Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå fyrer svenskene med kaniner

Stockholms kaniner ender sine dager som brensel i et fjernvarmeanlegg.

BLIR IKKE BRENSEL: Kaninen Kalle Albert (t.v.) var på sommerferie på dyrepensjonatet i Aurskog, sammen med en ikke navngitt kompis. Men i Sverige ender Stockholms kaniner nå sine dager som brensel. Svenske dyrevernere raser og kaller det en skandale. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
BLIR IKKE BRENSEL: Kaninen Kalle Albert (t.v.) var på sommerferie på dyrepensjonatet i Aurskog, sammen med en ikke navngitt kompis. Men i Sverige ender Stockholms kaniner nå sine dager som brensel. Svenske dyrevernere raser og kaller det en skandale. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Stockholms kaniner ender nå sine dager som brensel i et fjernvarmeanlegg i Värmland, til hissige protester fra dyrevernere.

Viltvoktere har i flere år drevet omfattende kaninjakt på Kungsholmen i Stockholm, der tusenvis av mer eller mindre ville kaniner gjør stor skade på parkanlegg.

Problemet er særlig stort i vinterhalvåret, da mangel på gress gjør at de mange kaninene går løs på busker og trær som får store skader.

I fjor ble 6.000 kaniner avlivet av skadedyrsgruppen i Stockholm, for deretter å bli fryst ned. Disse kaninene ender nå opp som biobrensel i et forbrenningsanlegg i Karlskoga, som forsyner Värmland med fjernvarme, skriver lokalavisa Vårt Kungsholmen.

- Skandale

Svenske dyrevernere raser og kaller det en skandale.

- De som går inn for å avlive kaninene, syns sikkert at det er bra at dyrekroppene kommer til nytte. Men det føles som om man heller vil gjøre butikk på disse dyrene, enn å se på hovedproblemet, sier Anna Johannesson i foreningen Vilda kaniners värn.

Fire viltvoktere forsøker etter beste evne å holde kaninbestanden på Kungsholmen nede, men sliter tungt. Kaniner formerer seg som kjent i et høyt tempo, og problemet blir ikke mindre av at mange Stockholms-boere kvitter seg med kjæledyr de har gått lei av ved å etterlate dem i skogen.

- Tror de kan leke

- Mange av kaninene er tamme. Folk som syns at kaniner er søte og fine, syns plutselig ikke at de er like morsomme lenger og setter dem ut. De tror at de kan leke sammen med de andre kaninene, sier Tommy Tuvunger som er viltvokter i skadedyrsgruppen i Stockholm.

Johannesson erkjenner at det er et problem, men mener at man må lete etter andre løsninger enn avlivning.

Hun viser til Helsingfors, der myndighetene har begynte å spraye trær og busker i parkene for å holde kaniner unna.

Johannesson mener videre at det bør opprettes egne mottak for kjæledyr som kaniner, for at eiere som har gått lei av dem skal få et alternativ til å slippe dem ut i naturen.(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling