«Nå frykter jeg at barn som disse skal drepes, med din regjerings velsignelse.»

I et følelsesladd brev til statsministeren tviler Redd Barna på Kjell Magne Bondeviks medmenneskelighet fordi regjeringen passivt jobber for en krig mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Den 10. januar er det en måned siden vi sto sammen med Jimmy Carter foran tusen jublende barn på Redd Barnas fredsprisfest i Oslo. Nå frykter jeg at barn som disse skal drepes, med din regjerings velsignelse.» Slik innleder generalsekretær Gro Brækken brevet som ble sendt Bondevik i forgårs.

Hun kjemper mot at Norge skal støtte en USA-ledet krig mot Irak, fordi hundretusenvis av barn og voksnes liv vil stå i fare. Og Brækken mener regjeringen «jobber passivt for krig», ikke aktivt for fred.

Hun angriper Bondevik for blant annet å ha brukt et Jimmy Carter-sitat i nyttårstalen: «Krig kan være et nødvendig onde.»

«Du kunne nevnt at Carter tar avstand fra ideen om såkalt {lsquo}forebyggende krig', som en Irak-krig vil være, men du gjorde det ikke.» Deretter anklager hun Bondevik for å underslå konsekvensene av dagens sanksjoner og den humanitære katastrofen en krig vil føre til.

Ikke nok

Redd Barnas generalsekretær mener regjeringens avklaring om at norsk krigsstøtte forutsetter et nytt vedtak i Sikkerhetsrådet, ikke er nok:

«Skal vi gjøre det vi kan for å hindre krig, kan ikke Norge bare avvente våpeninspektørens rapport.»

Gro Brækken antyder at en krig kan drepe 100000, tilsvarende «en 11. september-terroraksjon hver dag i over en måned». Hun avslutter brevet med å stille Bondevik fire konkrete spørsmål, blant annet:

«Hvilken framtidig, fiendtlig handling tror regjeringen vil gi flere dødsofre enn dette?»

Tviler ikke

Generalsekretær Gro Brækken sier til Dagbladet at hun ikke tviler på Bondeviks moralske engasjement for en bedre verden.

- Jeg bruker ikke «medmenneskelighet» ironisk. Og det er nødvendig å bruke sterke ord når vi ser hvor lite av virkeligheten for sivilbefolkningen som kommer fram på TV om dagen. Nå er det bare den militære lederen Saddam Hussein vi får se. Vi ser ikke sivilbefolkningen som lider. Blant annet er barnedødeligheten fordoblet etter at sanksjonene ble satt i verk for ti år siden, sier Brækken til Dagbladet.

Hun er også svært bekymret for de politiske konsekvensene hvis Norge støtter en krig.

- Motsetningene mellom Vesten og arabiske kulturer vil øke. Hatet vil blomstre og rasismen spre seg.

HYLLET CARTER: Tusen barn hyllet fredsprisvinner Jimmy Carter på Rådhusplassen i Oslo i forbindelse med fredsprisutdelingen i desember. Redd Barna understreker at barna i Irak er like uskyldige som disse, i brevet til statsministeren.