Presidentvalg i USA:

Nå frykter demokratene at den nye e-postskandalen skal skade Clinton. Millioner har allerede stemt

Forhåndsstemming i USA er gigantisk. Spørsmålet alle stiller seg er om de nye e-postene vil skade Hillary Clinton fram mot valget.

KAOTISK: Lar velgerne seg påvirke av alle de politiske skandalene? Vi spurte køen utenfor stemmelokalene i Charlotte i Nord-Carolina. Video: Trym Mogen og Øistein Nourm Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHARLOTTE, NORD-CAROLINA (Dagbladet): Clinton-kampanjen er rasende. I går, elleve dager før selve valgdagen, kom FBI-direktør James Comey med et brev til medlemmene i Senatets justiskomité. Der opplyser han at de har gjort nye funn i e-postskandalen som har rammet demokratenes presidentkandidat.

Clinton-kampanjen ber desperat FBI om å slippe mer informasjon om hva de vet. De frykter dette skal villede folket og føre til store skader for kandidaten før 8. november.

- Det er ganske rart å sette ut noe sånt med så lite informasjon like før et valg, sa Clinton under en velgermøte i Daytona Beach i Florida i lørdag kveld.

Så fort endrer dette valget seg. Mens Donald Trump de siste to ukene har hevdet valget er fikset i en gigantkonspirasjon mot ham - og mottatt mye kritikk for det - har han denne helga utelukkende angrepet Clinton for e-postene.

- FBI bekymrer meg ikke

Selv om begge valgkamper nå går inn i innspurten med håp om å sanke flest mulig velgere, er forhåndsstemmingen godt i gang i mange delstater. En av disse er Nord-Carolina. Dagbladet besøkte lørdag ettermiddag valglokalet University City-biblioteket i storbyen Charlotte. Nord-Carolina er en av de aller viktigste vippestatene i årets presidentvalg, og én begge kandidatene higer etter å vinne.

MYE INFO: Dagbladets kommentator, Marie Simonsen, rister på hodet av de amerikanske stemmesedlene. Video: Trym Mogen og Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Det var ekstremt mye folk her i dag tidlig. Folk stemmer fordi de vil sikre seg at deres stemme teller. På valgdagen kan det bli ordentlig kø her, sier Helen Hairston til Dagbladet. Hun driver kampanje for ... ....

- Jeg stemte sist lørdag på Hillary. Det var veldig enkelt. Ingen annen kandidat fortjener min stemme. Undersøkelsene fra FBI bekymrer meg ikke. Det er så teknisk og folk som kommer hit for å stemme i dag har bestemt seg, sier hun til Dagbladet.

Seks av ti forhåndsstemmer

Det er et jevnt tilsig av folk. På parkeringsplassen kan handikappede avgi sin stemme fra bilen under oppsyn av en valgobservatør. Plutselig kommer det en minibuss stappfull av Clinton-klistremerker. Folk får ei lang smørbrødliste som inneholder både lokale dommere, tilsynsmenn, lokalpolitikere, delstatsspesifikke folkeavstemninger og ikke minst presidentkandidater.

- Begge kandidatene har karakterproblemer, og forhåpentligvis kan vi finne ut av disse tingene med anklagene mot Trump fra kvinner og Hillarys e-poster. Jeg tror ikke vi gjør det, men jeg har allerede stemt og sittet lenge i kø. Vi er bare glad for å få dette valget ferdig, sier Sabrina Bolden til Dagbladet.

Her begynte forhåndsstemming allerede 20. oktober, og mens det er ventet at mellom 30-40 prosent av av alle stemmene i USA er forhåndsstemmer, var det samme tallet for Nord-Carolina 61 prosent i 2016. 1,2 millioner har allerede stemt i delstaten.

Dypt bekymret

Bare i byen Charlotte er det 22 valglokaler som tar imot tidligstemmer i dette valget. USAs Todays sammenstilling av meningsmålinger fra fredag viser at omkring sju prosent av velgerne ennå ikke har bestemt seg for om de skal stemme på Trump, Clinton eller noen av de uavhengige kandidatene.

Ifølge New York Times er ledende demokrater og Clintons rådgivere dypt bekymret for at den nye oppmerksomheten mot e-postene vil frastøte velgere, skade kandidater til Senatet og gjøre det vanskeligere å få med de som ikke har bestemt seg inn i den siste uka i valgkampen.

- Det er skittent og et spill, men jeg tror folk har bestemt seg. Vi får se om noen dager, sier Hillary-velger Ernest Howl (63) på vei ut av valglokalet.

- Personlig tror jeg ikke folk bryr seg så mye om det. Det vil alltid komme nye ting, og det er ingen tilfeldighet at dette kommer nå i innspurten, sier Jamarl Best, som allerede har avgitt sin stemme.

Ifølge CNN har demokratene bygget opp en stor ledelse ved tidligstemming i Nord-Carolina. Akkurat nå leder de mot republikanerne med 149 000 stemmer, eller 18,4 prosentpoeng. På samme tidspunkt i 2012 hadde Barack Obama en ledelse på Mitt Romney med 20,5 prosentpoeng. Likevel tapte han mot den republikanske kandidaten.

Ifølge Reuters har over 19 millioner amerikanere allerede stemt. Clinton har en ledelse med 15 prosentpoeng blant disse. På gjennomsnittet av meningsmålingene har det den siste uka blitt tettere, og den demokratiske kandidaten leder med 4,6 prosentpoeng nasjonalt.

NYSGJERRIG: Ernest Howell vil gjerne se e-postene som FBI har funnet, men tror ikke det kommer til å skje før etter valget.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NYSGJERRIG: Ernest Howell vil gjerne se e-postene som FBI har funnet, men tror ikke det kommer til å skje før etter valget. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer