Nå går alarmen

- En fare for nasjonens sikkerhet, skriver storavis om krisemodus og fullt kaos etter Trumps sparking av forsvarsministeren. - Dette er et diktatortrekk.

FIKK SPARKEN: Flere sentrale personer i Pentagon har på under 24 timer fått sparken av Donald Trump, nå slår flere alarm. Video/foto: AP/ US GOV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I begynnelsen gikk han under navnet «Yesper», men mot slutten begynte det å bli tydelig at forsvarsminister Mark Esper ikke ville si ja til alt som kom fra president Donald Trump.

Denne uka, bare dager etter at sittende president Donald Trump tapte presidentvalget, fikk Esper sparken.

- Men hvem kommer til å komme etter meg? Det kommer til å være en ordentlig «ja-mann». Og da, Gud hjelpe oss, sa Esper i avskjedsintervjuet med Military Times.

KAOS: Det er kaos på innsiden av det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon. Nå frykter flere at sparkingene og masseoppsigelsene skal være en fare for landet. Foto: Saul Loeb / AFP
KAOS: Det er kaos på innsiden av det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon. Nå frykter flere at sparkingene og masseoppsigelsene skal være en fare for landet. Foto: Saul Loeb / AFP Vis mer

Det er nå i ferd med å skje, ifølge flere amerikanske medier.

- En fare for nasjonens sikkerhet

Nå ringer alarmklokkene om tilstanden i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon i flere leire. Både CNN, Associated Press og Washington Post har onsdag kritiske saker til de nye lojalistene innsatt i Pentagon.

- Dette er skummelt. Det gjør oss urolig. Dette er diktatortrekk, sier en kilde i forsvarsdepartementet ifølge CNN.

KLAR: Joe Biden tror flere i Det republikanske partiet er redd for Donald Trump. Foto: AP Vis mer

«Sparkingen av Esper er en fare for nasjonens sikkerhet», skriver Washington Post på lederplass.

De viser til at Trump bare har ti uker igjen av presidentskapet, men mener han kan gjøre mye skade.

PRESS: Trump skal ha vært forbanna på både FBI-sjef Christopher Wray og CIA-sjef Gina Haspel blant annet fordi de ikke skal ha etterforsket hans politiske motstandere i stor nok grad. Foto: Getty Images / AFP / NTB
PRESS: Trump skal ha vært forbanna på både FBI-sjef Christopher Wray og CIA-sjef Gina Haspel blant annet fordi de ikke skal ha etterforsket hans politiske motstandere i stor nok grad. Foto: Getty Images / AFP / NTB Vis mer

«Ifølge flere meldinger kan Trump sparke både CIA-direktør Gina Haspel og FBI-direktør Christopher A. Wray. Begge er høyst kompetente og ikke-partiske. FBI-direktørens tiårige åremål skal beskytte ham fra politikk, men Trump skal visstnok være sint på begge for at de ikke støttet gjenvalget hans ved å publisere sensitiv etterretning eller starte etterforskning av motstanderne», skriver avisa.

Fire topper ute

TAR OVER: Christopher Miller tar over som forsvarsminister. Mange stiller spørsmål ved om han har nok erfaring. Foto: Tom Williams / Reuters / NTB
TAR OVER: Christopher Miller tar over som forsvarsminister. Mange stiller spørsmål ved om han har nok erfaring. Foto: Tom Williams / Reuters / NTB Vis mer

Ifølge CNN har presidenten nå startet en massiv «opprydding» i Pentagon. Bare siden mandag har fire forsvarstopper blitt sparket eller forlatt posisjonene sine. De skal ha blitt erstattet med Trump-lojalister.

En av dem er den pensjonerte generalen Anthony Tata, som nå ta over som en av de politiske toppene i departementet. Han skal i 2018 ha kalt tidligere president Barack Obama for «terroristleder» og kommet med grove karakteristikker om islam. Tata har blant annet vært kommentator for Fox News.

En kilde i departementet sier til CNN at de virker å være ferdig med «å kappe hoder» etter at Esper og fire høyt rangerte ansatte nå er ferdig i Pentagon.

Mark Esper selv gikk nærmest under jorda etter en åpen konflikt med Donald Trump i sommer. Forsvarsministeren nektet da å sende føderale styrker for å bistå politi og nasjonalgarden under administrasjon av delstaten i opptøyene i flere amerikanske byer.

- Farlig

Han har også vært uenig med Trump på spørsmål om bruk av sørstatsflagget og andre symboler fra slavetida. Esper skal også ha fryktet at deler av tilbaketrekningen fra Afghanistan har gått for fort.

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil søre for en fredfull overføring av makt ved et valgtap mot Joe Biden. Vil han nekte å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Sparkingen av Esper og en rekke toppbyråkrater i departementet gjør at mange nå også frykter for overgangen for Biden-teamet.

- Det er vanskelig å overvurdere hvor farlig det er med mye utskiftninger i Forsvarsdepartementet under en overgangsperiode. Dette kan skade departementet, noe som burde skremme alle amerikanere, sier lederen for forsvarskomiteen i Representantenes hus, demokraten Adam Smith, til CNN.

Esper (56) en den fjerde forsvarsministeren som har fungert i Trumps regjering. Jim Mattis sa opp på grunn av uenighet om Syria-krigen. Både Patrick Shanahan og Richard Spencer fungerte i jobben før Esper tok over i fjor sommer.

- Vann over hodet

Mannen som tar over, Christopher C. Miller (51), har solid erfaring fra hemmelige spesialoperasjoner og tar over som sjef for den amerikanske militærmakten de neste 71 dagene, skriver NTB.

Mange av CNNs kilder stiller seg tvilende til om han har pondus nok til jobben som forsvarsminister, og mener langt på vei at Miller nå har tatt seg vann over hodet.

Miller tilbrakte 31 år i hæren, og kjempet både i krigene i Afghanistan og Irak med spesialstyrkene. Etter at han pensjonerte seg i 2014, brukte regjeringen ham som konsulent i hemmelige operasjoner og etterretning.

Miller har siden august vært direktør for USAs nasjonale senter for antiterrorisme etter en enstemmig godkjenning i Senatet. I 2018 og 2019 var han Det hvite hus' rådgiver for antiterror og transnasjonale trusler, ifølge NTB.

I forsvarsdepartementet har Miller også hatt ansvar for spesialoperasjoner innen blant annet antiterror, ukonvensjonell krigføring og irregulær krigføring.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer