Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå forsvinner fisken fra kystsamfunnene til børsen

Professor-advarsel mot fiskerirapporten som statsråd Elisabeth Aspaker (H) mottok i dag.

NY FISKEKRIG: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) tar en slurk vann under Stortingets spørretime tidligere i år. Høyre-statsråden har vært oppgitt over krigstypene som har preget deler av fiskeridebatten, men må trolig forvente seg nye slag om i tida framover, både langs kysten og i stortingssalen, om Sjømatindustriutvalgets rapport. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
NY FISKEKRIG: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) tar en slurk vann under Stortingets spørretime tidligere i år. Høyre-statsråden har vært oppgitt over krigstypene som har preget deler av fiskeridebatten, men må trolig forvente seg nye slag om i tida framover, både langs kysten og i stortingssalen, om Sjømatindustriutvalgets rapport. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjømatindustriutvalget leverte i dag, etter å ha jobbet siden mars 2013, en rapport som foreslår betydelig endringer for den tradisjonelle fiskerinæringa.

Utvalget foreslår blant annet fritt omsettelige fiskekvoter, høyere kvotekonsentrasjon, avviking av fiskesalgsloven, lemping på begrensninger og fjerning av en rekke plikter.

Her finner du hele rapporten.

Utvalget legger til grunn at aktørene bør få økt handlingsrom og fleksibilitet til å velge sin egen økonomiske organisering, innenfor bærekraftige rammer, sa utvalgsleder Ragnar Tveterås.

- Det handler om å gi næringa tillit. I fremtida må politikerne gi næringa tilstrekkelig handlingsrom, sa Tveterås, som er professor ved Universitetet i Stavanger.

Professor Thorbjørn Trondsen ved Norges Fiskerihøgskole fulgte rapportframleggelsen på Universitetet i Tromsø i dag.

Han mener at dersom utvalgets forslag tas til følge, forlater fiskeripolitikken lovverket som danner grunnlag for utnyttelsen av de norsk fiskeressursene.

- Dette er en rapport som helt ser bort fra paragraf 2 i Havressursloven, som klart sier at fiskeressursene eies av det norske folk i fellesskap. Staten kan forvalte ressursene på vegne av folket, men ikke gi de bort. Utvalget foreslår betydelig privatisering, sier Trondsen.

Fisk på børs Dersom utvalget får viljen sin, som på en del områder går i den samme retningen som Høyre/Frp-regjeringa ønsker, er det bort med leveringsplikten, bearbeidingsplikten og aktivitetsplikten.

Disse reguleringene skulle enkelt sagt i utgangspunktet sikre at fisk som ble hentet opp i visse regioner, ble levert til bestemte kystkommuner og havner og bearbeidet på gitte anlegg.

Som Dagbladet tidligere har vist, er det imidlertid en stor andel av fisken som forsvinner ut av landet.

Arbeiderpartiets fiskeripolitiske talsperson Ingrid Heggø sier seg enig med Trondsen. Også hun var tilstede i Tromsø i dag.

- Inntrykket jeg satt med da dette ble presentert, var at utvalget ikke har tatt utgangspunkt i Havressursloven. Arbeiderpartiet mener at fiskeressursene tilhører det norske folk, og det tror jeg det er bredt flertall i Stortinget for.

Fiskeriprofessoren er også klar på at dersom det lempes på kvotebegrensninger og blir tillatt med fritt kjøp og salg av kvoter, er det «de med de dypeste lommene» som kommer best ut.

- Med endring av Deltakerloven trenger man ikke engang være fisker for å eie kvoter. Da vil vi i fiskerinæringa få se det samme som vi ser innenfor oppdrett, der John Fredriksen og Marine Harvest størst.

- Dette betyr at fisken forsvinner fra kystsamfunnene til børsen, sier Trondsen.

- Dødsstøtet Fiskeriminister Elisabeth Askaper (H) mottok i dag utvalgsrapporten med en bønn om at debatten om nå følger ikke føres fra skyttergravene.

LES OGSÅ: Dette vil Høyre med fiskeripolitikken

Arbeiderpartiet svarer med et umiddelbart krav:

- Fiskeriministeren har en lang rekke saker ute på høring, samtidig som denne rapporten nå skal ut på høring. Jeg forventer at hun fryser alle de sakene hun har ute, i påvente av innspillene som kommer til denne rapporten, sier Heggø.

I tillegg mener Ap at fiskeriministeren ikke må tukle med Deltakerloven - som regulerer hvem som kan delta i fiske.

- Vi kan ikke ta bort Deltakerloven, det vil være dødsstøtet for en norskeid flåte, sier hun.

Det var Ap som i utgangspunktet satt ned Sjømatindustriutvalget, og Heggø er klar på at også Ap ser stort behov for å ta grep om næringa.

- Jeg merker meg at utvalget foreslår mer til forskning, mer til teknologiutvikling og til kunnskapsinnhenting om fiskebestanden. Dette er ting vi prioriterte å gi penger til i vårt alternative budsjett, sier Heggø.

- Global, beinhard konkurranse - Sjømatindustrien har over mange år slitt med dårlig lønnsomhet. Utvalget peker på at situasjonen er blitt forverret de seneste år. Det er nødvendig å snu denne negative spiralen. Rapporten vi har fått gir et solid faglig grunnlag for en bred debatt om hvilke tiltak som er nødvendige for sikre næringen rammevilkår som gir framtidsmuligheter og som kan stå seg over tid, sa Aspaker i dag.

Utvalgets mandat var å se på forhold som er til hinder eller kan bidra til økt lønnsomhet og verdiskaping i sjømatindustrien.

- Vi må huske på at sjømatindustrien er en global næring i beinhard konkurranse hver dag. Utvalget har kommet med en rekke tiltak for å øke lønnsomheten og verdiskapingen i sjømatindustrien. Vi legger vekt på at aktørene bør få økt handlingsrom og fleksibilitet til å velge sin egen økonomiske organisering, selvsagt innenfor bærekraftige rammer, sa professor Tveterås.