Nå flørter Yngve med SV-Kristin

Yngve Hågensen gir statsminister Jens Stoltenberg en sviende ørefik for å utelukke regjeringssamarbeid med SV og Senterpartiet. For Hågensen er en slik regjering selve drømmelaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den avtroppende LO-sjefen sier rett ut at det er galt å stenge døra for et samarbeid med de to partiene etter valget.

- Når partiene Ap har fridd til har sagt nei, må man på et eller annet tidspunkt sette foten ned. Jeg oppfatter at det var det Jens gjorde. Men hvis han mente å stenge døra for det som skal skje etter valget, da tror jeg det er galt. Jeg drømmer om et samarbeid mellom Ap, Sp og SV etter valget, sier Hågensen, som på denne måten gir statsministeren en kraftig kilevink.

Stoltenberg har fått grov kjeft i egne rekker etter at han onsdag utelukket regjeringssamarbeid mellom Ap, Sp og SV.

Solospill fra Jens

Sentralstyremedlemmer, fylkesledere, faglig tillitsvalgte og AUF har reagert sterkt på at Stoltenberg alt nå utelukker slikt samarbeid og begrunner det med at de politiske forskjellene er for store. Når den mektige LO-bossen nå trår til, bekrefter det at Stoltenbergs svar på pressekonferansen sist onsdag var et rent solospill.

Utspillet har ikke vært diskutert i Ap's sentralstyre.

- Klar beskjed

- Tenker du på en politisk avtale i Stortinget eller et regjeringssamarbeid?

- Samarbeid kan skje på mange måter. Jeg er ikke imot at de sitter sammen i regjering heller, jeg, sier Hågensen, som for første gang i år har invitert SV-leder Kristin Halvorsen til LO-kongressen.

- Dette var en meget klar beskjed fra Yngve til Jens: Yngve ønsker seg et flertall av Ap, Sp og SV, enten i form av regjeringssamarbeid eller en politisk avtale, sier Halvorsen.

Hågensen, som i går åpnet sin siste LO-kongress som leder, hamret ellers løs mot Fremskrittspartiet.

«Frp-svineri»

- Når historien om Fremskrittspartiet skal skrives, må partiet og dets ledelse stilles til ansvar for at det i første rekke var de som skapte grobunn for det svineriet som er avslørt i vårt politiske miljø.

- Vi ser allerede hvordan partiets ledelse forsøker å grave opp igjen det grumset som gjorde at de kastet ut Vidar Kleppe og hans meningsfeller. Nå vil de gjøre Kleppes politikk til sin, sa Hågensen til trampeklapp i salen.

En Ap-joker

Hågensen kommer ikke til å gjemme seg bort på et konsulentkontor i LO når han tirsdag overlater lederjobben til Gerd-Liv Valla, og bekrefter at han kommer til å delta aktivt i valgkampen for Arbeiderpartiet.

- Ja, det har jeg tenkt, jeg sitter jo i Ap's sentralstyre, sier Hågensen, som kan bli et av partiets viktigste kort i valgkampen. I åpningstalen levnet han ikke tvil om at akkurat den kampen er i gang.

- Norsk fagbevegelse må ha blant sine viktigste oppgaver å sørge for å bli kvitt disse umenneskelige holdningene som deler av Frp fortsatt representerer, og som utbryterne fra partiet står for i enda sterkere grad, sa Hågensen, som manet fagbevegelsen til å mobilisere mot høyrekreftene.

- Ikke bare mot Frp, men også mot Høyre, som til tider og i enkelte saker framstår som et fagforeningsfiendtlig parti, sa avtroppende Yngve Hågensen.

<B>REFSER JENS-SMILER TIL KRISTIN:</B> LO-leder og Ap-sentralstyremedlem Yngve Hågensen refser statsminister Stoltenberg: - Jeg drømmer om en flertallskonstellasjon av Ap, Sp og SV, sier Hågensen, som for første gang har invitert SV-leder Kristin Halvorsen til LO-kongressen.