Nå forteller E-sjefen om nordmennene i verdens farligste terrorgruppe

- Nordmenn er involvert både ved fronten og som ledere i ISIL.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LUTVANN (Dagbladet): I et større intervju med Dagbladets helgeavis forteller generalløytnant Kjell Grandhagen, lederen for Etterretningstjenesten, nå i detalj om kampen mot Den islamske stat (IS, tidligere ISIL), faren for terrorangrep på norsk jord og om omfattende spionasje mot Norge.

Han bekrefter at 50-60 nordmenn har reist til Syria og Irak for å slutte seg til IS. Omkring ti av dem er blitt drept. Omkring 20 har reist hjem igjen, sier Grandhagen.

- Vår vurdering er at nordmenn er involvert i ulike deler av ISIL — både ved frontlinjen, og ved tilretteleggende virksomhet. Det er også vår vurdering at nordmenn har kommet opp i et mellomledersjikt i denne organisasjonen. ISIL har en ambisjon om et kalifat som strekker seg fra Spania til Kina, sier Grandhagen til Dagbladet.Nå frykter E-tjenesten at ISIL-terrorister vil gjennomføre angrep på norsk jord. Tre terrorstrategier E-tjenesten ser for seg tre scenarioer med IS-terror i Europa og Norge:

- Personer som har vært en del av ISIL, slipper ikke ut av nettverket når de reiser hjem. ISIL har kontakter i flere europeiske land, som på eget initiativ kan gjennomføre aksjoner i Vesten. Vi har sett det første eksempelet allerede — da fire personer ble drept i Det jødiske museet i Brussel i mai. Det var en ensom ulv, men han kunne like gjerne fått med seg tre kompiser. Det er den muligheten det for øyeblikket er størst sjanse for, sier Grandhagen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.