FIKK VILJEN SIN: Landsmøtet til Frp lyttet til Sylvi Listhaug og vedtok at skoler nå skal tvinges til å gjennomføre skolegudstjeneste før jul. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FIKK VILJEN SIN: Landsmøtet til Frp lyttet til Sylvi Listhaug og vedtok at skoler nå skal tvinges til å gjennomføre skolegudstjeneste før jul. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Frps landsmøte 2017

NÅ: Frp vil granske alle moskeer i Norge - vil stanse terror

Landsmøtet vil gå alle norske moskeer etter i sømmene. Målsetting: Forhindre terrorangrep. Frp vil også ha tydeligere lovhjemmel for å forby hijab i skolen. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Frp-landsmøtet former i helgen partiets nye politikk. I går tapte Frp-ledelsen prestisjekampen om innføring av dobbelt statsborgerskap: Frp ønsker nå å gjøre det lettere nordmenn å ha to pass.

I tillegg bestemte Frp på lørdag at partiet nå skal jobbe for et forbud mot omskjæring av guttebarn, at Politidirektoratet ikke skal legges ned og fortsatt bruk av tvang i kommunesammenslåinger.

Moskégranskning

Søndag fortsetter behandlingen av paritets nye politikk og landsmøtet vedtok med overveldende flertall at samtlige moskeer i Norge bør granskes for å avdekke eventuelle radikale miljøer.

«For å bekjempe islamistisk radikalisering mener Fremskrittspartiet at det skal gjennomføres en egen granskning av innholdet som forkynnes i moskeer i Norge», heter det i resolusjonen som Frp i dag har vedtatt.

Frp håper at granskning av moskeer skal kunne forhindrer terrorangrep på norsk jord.

«Det vil føre til et mer målrettet arbeid mot de islamske trossamfunn som er mest radikale og ekstreme, ha økt mulighet til å hindre eventuelle planlagte terrorangrep. Det vil kunne resultere i en tryggere hverdag for folk flest», heter det i vedtaket fra partiet.

Hijab-nei

Frps landsmøte ba søndag sine representanter på Stortinget og i regjering om å finne en lovhjemmel til å forby hijab i norske skoler: « Landsmøte ber regjeringsmedlemmer og stortingsgruppen om å arbeide for en klar lovhjemmel for et slikt forbud», heter det i den vedtatte resolusjonen.

«Fremskrittspartiets landsmøte mener at det av hensyn til barns beste ikke bør være mulig for foreldre å tvinge barn til å bære symbolske religiøse plagg som hijab i norsk skole».

Jesus-tvang

I går snakket Sylvi Listhaug varmt for spesielt ett resolusjonsforslag på landsmøtet: Forslaget om å kreve at skoler avholder skolegudstjeneste. S

- Man hører eksempler fra skoler om at elever ikke har blitt med på det rett og slett fordi foreldre har glemt å melde fra, og det synes jeg er trist, for det er en god tradisjon, sa Listhaug til Dagbladet lørdag.

Listhaug er selv personlig kristen, og sier hun selv har gode minner fra skolegudstjenester. Hun er kritisk til skoler som velger å ikke holde gudstjenester, eller som velger å ha «påmelding» til dem.

Under voteringen av forslaget søndag vant Listhaug fram.

- Norske verdier og norsk kultur er viktig i det samfunnet vi lever i. Norske verdier er under press, likeså er kristendommen. Det er grunnleggende at mennesker som bor i landet vårt lærer om kristendommen på en fornuftig måte, sier Frps Morten Wold fra talerstolen.

- Foreldrenes ansvar

Han understreker at elever skal stå fritt til å avstå fra julegudstjeneste: Det er skolenes som skal innføres tvang fra partiet for valgfrihet.

- Julegudstjenesten skal fortsatt være frivillig. Men vi ser det finnes mange rektorer der ute som nekter elevene julegudstjeneste ut i fra sin egen politiske overbevisning. Derfor vil vi gi signal om at det skal arrangeres obligatorisk julegudstjeneste.

Wold møtte også motbør, blant annet fra Frank Willy Djuvik:

- Jeg mener det er foreldrenes ansvar å lære barna om kristendom, slo han fast.

Endring i Middelhavet

Frp-landsmøtet vedtok også en resolusjon som sier at norske redningsskip ikke skal ilandsette migranter eller flyktninger i Middelhavet, men returnere disse til avreisested.

«Det er nærliggende å tro at menneskesmuglerne gambler på at skip fra Norge eller andre europeiske land skal plukke opp migrantene og ilandsette disse i Europa», argumenterer blant annet Oslo Frp i forslaget som altså er vedtatt av partiet som helhet.

Den store, stygge ulven

Ulv er ikke spesielt populært i Senterpartiet, og ei heller under Frps landsmøte.

- Her finnes det bare en løsning: Lad og skyt, jallet én