- Nå forsvinner fisken fra kystsamfunnene til børsen

Professor-advarsel mot fiskerirapporten som statsråd Elisabeth Aspaker (H) mottok i dag.

NY FISKEKRIG: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) tar en slurk vann under Stortingets spørretime tidligere i år. Høyre-statsråden har vært oppgitt over krigstypene som har preget deler av fiskeridebatten, men må trolig forvente seg nye slag om i tida framover, både langs kysten og i stortingssalen, om Sjømatindustriutvalgets rapport. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
NY FISKEKRIG: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) tar en slurk vann under Stortingets spørretime tidligere i år. Høyre-statsråden har vært oppgitt over krigstypene som har preget deler av fiskeridebatten, men må trolig forvente seg nye slag om i tida framover, både langs kysten og i stortingssalen, om Sjømatindustriutvalgets rapport. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sjømatindustriutvalget leverte i dag, etter å ha jobbet siden mars 2013, en rapport som foreslår betydelig endringer for den tradisjonelle fiskerinæringa.

Utvalget foreslår blant annet fritt omsettelige fiskekvoter, høyere kvotekonsentrasjon, avviking av fiskesalgsloven, lemping på begrensninger og fjerning av en rekke plikter.

Her finner du hele rapporten.

Utvalget legger til grunn at aktørene bør få økt handlingsrom og fleksibilitet til å velge sin egen økonomiske organisering, innenfor bærekraftige rammer, sa utvalgsleder Ragnar Tveterås.

- Det handler om å gi næringa tillit. I fremtida må politikerne gi næringa tilstrekkelig handlingsrom, sa Tveterås, som er professor ved Universitetet i Stavanger.

Professor Thorbjørn Trondsen ved Norges Fiskerihøgskole fulgte rapportframleggelsen på Universitetet i Tromsø i dag.

Han mener at dersom utvalgets forslag tas til følge, forlater fiskeripolitikken lovverket som danner grunnlag for utnyttelsen av de norsk fiskeressursene.

- Dette er en rapport som helt ser bort fra paragraf 2 i Havressursloven, som klart sier at fiskeressursene eies av det norske folk i fellesskap. Staten kan forvalte ressursene på vegne av folket, men ikke gi de bort. Utvalget foreslår betydelig privatisering, sier Trondsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer