BUSSRAN: Ungdomsgjengen sto bak en rekke bussran før de i fjor høst ble dømt. Nå har de flyttet tilbake til Sørlandet. Foto: Bussen A/S
BUSSRAN: Ungdomsgjengen sto bak en rekke bussran før de i fjor høst ble dømt. Nå har de flyttet tilbake til Sørlandet. Foto: Bussen A/SVis mer

Nå flytter disse ungdommene hjem til Sørlandet

Bussjåførene frykter nye ran, trusler og overfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De ansatte i Nettbuss Sør frykter en ny ransbølge når kriminelle ungdommer som har bodd på institusjoner rundt i landet flytter hjem til Sørlandet. Ungdommene går under navnet «barnevernsguttene» og sto bak en rekke ran i fjor, blant annet av busser, bensinstasjoner, samt et bankran.

- Flere av ungdommene ble plassert på andre institusjoner i landet med en tidshorisont på et år. Andre har sonet fengselsstraff på omkring ett år. Det er derfor en litt spesiell situasjon nå i og med at flere skal tilbakeføres til landsdelen, sier Karin Berthelsen i Ungdomsteamet i Kristiansand kommune til Fædrelandsvennen.

Administrerende direktør i selskapet, Anders Roger Øynes, har skrevet et brev til politiet der han ber om at politiet aktivt forebygger nye ran nå som ungdommene er tilbake på hjemlige trakter. Totalt ble selskapet utsatt for åtte bussran bare i 2010.

- Brevet til politiet handler om at de ansatte frykter at de på nytt skal bli utsatt for trusler, vold og ran fra disse ungdommene, sier Øynes til Fædrelandsvennen.

Fevennen siterer et utdrag fra brevet til politiet:

«Vi i Nettbuss Sør skal ikke forhåndsdømme, men frykter at ran og vold kan gjenta seg. Vi oppfordrer politiet aktivt til å hindre at dette samfunnsproblemet rammer vår bransje, eller andre, nok en gang.»

- Vi ønsker ikke å stigmatisere noen, men jeg tror det er utrolig viktig at vi signaliserer en bekymring i forkant og ikke i etterkant. Jeg mener det er veldig viktig at politimesteren er informert om at vi er opptatt av dette, sier Øynes.

Ungdomsbanden sto for retten i fjor høst, der fire av fem ble dømt til fengselsstraffer mellom ett år og to måneder og opp til to år for en rekke bussran, bensinstasjonran og et ran av Spanrebanken Plus i Kristiansand. En 17-åring som også sto tiltalt, slapp unna med 412 timer samfunnsstraff.

Dagbladet dekket rettssaken der en 15 år gammel bankraner blant annet måtte irettesettes av sin egen forsvarer, fordi han flirte.

FLIRTE: Advokat Ole Joachim Devold formante sin klient, den hovedtiltalte 15-åringen, til å ta rettssaken i fjor høst på alvor. (Foto tillatt av advokat og klient mot anonymisering) Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
FLIRTE: Advokat Ole Joachim Devold formante sin klient, den hovedtiltalte 15-åringen, til å ta rettssaken i fjor høst på alvor. (Foto tillatt av advokat og klient mot anonymisering) Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer