FLYKTNINGER: Pakistanske barn leker i en flyktningleir opprettet i Khost-provinsen i Afghanistan. På grunn av den pakistanske hærens voldsomme operasjoner på den andre siden av grensen, er flytkningestrømmen plutselig snudd den andre veien. Foto: REUTERS/Omar Sobhani/NTB Scanpix
FLYKTNINGER: Pakistanske barn leker i en flyktningleir opprettet i Khost-provinsen i Afghanistan. På grunn av den pakistanske hærens voldsomme operasjoner på den andre siden av grensen, er flytkningestrømmen plutselig snudd den andre veien. Foto: REUTERS/Omar Sobhani/NTB ScanpixVis mer

Nå flykter de til Afghanistan

Ting er snudd på hodet og skaper frykt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ting er snudd på hodet og folk flykter nå i tusentall fra stammeområdene i Pakistan til Afghanistan. Kabul frykter at terrorister skjuler seg blant flyktningene.

Krigsherjede Afghanistan har ikke vært et yndet mål for flyktninger. Ifølge FN er 3,6 millioner mennesker drevet på flukt fra konflikten, mens nesten 1 million er interne flyktninger i landet.

Men kampene mellom pakistanske myndigheter og Taliban har gjort at flere tusen mennesker den siste tiden har krysset grensen fra Pakistan til Afghanistan. Ifølge FN er det nå i tillegg minst 77.000 som har flyktet fra til Afghanistan.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at den uventede utviklingen vekker frykt i Afghanistan. For første gang på 30 år mottar landet flyktninger. De lokale myndighetene i Khost-provinsen tar imot flyktningene med åpne armer, og tilbyr det lille de har av husly til nykommerne.

- Gir tilbake - Disse samfunnene har i flere tiår mottatt hjelp fra pakistanske provinser da de måtte flykte. Nå vil de gi disse familiene den samme hjelpen, sier Bo Shack, den øverste representanten for FNs høykommissær for flyktninger i Afghanistan.

Men etterretningstjenesten og hæren frykter at Taliban-krigere skjuler seg i menneskemassene som krysser grensen. Den pakistanske Taliban-bevegelsen har vokst seg større og sterkere enn sine afghanske brødre.

Til tross for at eksperter peker på at de to grupperingene ikke deler mange av de samme målene, frykter afghanske myndigheter at Taliban-krigerne i deres land nå skal få støtte fra sør.

Fikk beskjed om å dra Pakistanske myndigheter har innført en offensiv mot Taliban-krigerne, og beordret sivile til å forlate Waziristan, som er kontrollert av Taliban. Alle som er igjen vil bli regnet som opprørere.

- Etterretningstjenesten og lokale myndigheter mener Taliban har infiltrert leirene med våpen og at de vil bruke dem når som helst. Flesteparten av familiene her tilhører Taliban, og vil krysse grensen igjen hvis en operasjon blir innledet her, sier en sikkerhetstjenestemann ved en av flyktningleirene i Afghanistan.

Guvernøren i Khost-provinsen er langt mer positivt innstilt til flyktningstrømmen.

- De som er på flykt fra den andre siden av grensen er våre venner. Folk prøver å hjelpe disse familiene, selv om de ikke har mye selv, sier guvernør Abdul Jabbar Naeemi.

77.000 flyktninger Ifølge FN befinner det seg nå 77.000 flyktninger i Khost-provinsen. Mahir Khan sier hun flyktet sammen med ektemannen og ti barn da familien befant seg midt i skuddlinjen mellom Taliban og pakistanske styrker.

- Vi kom på grunn av volden. Myndighetene advarte mot en militæroperasjon, og Taliban advarte oss også, sier hun.

Pakistan og Afghanistan har gjentatte ganger beskyldt hverandre for å skjule opprørere. Khost-provinsen har skapt problemer for Kabul og NATO flere ganger. Det var også her den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl ble løslatt etter fem år i Taliban-fangenskap. (©NTB)