Corona

Nå frykter de reprise

Omikron-varianten sprer seg i India, og store folkemengder vekker frykt for en ny bølge.

SMITTEHOPP: Omikon-varianten begynner å spre seg i India, som nå forbereder seg på en tredje bølge. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB
SMITTEHOPP: Omikon-varianten begynner å spre seg i India, som nå forbereder seg på en tredje bølge. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB Vis mer
Publisert

India forbereder seg nå på en potensiell tredje bølge, som følge av økt smitte og store arrangementer i forkant av valget i 2022. Det skriver det amerikanske nyhetsselskapet CNN.

Onsdag registrerte India nærmere 800 omikron-tilfeller, som er en tredobling fra uka før. Samtidig har det totale antall coronasmittede økt til 9195 daglig registrerte smittede. Det er en økning på 44 prosent fra dagen før, ifølge nyhetskanalen Al-Jazeera.

I flere land har omikron-varianten spredt seg raskere enn de tidligere variantene, og flere indiske helseeksperter er nå nervøse for utviklingen i landet med 1,3 milliarder mennesker.

- Hvis vi ser det samme mønsteret i India som i Storbritannia, og vi sammenlikner befolkningen i begge land, så vil 80 000 daglige tilfeller i Storbritannia bety rundt 1,4 millioner daglige smittetilfeller i India, sier leder for landets corona-arbeidsgruppe, VK Paul, under en pressekonferanse.

Det meldes også om at de reelle smittetallene av omikron sannsynligvis er høyere enn de offisielle tallene, på grunn av utilstrekkelig testing.

Landet forbereder seg nå på en smittebølge av omikron.

FORBEREDELSER: Her gjør helsepersonell klart for mottak av covid-19-pasienter på en innendørs sportsstadion i New Delgi onsdag, dagen etter at regjeringen i landet ba staten forberede seg på en økning av omikron-smitte. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB
FORBEREDELSER: Her gjør helsepersonell klart for mottak av covid-19-pasienter på en innendørs sportsstadion i New Delgi onsdag, dagen etter at regjeringen i landet ba staten forberede seg på en økning av omikron-smitte. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB Vis mer

India har hittil vaksinert omtrent 42 prosent av befolkningen, som utgjør 577 millioner mennesker, ifølge tall fra Johns Hopkins University.

Fra januar vil landet begynne å vaksinere barn i alderen 15-18 år, samt distribuere boosterdoser til prioriterte grupper som helsepersonell og eldre.

Men risikoen for rask spredning av omikron-varianten øker i takt med at mange av innbyggerne nå har sluttet å bruke munnbind, tester seg sjeldnere og samles i store folkemengder.

Smitteøkning i de store byene

Data fra andre land tyder på at omikron-varianten gir mildere sykdom enn delta, spesielt blant fullvaksinerte. Derfor forventes det færre sykehusinnleggelser som følge av omikron-smitte. Men på grunn av det høye folketallet vil det fortsatt bli en del innleggelser i India.

Den siste måneden har smittetallene i India hold seg på mellom 6000 og 9000 registrerte tilfeller om dagen, men nå merker flere av de største byene en økning.

Mumbai, den mest folkerike byen i India, har de siste ukene hatt mellom 600 og 800 daglige tilfeller. Onsdag hadde smittetallene et hopp til 2510 registrerte smittede. Hovedstaden New Delhi registrerte også mer enn 900 tilfeller onsdag, som er en kraftig økning fra begynnelsen av desember.

Hovedstaden New Delhi har hatt den høyeste omikron-smitten så langt, og forbyr nå store ansamlinger til jul og nyttår. Også flere andre delstater har annonsert nye restriksjoner, inkludert portforbud på natta og vaksine-tvang for besøkende på butikker og restauranter.

- Smitten har økt i takt med ankomsten av internasjonale flyginger, sier helseministeren i Delhi, Satyendar Jain, ifølge Al-Jazeera.

Helseministeren i delstaten Maharashtra, hvor Mumbai ligger, sier at det er skremmende å se smittetallene øke.

- Hvis smitten øker ytterligere i Mumbai, må vi vurdere å innføre restriksjoner, sier han til det indiske nyhetsbyrået ANI.

Det føderale helsedepartementet advarte forrige uke om de første tegnene på økte smittetall, og forskere ved Indian Institute of Technology anslår at en tredje bølge vil inntreffe på seinvinteren eller tidlig på våren.

Indias statsminister Narendra Modi. Foto: SANJAY KANOJIA / AFP / NTB
Indias statsminister Narendra Modi. Foto: SANJAY KANOJIA / AFP / NTB Vis mer

Folkemengder uten munnbind

Politiske partier reiser nå landet rundt for å snakke med folket i forkant av valget i 2022. Også Indias statsminister Narendra Modi har besøkt mange av valgstatene.

Den siste måneden har statsministeren blant annet besøkt Indias mest folkekirke delstat Uttar Pradesh sju ganger, som har ført til store folkemengder.

Torsdag forrige uke møtte flere hundre tusen mennesker opp da Modi talte i delstaten Uttar Pradesh, og videoer fra arrangementet viser store folkemengder uten munnbind, som står tett inntil hverandre, ifølge CNN.

Samme dag oppfordret en høyesterettsdommer i delstaten statsministeren om å forby arrangementer, og hevdet at det rett og slett ikke er mulig å holde avstand i de store folkemengdene. Han anbefalte til og med å utsette valget.

USIKKERT: Espen Rostrup Nakstad om forventninger til coronasituasjonen i 2022. Vis mer

- Hvis dette ikke stoppes i tide, vil resultatene bli enda verre enn den andre bølgen, advarte han, ifølge den amerikanske nyhetskanalen.

India ble rammet av en andre smittebølge fra mars til juni, og helsevesenet i landet var fullstendig overbelastet. Pasienter ble avvist som følge av overfylte sykehus, og folk ble etterlatt døende på gata.

Nå frykter eksperter at India kan være på vei inn i en tredje bølge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer