Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå fylles tankene

Israel gir Gaza nok strøm og gass til en uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter gårsdagens advarsler fra en rekke internasjonale organisasjoner om at situasjonen i Gaza utviklet seg til en humanitær krise bestemte Israels regjering seg for å lette på restriksjonene. Både EU og FN har kritisert Israel for å drive kollektivt avstraffelse mot palestinerne.

I dag slapp tankbiler igjen inn i Gaza med bensin til elektristetsverket som forsyner en tredjedel av Gazas innbyggere med strøm.

- Vi tror Hamas forsto budskapet vårt, sa utenriksminister Arye Mekel i går kveld.

Mener blokaden virket

Israel kuttet stanset leveransen av drivstoff og lukket grenseovergangene etter at det ble skutt nærmere 200 raketter fra Gaza mot Israel forrige uke. Isralerne selv er fornøyde med blokaden siden det bare ble skutt opp fire raketter på søndag og to i går.

- Dette viser at når Hamas vil stanse rakettene så kan de det, sier Mekel til AP.

Tankbilene i dag pumper 700.000 liter bensin inn til palestinerne, nok til å drive elektrisitetsverket i to dager. Israel har lovet tre leveranser over tre dager, nok til å produsere strøm i en uke.

I tillegg skal israelerne levere drivstoff til generatorer på sykehusene og gass til privatpersoner. FN har advart mot at blokaden hindrer dem i å levere mat og nødhjelp til rundt 860.000 palestinere. I dag skal det sendes inn 50 lastebiler med medisiner og annen nødhjelp.

TANKENE FYLLES OPP: Arbeiderne jobbet på spreng for å fylle opp tankene på elektrisitetsverket slik at det igjen kan produsere strøm til Gazas innbyggere. Foto: Scanpix
TANKENE FYLLES OPP: Arbeiderne jobbet på spreng for å fylle opp tankene på elektrisitetsverket slik at det igjen kan produsere strøm til Gazas innbyggere. Foto: Scanpix Vis mer

Abbas vil hjelpe

Men Israels utenrikssminister Ehud Barak varsler fortsatt tøffe tider for Gazas innbyggere. Han er forberedt på harde tiltak for å sikre fred i de israelske byene som har blitt truffet av Hamas\' rakettangrep.

- Jeg bryr meg mer om vår ro enn deres ro, sier Barak.

Statsminister Ehud Olmert forsvarer blokaden.

- Gazas innbyggere vil gå, uten bensin til bilene, fordi de lever i et terroristregime som ikke lar menneskene i Sør-Israel leve i fred, sier Olmert.

Palestinernes president Mahmoud Abbas har tilbudt seg å overta kontrollen av grenseovergangene til Gaza på den palestinske siden. Israel nekter å samarbeide med representanter fra Hamas, som har hatt kontrollen over Gaza siden juni. Hamas-talsmann Fawzi Barhoum sier de vil tenke over forslaget fra Abbas.

To tredjedeler av Gaza får strøm direkte fra Israel og Egypt og disse leveransene har ikke blitt stanset.

INN OVER GRENSA: I dag slapp endelig tankbilene inn over grensa til Gaza.
LIVSVIKTIG: En baker er ute for å selge brød. I går og i dag har det blitt bakt i vedovner, men i løpet av dagen vil innbyggerne få gassovnene igang igjen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media