KLANSLEDER: David Duke, «Grand Wizard of the Knights of the Ku Klux Klan», gjør seg klar til å gå i tog i New Orleans. Arkivfoto: NTB scanpix
KLANSLEDER: David Duke, «Grand Wizard of the Knights of the Ku Klux Klan», gjør seg klar til å gå i tog i New Orleans. Arkivfoto: NTB scanpixVis mer

Nå flørter Donald Trump med Ku Klux Klan. Og har fått dårlig hukommelse

Vet han virkelig ikke hvem dette er?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med utspill som å nekte samtlige av verdens muslimer adgang til USA, og bygge en enorm mur langs grensa til Mexico for å holde asylsøkere ute, har Donald Trump flørtet som en brisen fjortenåring med folket på ytterste høyre fløy.

Det har vekket oppmerksomheten til David Duke, tidligere leder for Ku Klux Klan og en av USAs mest kjente hvit makt-aktivister. Duke erklærte denne uka at han offisielt gir sin støtte til at Donald Trump blir USAs neste president. CNN spurte Trump om hvordan han ser på den uvanlige støtteerklæringen, fra en mann som de aller, aller fleste seriøse politikere vil sky som pesten.

Men ikke Donald Trump.

- Du må forstå at jeg ikke aner noen ting om David Duke. Jeg vet ikke hva du snakker om - jeg kan ingenting om hvit makt-grupper eller hvit makt-forkjempere. Har han erklært støtte til meg, eller hva er det som skjer? Jeg vet ingen ting verken om David Duke eller hvit makt-grupperinger.

- Vil du ta avstand fra hvit makt-aktivister som dette?

- Jeg må se på den aktuelle gruppa, jeg vet ikke hvilken gruppe du snakker om. Du får meg ikke til å ta avstand fra ei gruppe jeg ikke vet noe om. Jeg må se hva det er snakk om først, svarte Trump, og fortsatte:

- Vet ingenting - Hvis du sender meg en oversikt over disse gruppene skal jeg researche dem, og om det er noe galt skal jeg si ifra. Det kan være grupper på den lista som er helt OK, og jeg vil ikke være urettferdig mot disse heller. Send meg ei liste og jeg skal gi deg et svar.

- Jeg snakker fortrinnsvis om David Duke og Ku Klux Klan, spør CNNs Jake Tapper igjen. Implisitt her er trolig at Ku Klux Klan for de aller, aller fleste - ikke minst i de amerikanske sørstatene, der valgkampen nå utspiller seg, vil ha en meget sterk mening om gruppas hatideologi.

- For å være ærlig kjenner jeg ikke David Duke. Jeg kan ikke huske at jeg noen gang har møtt ham. Jeg tror ikke at jeg har møtt ham. Og jeg vet ingenting om ham.

Her er det mulig at hukommelsen spiller Trump et lite puss.

Dårlig hukommelse En ting er at de fleste trolig vil ha vært innom Ku Klux Klan i historietimene på skolen. Noe annet er hvis du også tidligere har uttalt deg om både Ku Klux Klan og David Duke til New York Times. Men det var i et annet politisk klima - der det kanskje var lettere å distansere seg fra grupper som KKK.

Da Trump en stakket stund prøvde seg som politiker i 2000 var han nemlig ikke like begeistret for David Duke. Trump var i en periode aktuell som presidentkandidat for det såkalte Reformpartiet, som ble stiftet av milliardæren Ross Perot. Det ble aldri noe av - blant annet på grunn av hva slags folk Trump så at han sto sammen med. I en uttalelse til New York Times sa han den gang:

- Reformpartiet inneholder nå et KKK-medlem - Hr. (David) Duke, en nynazist - Hr. (Pat) Buchanan, og en kommunist - fru (Lenora) Fulani. Det er ikke mennesker jeg ønskes å omgås med.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram