Nå forteller hasjkongens bankmann om de hemmelige handlene i Sveits

Håndterte flere av hasjkongens millioner.

LUKSUSBILER: Den norsk-sveitsiske finansmannen Hans-Olav Eldring hjalp den selverklærte hasjkongen Gjermund Erik Cappelen med å vaske penger i Sveits, gjennom sin stilling hos forvaltningsselskapet Profilgest. Cappelen tjente pengene på luksusbiler, sier Eldring. Foto: Privat
LUKSUSBILER: Den norsk-sveitsiske finansmannen Hans-Olav Eldring hjalp den selverklærte hasjkongen Gjermund Erik Cappelen med å vaske penger i Sveits, gjennom sin stilling hos forvaltningsselskapet Profilgest. Cappelen tjente pengene på luksusbiler, sier Eldring. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Som rullet opp i flere artikler både i Dagbladet og Dagens Næringsliv er norsk-sveitsiske Hans-Olav Eldring mannen som hjalp den selverklærte hasjkongen Gjermund Erik Cappelen med å vaske penger i Sveits, gjennom sin stilling hos forvaltningsselskapet Profilgest.

Overfor Dagbladet har han framholdt at han gjennomførte en transaksjon for Cappelen - da de møttes på Gardermoen i 2008 og Eldring fikk 1,5 millioner kroner. Nå redegjør Eldring for kontakten med Cappelen.

- Jeg beklager om jeg uttrykt meg uklart. Når jeg snakker om et engangstilfelle, så mener jeg hele den isolerte affæren med Cappelen. Jeg møtte mannen i alt fire ganger i løpet av 2007 og 2008. To av møtene fant sted i Genève og to i Oslo. Dette var svært korte møter, på det meste 15-20 minutter. Dette er altså en person jeg har hatt svært lite med å gjøre, skriver Eldring til Dagbladet.

- Ubetydelig kunde - Jeg ser at både Dagbladet og Dagens Næringsliv prøver å gjøre Cappelen til en sentral figur i mitt liv. Det er en helt feil fremstilling. Cappelen var en liten og ubetydelig kunde for Profilgest og slett ingen «venn» av meg. Jeg har ikke engang spist lunsj eller middag med denne personen, skriver Eldring nå.
 
- Totalt har Profilgest håndtert i alt mellom tre og fire millioner kroner for Cappelen. Husker jeg riktig, var 1,5 millioner kroner i den omtalte kontantdelen og det resterende beløpet var overføring fra en konto han hadde i en stor bank i Sveits. At han allerede var kunde hos en stor sveitsisk bank,  gjorde at vi i Profilgest følte oss trygge på at Cappelen var seriøs og at ting var i orden.

- Var du klar over Cappelens befatning med narkotika? Han var domfelt for dette før dere møttes første gang.

- Som jeg tidligere har sagt, var jeg naturligvis ikke klar over at Cappelen drev med narkotikahandel. At Cappelen var dømt for dette, kom dessverre ikke frem av den granskingen vi gjorde av ham med de søkemotorer vi hadde tilgjengelig på den tiden. Hadde vi blitt klar over slike forhold, ville Cappelen selvfølgelig blitt avvist hos oss.

Ubehagelig Cappelen forklarte ifølge Eldring at han tjente pengene sine på luksusbiler. Cappelen eide selv en fasjonabel BMW 760 fra 2009, og en BMX X3 fra 2010.

- Har du mottatt trusler fra personer rundt Cappelen, eller i miljøet der han skaffet stoff?

Faksimile: Dagbladet 20. juni
Faksimile: Dagbladet 20. juni Vis mer

- Nei, nå tror jeg fantasien løper av med dere. Jeg har aldri mottatt trusler fra Cappelen eller noen tilknyttet ham. Cappelen var en liten kunde av Profilgest jeg hadde fire korte møter med for seks-syv år siden.

- Frykter du konsekvenser av at din rolle rundt Cappelen har kommet fram?

- Konsekvensene av at Cappelen ble kunde hos Profilgest, har jo allerede blitt store for meg. Det oppleves ubehagelig at norske journalister tegner et bilde av meg som en mystisk person som knyttes til kriminelle elementer, et bilde jeg slett ikke kjenner meg igjen i. Hvis du med spørsmålet mener om jeg frykter rettslige konsekvenser, er svaret nei. Det er også Økokrim klare på. Jeg er et vitne i denne saken.
 

PROFILGEST: Her jobbet Hans Olav Eldring da han forvaltet Cappelens penger. Foto: Julien Gregorio
PROFILGEST: Her jobbet Hans Olav Eldring da han forvaltet Cappelens penger. Foto: Julien Gregorio Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer