FORHÅNDSSTEMMER: Køene for å forhåndsstemme, var timeslange enkelte steder i USA. I dag blir køene trolig lengre, ifølge The Washington Post. Her fra et stemmelokale i Ohio i går. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
FORHÅNDSSTEMMER: Køene for å forhåndsstemme, var timeslange enkelte steder i USA. I dag blir køene trolig lengre, ifølge The Washington Post. Her fra et stemmelokale i Ohio i går. Foto: AP Photo / NTB ScanpixVis mer

Det amerikanske valget:

Nå forbereder valglokalene seg på forvirring, kaos og lange køer

I dag avgjøres presidentvalget i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter det som trolig har vært en av de mest skitne valgkampene i moderne amerikansk historie, avgjøres presidentvalget i USA i dag.

Om USAs neste president heter Hillary Clinton eller Donald Trump, får vi Norge svar på natt til onsdag. For å nå konklusjonen, må trolig amerikanske stemmegivere forberede seg på lang ventetid, forvirring og kaos visse steder.

TIDENES SKITNESTE VALGKAMP: Voldtekts- og korrupsjonsanklager, mensen, e-poster og en god del drittkasting er bare noe av det som gjør dette til den skitneste valgkampen i amerikansk historie. Foto: Per Ervland / NTB Scanpix / Shutterstock / Grafikk: Marie Røssland / Guro Lindahl Flåten Redigering: Marie Røssland Vis mer

Det skriver i The Washington Post.

Forvirring og kaos

For ifølge den amerikanske storavisa så forbereder nå delstatsledere, valgeksperter og aktivister seg på «unormalt» mye forvirring og kaos - og ikke minst lange køer.

I flere stater har velgere som har avgitt forhåndsstemmer, måttet stå i kø i flere timer de siste dagene.

Det er imidlertid i dag det virkelig store flertallet av stemmeberettigede amerikanere går til urnene, selv om graden av forhåndsstemmegivning har vært forholdsvis stor i år.

Den store bekymringen handler imidlertid ikke om hvor lenge man må stå i kø, men eventuell ulovlig velgerpåvirkning.

Ulovlig velgerpåvirkning

STOLER IKKE PÅ FOLKET: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Valgobservatører skal ifølge Washington Post frykte at det kan være en utilsiktet konsekvens av Donald Trumps oppfordring til sine tilhengere om å være på utkikk etter valgfusk.

Valgmyndighetene i Pennsylvania og Arizona har til og med laget en oversikt over hva som er og ikke er akseptabelt i stemmelokalene.

Pennsylvania advarer innbyggerne sine i dette skrivet om at det kan vanke lange fengselsstraffer for den som forsøker å ulovlig påvirke en annen persons evne til å stemme.

Delstatsmyndighetene ga ifølge Washington Post ut skrivet etter at Donald Trump utpekte byen Philadelphia i Pennsylvania som et sted hvor hans tilhengere bør være spesielt oppmerksomme.

Har skrevet guider

DETTE AVGJØR VALGET: Innbyggerne i bare tre stater kan alene bestemme utfallet av presidentvalgkampen. Video: Guro Lindahl Flåten og Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Som følge av bekymringen, har en rekke amerikanske medier skrevet artikler om hvordan man oppdager og rapporterer fra om velgerpåvirkning.

I disse artiklene, som er utformet som guider, listes det opp en rekke eksempler. Fortune, Washington Post og Mashable er blant mediene som har skrevet lignende saker.

Et eksempel på ulovlig velgerpåvirkning kan være at en person spør ut en velger om hans eller hennes statsborgerskap, eventuelle rulleblad og setter i tvil velgerens rett til å stemme, ifølge The Washington Post.

For å forhindre at velgerpåvirkning finner sted, har det amerikanske justisdepartementet plassert ut valgobservatører i 28 delstater, ifølge The Independent.

Det skal også frivillige borgerrettighetsorganisasjoner gjøre, skriver samme avis.