Corona i Norge

Nå frykter FHI ferie-effekt

Testaktiviteten og vaksinasjonstempoet har falt i juleferien. Nå forventer FHI at Norge vil oppleve en stor smittebølge. Dette basert på erfaringer fra andre land og tidligere ferier.

FORVENTER BØLGE: Direktør Camilla Stoltenberg i FHI forteller til Dagbladet at de forventer en ny smittebølge i Norge som følge av erfaringer fra andre land og tidligere ferier. Foto: Annika Byrde / NTB
FORVENTER BØLGE: Direktør Camilla Stoltenberg i FHI forteller til Dagbladet at de forventer en ny smittebølge i Norge som følge av erfaringer fra andre land og tidligere ferier. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Søndag advarte Folkehelseinstituttet om at de forventer at Norge vil bli rammet av en stor smittebølge rett etter nyttår. Som følge av dette mener de at det haster for uvaksinerte å vaksinere seg.

Direktør Camilla Stoltenberg forklarer Dagbladet hva som er årsaken til at de mener at smittespredningen trolig vil øke raskt innen kort tid.

- I mange land i Europa meldes det nå om smittetopper, og spesielt i Vest-Europa. Dette skjer fordi omikronvarianten er mer smittsom enn tidligere varianter av coronaviruset. I tillegg har vi erfaring med at antall nye registrerte smittede ser ut til å øke etter ferier.

I 2020 økte smittespredningen etter høstferien. I 2021 økte smittespredningen etter juleferien, vinterferien og kort tid etter høstferien.

NY SMITTEBØLGE: Espen Nakstas, assisterende direktør i Helsedirektoratet, svarer på spørsmål om omikron. Vis mer

Testing

Ferier er vanligvis forbundet med fall i testaktivitet. Denne ferien varierte testaktiviteten fra 6000 registrerte tester om dagen på julaften til omkring 20 000 registrerte tester på utvalgte dager i romjula. På hverdagene før ferien registrerte man derimot mellom 30 000 og 40 000 tester per dag i Norge.

På bakgrunn av dette mener Stoltenberg at det er for tidlig å konkludere om hva antallet registrerte smittetilfeller i juleferien sier om smittesituasjonen.

- Vi har gjennomgående lavere testing både på helligdager og i ferier. Derfor er det for tidlig å konkludere om hva antallet positive tester faktisk sier om smittesituasjonen, og hvordan den kan utvikle seg. Det er vanskelig å tolke tallene fra de siste ukene, sier hun og fortsetter:

- Flere vil teste seg nå framover, og vi vil få vite mer om den faktiske situasjonen de første ukene på nyåret.

HAR EFFEKT: Over 10 000 smittet - dette sier helsetoppene. Vis mer

Vaksinering

Før jula ble det sendt ut 700 000 vaksinedoser til landets kommuner og regjeringen la til grunn at kommunene skulle vaksinere hurtigere enn noensinne i romjula og de to første ukene i januar.

Nå tyder imidlertid det meste på at vaksinasjonstempoet har gått betydelig ned i romjula. De siste ukene før jul ble det satt mellom 200 000 og 290 000 vaksinedoser per uke. I uke 51 ble det derimot satt bare 166 000 vaksinedoser, og søndag kveld viste foreløpige tall at det har blitt satt bare 78 000 vaksinedoser i uke 52.

- Kommunene gjør og har gjort et svært godt arbeid med vaksinasjon. Nå er det avgjørende at den innsatsen må fortsette i ukene som kommer. Det er viktig at de som er kan ta første, andre eller tredje dose nå gjør det for å være best mulig beskyttet mot å bli alvorlig syke, sier Stoltenberg og fortsetter:

- Det er forståelig at det har vært mindre vaksinasjon i jula, men vi skulle svært gjerne ha sett at vaksinasjonstallene var høyere også i uke 52, spesielt i lys av omikronvarianten som vi forventer at vil fortsette å spre seg raskt nå framover.

Stoltenberg understreker at det per søndag kveld er for tidlig til å vite hva det endelige antallet vaksinasjoner for uke 52 vil bli. Dette fordi det blant annet avhenger av når vaksinasjoner blir registrert i vaksineregisteret SYSVAK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer