Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Nå fikk jeg veldig lyst til å drepe deg, det må jeg innrømme»

En 55 år gammel mann må møte i retten tiltalt for å ha truet en syklist.

TRUSSELTILTALT :  Her i Vitaminveien i Oslo skal en 55 år gammel bilist ha presset en 48 år gammel syklist av veien og deretter truet ham. I morgen starter rettssaken mot 55-åringen i Oslo tingrett. Foto: Google Street View.
TRUSSELTILTALT : Her i Vitaminveien i Oslo skal en 55 år gammel bilist ha presset en 48 år gammel syklist av veien og deretter truet ham. I morgen starter rettssaken mot 55-åringen i Oslo tingrett. Foto: Google Street View. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): At enkelte bilister lar seg hisse opp over syklister i veibanen er ikke et ukjent fenomen, men noen lar det gå lengre enn andre.

En 55 år gammel mann som i morgen må møte i Oslo tingrett,  tilhører ut fra tiltalen mot ham den siste kategorien.

55-åringen skal ha framsatt alvorlige trusler mot en syklist han møtte i morgenrushet ved Storo i Oslo den 5. desember i fjor.

«Nå fikk jeg veldig lyst til å drepe deg, det må jeg innrømme», skal 55-åringen ha sagt til syklisten.

Truslene ble framsatt etter at mannen først hadde presset den 48 år gamle syklisten ut av kjørebanen og opp på fortauet, ifølge tiltalen.

«Jeg fikk rett og slett lyst til å kjøre deg ned. Det kommer til å skje en dag om du kjører sånn, da blir du truffet», skal 55-åringen ha sagt videre.

- Tatt ut av sin sammenheng Ifølge tiltalen skal bilisten også ha kjørt opp på siden av syklisten og stirret på ham på en måte som etter omstendighetene var egent til å framkalle alvorlig frykt.

Den tiltalte 55-åringen nekter for å ha truet syklisten og nekter straffskyld, sier mannens forsvarer Johnny Veum til Dagbladet.

- Han bestrider å ha framsatt trusler. Han sier det var en diskusjon med syklisten og den ser han fram til å forklare seg om i retten i morgen, sier Veum.

Ifølge tiltalte er sitatene som er trukket fram i tiltalten tatt ut av en større sammenheng. 

 - Når man får de dem i sin sammenheng så kan man se at det har vært en tosidig kommunikasjon. Det er ikke bare han som har sagt ting, sier Veum.

Det er satt av en dag til saken i Oslo tingrett. 55-åringen risikerer fengsel i over seks måneder samt tap av førerkortet.

Sjelden kost Trusler av denne typen er sjelden kost, ifølge generalsekretær i Syklistenes landsforening Trond Berget.

- Direkte trusler som dette er sjeldent, heldigvis. Denne typen utsagt er vanligere i nettdebatter, sier han til Dagbladet. 

Trakassering er ikke like sjeldent.

- Man opplever en del trakassering når man sykler på veien. Spesielt hvis man sykler i kjørebanen og det er en gang- og sykkelvei i nærheten. Nesten alle bilister oppfører seg skikkelig, men noen sliter med å akseptere at også syklister har rett til å bruke veibanen og lar seg åpenbart provosere av dette.  Alle syklister er ikke engler heller. Forskjellen er likevel at hvis det går galt skader syklistene som oftest bare seg selv, mens bilister også skader andre, minner han om.