«ROOSEVELT»: Skipet USS Theodore Roosevelt liggerl lengst unna i dette bildet, som ble sluppet for noen dager siden. Man har fryktet at våpen skulle fraktes til opprørere. Foto: AFP / HO / US NAVY/ ANTHONY N. HOLKOWSKI / NTB Scanpix
«ROOSEVELT»: Skipet USS Theodore Roosevelt liggerl lengst unna i dette bildet, som ble sluppet for noen dager siden. Man har fryktet at våpen skulle fraktes til opprørere. Foto: AFP / HO / US NAVY/ ANTHONY N. HOLKOWSKI / NTB ScanpixVis mer

Nå forlater det amerikanske hangarskipet Aden-bukta

Iran nekter for at skipene skulle til opprørere med våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske hangarskipet USS Roosevelt forlater nå Aden-bukta, etter at flere iranske skip man mistenkte var på vei til opprørere i Jemen med våpen, gjorde vendereis.

Ni iranske skip, som ifølge USA kan ha vært på vei til Jemen med våpen til Houthi-opprørerne, vendte baugen nordover igjen fredag.

Det gjør at USS Roosevelt og krysseren USS Normandy kan gjøre det samme. Ifølge en kilde i Pentagon returnerer nå de to fartøyene til Persiabukta.

Sju andre amerikanske marinefartøy blir imidlertid værende i Aden-bukta i nærheten av Jemen, opplyser kilden.

Iran nekter for at skipene var på vei til Houthi-opprørerne med våpen, noe som villa ha vært brudd på våpenembargoen FN har innført.

Houthi-militsen tok tidligere i vår kontroll over Jemens hovedstad Sana og jaget president Abd-Rabbu Mansour Hadi i eksil.

De siste ukene har militsen også rykket sørover mot havnebyen Aden, noe som fikk nabolandet Saudi-Arabia til å gå til luftkrig mot dem.

USA understreker at de amerikanske marinefartøyene ikke er i Aden-bukta som et ledd i en blokade av Houthi-militsen, men for å beskytte sivil skipsfart i området.

Amerikanerne har derimot bekreftet at de bistår Saudi-Arabia med etterretningsinformasjon og logistikstøtte i forbindelse med flyangrepene mot mål i Jemen.

(NTB)