SJEFIDEOLOG: Mattias Karlsson (41) er Sverigedemokraternas parlamentariske leder og sjefideolog.
Foto: Maja Suslin / TT / NTB Scanpix
SJEFIDEOLOG: Mattias Karlsson (41) er Sverigedemokraternas parlamentariske leder og sjefideolog. Foto: Maja Suslin / TT / NTB ScanpixVis mer

Sverigedemokraterna etter valget

«Nå fins bare to valg, seier eller død»

Sverigedemokraternas sjefideolog påberoper seg Karl den 12. og Winston Churchill i flammende innlegg med krigsretorikk.

Høyrepopulistiske Sverigedemokraterna (SD) gjorde tidenes valg søndag; partiet fikk 17,6 prosent av stemmene og ble Riksdagens tredje største. Likevel har både den sittende rødgrønne koalisjonen og sentrum-høyre-samarbeidet Alliansen allerede gjort det klart at de ikke vil henvende seg til det innvandrings- og islamfiendtlige partiet i eventuelle regjeringssonderinger.

Dermed står SD i utgangspunktet uten økt politisk makt, tross framgangen.

- Utpekt av skjebnen

SDs parlamentariske leder Mattias Karlsson (41) har i en årrekke markert seg som partiets fremste ideolog, og er svært aktiv på sosiale medier. I et flammende Facebook-innlegg mandag påberoper han seg både krigerkongen Karl den 12. og Winston Churchill, og skriver hvordan «skjebnen» har utpekt Sverigedemokraterna, skriver Aftonbladet.

«Sverige er virkelig ille ute. Det har vi vært ved flere tilfeller i vår historie. Mange ganger har det sett helt håpløst ut. Landet vårt har vært okkupert av fremmede makter, utenlandske fogder har undertrykt befolkningen, vi har blitt angrepet og stått alene mot en samlet styrke av Europas stormakter og vært kritisk tallmessig underlegne.

Likevel har vi gjort motstand, likevel har vi reist oss, likevel har vi alltid seiret mot alle odds og overlevd. Takket være den urokkelige staheten, overbevisningen, offerviljen og lederskapet hos en liten skare patrioter.

Vi må være den skaren nå. Skjebnen har utpekt oss denne gangen», skriver Karlsson og legger til at SDs motstandere har tvunget dem inn i en «eksistensiell kamp om vår kulturs og vår nasjons overlevelse».

«Det finnes bare to valg, seier eller død», skriver 41-åringen - som avslutter med utdrag av en tale Winston Churchill ga i oktober 1941 - der hovedbudskapet er «aldri å gi etter for fiendens tilsynelatende overtak», og en fra mai 1940, etter den tyske invasjonen av Frankrike: «uten seier fins ingen overlevelse.»

JIMMIES FOLK: Sverigedemokraternas velgere ønsker skikkelig forandring. Åkesson fikk størst applaus fra torget i Strängnäs når han refset de etablerte partienes innvandringspolitikk. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Det hele er ledsaget av Gustaf Cederströms maleri «Regementets Kalk», av en gruppe karolinere (soldater i Karl den 12.s hær) som får nattverd.

- Ute og sykler

Ikke helt uventet får Karlssons høyttravende ord flengende kritikk fra flere hold. David Lindén, historiker og lederskribent i avisa Nerikes Allehanda - som for øvrig er mest kjent for å ha trykt Lars Vilks' bilde av Muhammed med hundekropp - skriver på Twitter at «Karlsson er ute og sykler», ifølge Expressen:

«1) Sverige har aldri vært okkupert av fremmede makter. 2) De utenlandske fogdene var en jækla liten del. 3) Når ble vi angrepet og sto alene?»

- ABSURD: Marie Simonsen, kommentator i Dagbladet, kommenterer hendelsene som har utspilt seg ved innspurten av valget i Sverige. Video: Christian Roth Christensen. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Socialdemokraternas sivilminister Ardlan Shekarabi tvitrer i dag at folk må notere seg Karlssons språk og «det antiliberale verdensbildet».

«Den demokrat som ser disse kreftene som et 'regjeringsunderlag', er naiv og har ikke lært noen ting av Europas historie», skriver minsteren.

Statsminister og Shekarabis partileder Stafan Löfven kommenterer Karlssons ordbruk overfor Svenska Dagbladet:

- Her har vi et parti som i offentligheten har antatt en ren krigsretorikk. Det kan umulig kreves noe som helst ytterligere bevis for at Sverigedemokraterna aldri bør gis støtte i denne oppdiktede kampen om liv og død, eller få makt til å avgjøre Sveriges framtid.

- I fare for å forsvinne

I en kommentar til Aftonbladet onsdag kveld forsvarer og utdyper SDs sjefideolog sine uttalelser. Han forklarer at Facebook-posten er rettet mot «sosialister og liberalere» som vil avskaffe nasjonalstaten.

- Den svenske nasjonalstaten som vi kjenner den, står i fare for å forsvinne, sier han til avisa.

SDs parlamentariske leder forklarer at hans hensikt med innlegget var å sette søkelyset på at den svenske nasjonalstaten er truet av innvandringspolitikk og EU-medlemskapet.

- Bare Lisboa-traktaten gjorde at vi mistet selvstendigheten på over 60 områder. Nå fins det ideer om felles beskatning, sosialpolitikk og migrasjonspolitikk, etc. Essensen er at dersom man framskriver denne utviklingen, kommer vi før eller siden til et punkt der den svenske nasjonalstaten opphører å eksistere, sier han.

- TAR AVSTAND: Sverigedemokratene er rasende på SVT etter at de gikk offentlig ut og tok avstand fra noen av kommentarene som Åkesson kom med under integrerings- og innvandringsdelen av partilederdebatten. Video: SVT. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Mange eksempler

Karlsson mener videre at det fins mange eksempler på at Sverige har stått alene mot Europas stormakter.

- Den store nordiske krig, der vi sto alene mot en allianse bestående av tyske stater, Polen, Danmark og Russland, som på den tida var noen av av de aller mektigste statene, sier han.

Karlsson medgir at den svenske nasjonalstaten for tida ikke er truet av en krigstilstand.

- Men sluttresultatet riskerer å bli det samme: Vår levemåte og vår selvstendighet forsvinner, sier Mattias Karlsson.