KRIG: Siden mars 2015 har en koalisjon ledet av Saudi-Arabia utført luftangrep mot Houthi-militsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sanaa i september 2014. De sivile tapene er store. Her ser vi en bygning som har blitt rammet av et Saudi-ledet bombeangrep. Foto: NTB Scanpix
KRIG: Siden mars 2015 har en koalisjon ledet av Saudi-Arabia utført luftangrep mot Houthi-militsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sanaa i september 2014. De sivile tapene er store. Her ser vi en bygning som har blitt rammet av et Saudi-ledet bombeangrep. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nå fraktes det så mange døde til sykehus i Jemen at Røde Kors har begynt å donere likhus

Sykehusene klarer ikke å håndtere alle døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Sykehusene klarte ikke å håndtere det. Det kom mer enn 20 døde mennesker til sykehuset hver dag. Kapasiteten hos likhusene på et vanlig sykehus klarer ikke å håndtere det.

Det sier Rima Kamal, talsperson for Røde Kors i Jemen, til nettavisa The Intercept.

Røde Kors internasjonalt har nemlig nå begynt å donere hele likhus til sykehusene i Jemen.

For siden mars 2015 har en koalisjon ledet av Saudi-Arabia utført luftangrep mot Houthi-militsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sanaa i september 2014.

Over 4000 sivile har mistet i krigen så langt, ifølge FN, og krigen ser ikke ut til å ta slutt med det første.

Evakuerte sykehus

Bombingen har noen steder vært så intenst, at Leger uten grenser tidligere i august meldte at de ville evakuere fra seks sykehus nord i Jemen.

Avgjørelsen ble tatt dagen etter at 19 mennesker ble drept i et bombeangrep mot et Leger uten grenser-sykehus.

Det hjelper ikke på situasjonen.

- Til tider har flere lik måtte bli lagret på hyller, sier Røde Kors-talspersonen, Kamal, og legger til:

- Sitasjonen er ikke bærekraftig.

Ifølge The Intercept har Røde kors donert likposter og kjølerom til tre sykehus - to i hovedstaden Sanaa, og til et i Dhamar sørvest i Jemen.

- Flere er på vei, sier Kamal.

Konflikten

Konflikten i Jemen har blitt trappet opp siden mars i fjor, da Houthi-militsen, med støtte fra Iran, rykket fram mot havnebyen Aden, noe som førte til at Saudi-Arabia og andre sunnidominerte land startet en luftoffensiv mot opprørerne.

Saudi-Arabia frykter at opprørerne vil gi erkerivalen, sjiamuslimske Iran, et strategisk feste på Den arabiske havøya, ifølge NTB.

Houthi-militsens inntog i hovedstaden, tvang Jemens president Abdu Rabbu Mansour Hadi, i eksil.

Landet er i oppløsning.

- Det er ikke vanlig at internasjonale Røde Kors donerer likhus. Det faktum at vi gjør det nå, forteller noe om størrelsen på den menneskelige tragedien i Jemen, sier talspersonen Kamal.

Norge selger utstyr til partene

Norge selger våpen, ammunisjon, annet militært og sivilt utstyr til en rekke av aktørene i den blodige krigen. I 2014 solgte Norge sivilt og militært utstyr til Emiratene, Saudi Arabia, Qatar og Kuwait for 56 403 000 kroner.

I 2015 hadde salget mer enn fordoblet seg til 139 036 000 kroner.