Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå finnes svineinfluensaen over hele verden

Her er de siste nyhetene om influensaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Svineinfluensa er nå verdensomspennende, sier Verdens helseorganisasjon WHO. På et pressemøte opplyste de om at svineinfluensaen finnes i om lag hvert land i verden, og at det også er det dominerende influensaviruset verden over.

- I WHO er vi fremdeles bekymret for det mønsteret vi ser, spesielt fordi det er et annselig antall mennesker som utvikler alvorlige komplikasjoner og død. Vi forbereder oss på å se en fortsatt eller økende aktivitet gjennom vinteren på den nordlige halvkule, sier spesialrådgiver for pandemien i WHO, Keiji Fukuda, ifølge Los Angeles Times.

De nyeste tallene viser at rundt 5700 personer foreløpig er døde av svineinfluensa verden over. De fleste dødsfallene er rapportert fra det amerikanske kontinentet.

Kriseteam til Ukraina
Nå kommer det rapporter fra hele verden om både resistens mot Tamiflu og mulige mutasjoner av svineinfluensaviruset. Ukraina, som er et av landene som er hardest rammet av svineinfluensaen, har allerede rapportert om 85 dødsfall.

Ifølge Sky News har WHO sendt et kriseteam for å overvåke utviklingen. Landets presiden Vikor Justsjenko sier at eksperter mener det kan eksistere tre typer influensavirus samtidig, og at det kan føre til at et enda mer aggressivt virus utvikler seg.

- Det er mange spørsmål det gjenstår å finne svar på, sier WHO i en uttalelse.

Trakk tilbake sjokokrisp-reklame
I USA har diskusjonen gått etter at frokostblandingsprodusenten Kellogg's reklamerte for sjokolade-frokostblanding med at den hjelper for immunforsvaret. I går ble de imidlertid tvunget til å trekke tilbake boksene med slagordet: «Now helps support your child's immunity», skriver Portfolio.com.

Advokat Dennis Herrera sendte Kellogg et brev i forrige uke, der han ba dem begrunne påstanden på frokostblandingsboksen. Herrera kritiserte selskapet for å villede kunder som kan få inntrykk av at frokostblandingen «Cocoa Krispies» hjelper mot svineinfluensa.

Etter å ha argumentert for at vitami A, C og E styrker immunforsvaret, mente Kellogg's at reklamen ikke var verdt oppstyret.

- Det ble stilt spørsmål i mediene om timingen på dette produktet og svineinfluensautbruddet. Selv om forskning viser at disse antioksidantene styrker immunforsvaret, har selskapet valgt å forandre dette på grunn av den offentlige oppmerksomheten rundt svineinfluensa, sier Kellogg i en uttalelse.

Resistensvarsel
Nederlandske helsemyndigheter meldte tidligere i uka at en pasient var smittet med et H1N1-virus som er resistent mot Tamiflu. Men det var snakk om et virus som ikke sprer seg raskt, forsikret helsemyndighetene ifølge NTB.

Tilfellene av resistente H1N1-virus er få og isolerte, sa WHOs spesialrådgiver Keiji Fukuda på et pressemøte i Genève torsdag, ifølge Reuters.

— Vi ser ingen tegn til utbredt resistens, sa Fukuda.

Han mener også at så langt vurderer de vaksinene mot svineinfluensa som sikre.

TROR DET VIL FORTSETTE Å ØKE: Vi forbereder oss på å se en fortsatt eller økende aktivitet gjennom vinteren på den nordlige halvkule, sier spesialrådgiver for pandemien i WHO, Keiji Fukuda, ifølge Los Angeles Times. Foto: SCANPIX
TROR DET VIL FORTSETTE Å ØKE: Vi forbereder oss på å se en fortsatt eller økende aktivitet gjennom vinteren på den nordlige halvkule, sier spesialrådgiver for pandemien i WHO, Keiji Fukuda, ifølge Los Angeles Times. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det vi ser er at vaksinene er sikre, og har blitt gitt til et stort antall mennesker uten problemer, sier Fukuda.

Vaksine til banker og hockeyspillere
Det er imidlertid mer diskusjon om hvem som skal få vaksinen først. I New York ble det i dag kjent byens store finansinstitusjoner får svineinfluensavaksine, på tross av at vaksinemangel, ifølge ABC News.

Både Citigroup og Goldman Sachs har fått vaksineforsendinger, men selskapene forsikrer om at vaksinen kun blir gitt til folk i risikogrupper.

I Alberta i Canada har en lege fått sparken etter at han vaksinerte et hockeylag, og familiene til hockeyspillerne, mens mange i risikogrupper sto i kø for vaksine, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Beslutningen om å gi fortrinn til Calgary Flames og familiene deres var en alvorlig feilvurdering, sier helsemyndighetene i Alberta, som sier at flere personer kan miste jobben.

85 DØDE: Ukraina, som er et av landene som er hardest rammet av svineinfluensaen, har allerede rapportert om 85 dødsfall. Foto: SCANPIX
85 DØDE: Ukraina, som er et av landene som er hardest rammet av svineinfluensaen, har allerede rapportert om 85 dødsfall. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media