Nå framstilles terrortoppene

14 av de mest kjente terrorsiktede fangene på Guantánamo for retten fra i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Første del av rettssaken mot 14 profilerte terrormistenkte menn som er blitt holdt i varetekt på Guantánamo Bay, blir avholdt uten de mistenktes forsvarere eller pressen til stede.

Blant de mistenkte er Khalid Sheikh Muhammad, som George W. Bush har beskrevet som hjernen bak terroraksjonen 11. september 2001.

To av de andre som framstilles, er Abu Zubaydah og Ramzi Binalshibh, som skal ha nær tilknytning til al-Qaida. Begge ble pågrepet i Pakistan i 2002. I tillegg skal indonesieren Riduan bin Isomuddin, også kjent som Hambali, møte i retten.


Han er blant annet mistenkt for bombeangrepet på Bali i 2002 der over 200 mistet livet.

Spesiell situasjon

Alle de 14 er blitt holdt fengslet i hemmelige CIA-fengsler før de ble overført til Guantánamo Bay i september.

Retten, som består av tre offiserer, har ikke som oppgave å dømme eller frikjenne de mistenkte, men skal ta stilling til om de skal tiltales etter militær straffelov.

Tidligere har pressen fått være til stede ved tribunalene, men Pentagon mener de 14 personene som skal stilles for retten nå, er så sentrale at de har lagt fullstendig lokk på saken.

TERRORMISTENKT: George W. Bush mener at Khalid Sheikh Muhammad var hjernen bak terrorangrepene 11. september. Foto: Scanpix/AP
TERRORMISTENKT: George W. Bush mener at Khalid Sheikh Muhammad var hjernen bak terrorangrepene 11. september. Foto: Scanpix/AP Vis mer

- Jeg tror alle forstår at dette er en spesiell situasjon, tatt i betraktning den rollen disse har hatt i terroraksjoner og angrep mot amerikanske styrker, sier talsmann Bryan Whitman ved Pentagon til The Guardian.

Sår tvil

Pentagon sier at de vil offentligjøre redigerte transkripsjoner fra retten, men både menneskerettighetsorganisasjoner og flere jurister reagerer sterkt på hemmeligholdet.

- Det er en stor feil å stenge høringene. Det sår tvil rundt i verden om hvor rettferdige rettsprosessene er, sier advokat Floyd Abrams.

- Hele verden følger med. Hvis rettssikkerheten til disse menneskene virkelig er ivaretatt, hvorfor må det skjermes fra pressen? spør advokat Scott Silliman.

Også det store nyhetsbyrået Associated Press (AP) er forundret over avgjørelsen.

- Vi mener det er grunnlovsstridig å stenge høringene fullstendig, skriver de i et brev til Pentagon.

USAs forsvarsminister, Robert Gates, sier at presse og forsvarere holdes borte av hensyn til den nasjonale sikkerheten.

- Mye av det som vil komme fram, er klassifisert informasjon.

Pentagon sier at de vil slippe navnene på alle de 14 etter hvert som de publiserer redigerte referater av høringene på nettsiden sin.

TERRORMISTENKT: Ramzi Binalshibh skal ha nær tilknytning til al-Qaida.
TERRORMISTENKT:</B> Abu Zubaydah er mistenkt for å være en av rekrutteringssjefene i al-Qaida.