søndag. Turister er bedt om å evakuere om de kan, og søndag ettermiddag lignet turistperlen en spøkelsesby. Enkelte djerve tilreisende hadde imidlertid bestemt seg for å ri stormen av.

- Vi kjøpte billetter for mange måneder siden. Plutselig er det orkan, sier Diane Vaccaro, en bestemor fra New Jersey som var på ferie sammen med søsteren og ektemannen.

Hun sier Isaac er hennes åttende orkan.

- Det er bare gøy. Du rir den av og så kan du si «Jeg gjorde det. Jeg overlevde», sier Vaccaro til nyhetsbyrået Reuters.

Åtte døde I lutfattige Haiti, hvor befolkningen fortsatt lider kraftig etter jordskjelvet som kostet minst 250.000 mennesker livet i 2010, ble skadene mindre enn fryktet. Men åtte mennesker, blant dem tre barn, mistet livet da stormen dumpet store nedbørsmengder over landet lørdag.

Ytterligere tre personer er savnet i nabolandet Den dominikanske republikk, som ligger på samme øy. Cuba fikk merke uværet i form av kraftig vind og regn da det feide over øya søndag. Det er ikke meldt om omkomne eller skadde på Cuba.

I Haiti døde en åtte år gammel jente da en mur raste sammen over henne, og en 51 år gammel kvinne mistet livet da taket på huset hennes i Jacmel falt ned.

I en teltleir ved slummen Cité Soleil ble skjøre skur revet i filler av regnvannet som fosset inn. Mange steder gikk strømmen, og tak og telt ble blåst bort.

Haiti var allerede det fattigste land på den vestlige halvkule før katastrofen i 2010. 400.000 mennesker bor fortsatt i improvisert teltleirer i og rundt den raserte hovedstaden Port-au-Prince. (NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media