Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå forteller han om drapet på Young Guns-lederen

Politiets hovedvitne Alex Fuica skal ha vært i bilen da Stig Millehaugen ifølge politiet skjøt og drepte Young Guns-lederen Mohammed Javed.

HOVEDVITNE: Alex Fuica (30) er politiets hovedvitne i drapssaken mot Stig Millehaugen (41). Foto: Politiet
HOVEDVITNE: Alex Fuica (30) er politiets hovedvitne i drapssaken mot Stig Millehaugen (41). Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 9.15 ankom politiets hovedvitne Alex Fuica retten, fem minutter etter hovedtiltalte Stig Millehaugen. Da han kom inn i rommet viste Fuica fingeren til Millehaugen og stirret intenst på ham. De vekslet også noen agressive bemerkninger til hverandre.

På spørsmål fra dommeren nekter Fuica å ha noen relasjon til verken Millehaugen eller medtiltalte Ahmed Shahbaz Dad, som ifølge politiet skal ha bestilt drapet på Young Guns-lederen Mohammed Javed. Fuica er også tilknyttet Young Guns.

Begge de tiltalte nektet i går straffskyld etter tiltalen. Saken dekkes fortløpende, med siste oppdatering nederst.

- Blant mine beste venner - Javed var blant mine beste venner, sa Fuica på spørsmål fra aktor Svein Holden.

- Vårt forhold startet i Ringerike fengsel i 2003-2004. Da jeg kom ut møttes vi ganske ofte. Tre-fire ganger i uka, sa Fuica.

Fuica forteller at han først hørte om merkelappen Young Guns på seg selv etter Aker Brygge-skytingen i august 2006.

- Finnes det en gjeng?

- Det må du ikke spørre meg om. Det mener politiet, svarer Fuica.

Kalte Millehuagen «horeunge» Fuica nekter for å ha noe bekjentskap med Stig Millehaugen bortsett fra da de satt på Ringerike fengsel. Da skal de ha spilt sjakk, men han skal aldri ha sett på han som en venn, forteller han. Han kaller Millehaugen en «horeunge» på spørsmål fra aktor om hvordan han vil omtale Millehaugen.

Fuica forteller at han kjente til medtiltalte Ahmed Shahbaz Dad, men at det skar seg i 2003, da Shahbaz Dad «skiftet side» fra A-gjengen til B-gjengen. Dette skal ha skjedd etter en gjengskyting på Sandaker der Shahbaz Dad ble skutt i magen.

På spørsmål om hvordan Fuica kom i kontakt med Stig Millehaugen, sier Fuica at han la han til som venn fordi de kjente hverandre. På spørsmål om årsaken til det, sa Fuica at han bare ville ha en til på lista.

- Det startet i begynnelsen av september 2008, sa Fuica.

Etter at han svarte på venneforespørselen, ringte Millehaugen Fuica i desember. Da skal Fuica ha vært på Egertorget.

- Mistenksom da han kom til meg - Han lurte på om vi kunne møtes. Han sa ikke hvorfor han ønsket å møte meg, og jeg svarte hvorfor ikke for å høre hva han hadde på hjertet. Noen dager etter dro jeg til hybelleiligheten hans på Sandaker.

Da skal de ha snakket om «et opplegg». Aktor forteller til Fuica at deres teori er at de planla et ransopplegg.

- Det var et opplegg, bekrefter Fuica, men vil ikke si noe utover det fordi det kan kriminalisere ham.

- Jeg ble litt mistenksom på at han kom til meg, men jeg tenkte det var greit. Jeg spurte litt rundt om han først blant annet fordi han kjente folk fra begge sider, sier Fuica og nevner blant annet tiltalte Dads bror som en av dem.

Fuica skal ha nevnt bekymringen, og Millehaugen skal da ha beroliget Fuica med at han hadde så mange venner på Facebook at han ikke kjenner alle.

Hintet fram til Javed Fuica skal senere ha snakket mer utenfor McDonalds på Sandaker om «opplegget», og Fuica skal ha nevnt noen navn som kunne være med. Da skal Millehaugen hintet mer og mer og spurt om «hvem ville du tatt med i en krig?». Da svarte jeg Jeddi, og så spurte han om det var Javed, og det kunne jeg bekrefte.

- Man vet aldri hva som oppstår i et opplegg, sa Fuica.

Konklusjonen ble at Fuica skulle høre med Javed og ta han med på neste møte på McDonalds.

- Jeg ringte Jeddi og ba han komme på arbeidsplassen min, og det ble godt mottatt av ham.

Møtet på McDonalds skjedde to uker før drapsmøtet.

Gikk gjennom opplegget - Millehaugen skulle stå for våpen og transport, og vi skulle stå for vester og egne bruk-og-kast-klær.

En bil av merke Saab skulle brukes som rambokk inn i lokalet de skulle rane.

En tid senere, søndag 18. januar - dagen før drapsdagen, skal Fuica og Jeddi ha kjørt opp til Sandaker for å gå gjennom hvordan ting skulle skje. Da Millehaugen møtte dem hentet han fram Saab-en.

Etterpå kjørte de til en leilighetsblokk ved Gimle kino, som skulle brukes som dekkleilighet. Der skulle de møtes før ransopplegget.

- Utbytte i millionklassen - Vi skulle møtes i leiligheten om morgenen, kjøre opp på Sagene med begge bilene der opplegget skulle skje, og en bil skulle stå mens Saab-en skulle kjøres til leiligheten. I leiligheten skulle man dele utbyttet.

- Det var snakk om en fin sum. I millionklassen, ifølge Fuica.

Mens de gikk gjennom opplegget, ble alle telefonene lagt på bilhjulet til en nedsnødd bil i en sidegate, fordi de var redde for å bli tatt.

Mandag 19. januar, dagen drapet skjedde, forteller Fuica at han etter at han var ferdig på jobb dro til et hotell sentralt i Oslo, der han og kona skulle være da hun var gravid. Dette hotellet var et steinkast unna dekkleiligheten. Ifølge Fuica skal dette ha vært helt tilfeldig.

- Jeg dro på hotellet, og satt fast med pappas bil med sommerdekk i området Solliplass nedenfor hotellet. Jeg husker ikke om jeg sjekka inn, men jeg fikk hjelp til å komme meg løs og kona var på vei fra Hønefoss-området. Jeg tok en tur opp til Sagene-området for å kjøre en annen vei som kunne være mer guntig ned til dekkleiligheten. Jeg synes det var mye bedre, og jeg snakket med Jeddi om det.

- Så dusja jeg, skifta klær og spiste på Lille Amir. Så bytta jeg bil og dro for å møte Jeddi. Da Jeddi hoppa inn i bilen fikk han vite at vi skulle opp til Haugerud.

Da de dro opp til Millehaugens overgangsbolig på Sandaker var Millehaugen kledd i svart og hadde med seg en svart bag.

Fuica hevder han så både skuddsikre vester og tennveske i bagen.

- Han hadde tilgang på våpen, og mente at jeg og Jeddi skulle ha glock, men at han kanskje skulle ha en maskinpistol. Jeg husker ikke. Jeg så aldri noen våpen eller noen ting som helst.

- Det sa plutselig bang, og når jeg snur meg er Jeddi blodig i ansiktet Millehaugen skal da ha nevnt en Toyota Raw4 som skal ha stått på Haugerud. Det skal ha snødd kraftig, vært sørpete ute og vært feil på vindusviskeren. Av frykt for overvåkning var Millehaugen klar på at de ikke kunne dra innom en bensinstasjon for å ordne det.

- Jeg ga Jeddi hansker sånn at det ikke skulle komme fingeravtrykk på Toyotaen. Da vi så at det ikke sto noe Toyota der, sa det plutselig bang baki der mens jeg skulle snu bilen, Millehaugen satt rett bak ham. Da snudde jeg meg og så Jeddi med blod i ansiktet, og jeg tok beina fatt og løp som bare det.

- Jeg er samtidig å vei ut av bilen. Jeg snur meg ikke en gang å se på Millehaugen.

Aktor spør Fuica om han hadde på seg bilbelte.

- Ja, men jeg klarte å ta det av og kaste meg ut. Så løper jeg ned en gangvei, og da jeg snur meg bak ser jeg han stå og se på meg. Da springer jeg ekstra fort og setter inn turboen.

- Knakk sammen Etter at han kom seg inn på en Esso-bensinstasjon i nærheten og fikk sagt i fra, kom poltitiet, som ville at han skulle vise dem åstedet.

- Men jeg ville ikke tilbake, jeg var redd for at han skulle gå helt amok.

Da Fuica kom tilbake til åstedet var bilen i flammer.

DRAPSTILTALT: Her sitter Stig Millehaugen, som er tiltalt for drap på Young Guns-lederen Mohammed Javed. Foto: Jonas Sverrisson Rasch
DRAPSTILTALT: Her sitter Stig Millehaugen, som er tiltalt for drap på Young Guns-lederen Mohammed Javed. Foto: Jonas Sverrisson Rasch Vis mer

Han skal ha ringt kona og krakk helt sammen.

- Jeg fikk ikke sagt noe. Jeg har aldri grått foran henne før.

Så dro Fuica ned til Jeddis kone for å hente mobiltelefoner.

- Da knakk jeg sammen en gang til.

- En kald jævel Fuica forteller at han var forbauset noen dager etterpå da han dro tilbake, da lys til minne for Javed var satt ved en barnehage. Fuica mener drapet skjedde i en rundkjøring og antyder at Millehaugen kjørte etter ham med krasjet ut i snøfonna.

- Millehaugen er en kald jævel, en kynisk dritt. Jeg kunne aldri ha drept Jeddi. Jeg så på han som en bror, en egen familie. Man dreper ikke sin mor og far for å si det sånn, sa Fuica på spørsmål fra aktor.

Aktor forteller at det var han som fikk Fuica domfelt for drapsforsøket han nå soner 12 år for. I tingretten ble Fuica frikjent, mens han ble dømt i lagmannsretten.

- Det var oppegående dommere i tingretten, mens det var dårligere i lagmannsretten.

Lo av Fuica Bakgrunnen var en «fredsforhandlinger» i den kriminelle undergrunnen.

- Jeddi var skeptisk fordi det har vært mange forsøk på fred før, men at det har skåret seg.

- Jeg vil ikke gi deg flere navn, jeg serverer jo Stig Millehaugen til deg på sølvfat. Det er ikke min oppgave å angi navn på forskjellige folk, sa Fucia til latter fra Millehaugen.

Han forteller at de hadde ønsker om å få fred, men at den andre siden hadde en annen agenda.

- Bestillingsdrap Fuica mener drapet på Jeddi var et bestillingsdrap.

- Millehaugen er ustabil og ville sikkert tjene penger, sa han på spørsmål om hva som var motivet.

- Så vidt jeg vet var det en halv million på hodet til Jeddi og tilsvarende på meg.

Fuica sier han og Jeddi var ekstra forsiktige og tok forbeholdsregler når de møtte nye folk og tok bkagrunnsjekk på folk.

- Vi tok truslene alvorlig, men man kan ikke leve i frykt.

Jeddi skal tidligere ha blitt fortalt at folk var ute etter å ta Jeddi for tjene penger.

- Dad-brødrene har alltid vært de som har hatt mest konflikter med Jeddi. Jeg anga dem i løpet av samme dagen drapet skjedde, og de har tidligere hatt konfrontasjoner både på et billettkontor og i fengsel.

Munnhoggeri Det skal også ha vært munnhoggeri over telefon og lignende mellom Dad-brødrene og Jeddi.

- Vi så på dem som en trussel, mens de kanskje så på oss som en trussel. Og man er vel ute etter å ta seg av truslene.

Han forteller også om den såkalte bombe-planen, som ifølge politiet skulle utføres for å ta Dad-brødrene.

- Det er det politiet mener. Det er ikke noe jeg kjenner til.

Politiet gjorde enkelte aksjoner i april 2008. Shahbaz Dad ble tatt ut av fengsel en dag før han skulle.

Alex Fuica hevder at fredssamtalene var i gang da dette skjedde.

Fuica nekter å forklare seg ytterligere om dette for å unngå å angi vennene sine, og sier han ikke kjenner til bombeplanene.

Fuica mener Shahbaz Dad brukte Stig Millehaugen fordi det ikke kunne spores tilbake til dem fordi han er «ukjent».

• Saken oppdateres fortløpende.

DREPT: Young Guns-leder Mohammed «Jeddi» Javed (28). Foto: Politiet
DREPT: Young Guns-leder Mohammed «Jeddi» Javed (28). Foto: Politiet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling