- Nå går den arabiske verden i front mot ISIL

Derfor blir det ikke Vesten mot ekstreme islamister, sier Børge Brende.

VURDERER. Regjeringen vurderer hvilke eventuelle andre bidrag Norge kan komme med i kampen mot ISIL i Irak etter at USA kom med forespørsel. Her utenriksminister Børge Brende sammen med USAs utenriksminister John Kerry. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
VURDERER. Regjeringen vurderer hvilke eventuelle andre bidrag Norge kan komme med i kampen mot ISIL i Irak etter at USA kom med forespørsel. Her utenriksminister Børge Brende sammen med USAs utenriksminister John Kerry. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Utenriksminister Børge Brende (H) sier at regjeringen fortsatt vurderer forespørslelen fra USA om å bistå Irak i kampen mot de ekstreme terroristene ISIL.

Drøfter nye bidrag Hva slags bidrag Norge skal gi, vil bli drøftet med Stortinget, forsikrer Brende. Beslutningen vil tas innen kort tid.

- Så vi vil vi komme med det som eventuelt går utover det vi allerede gjør. USA har spurt om bidrag langs fem linjer: Det humanitære, hvordan stoppe finans- og pengeflyt til islamistiske grupper, ideologisk oppgjør med slik ekstremisme, bekjempelse av fremmedkrigere, og militære bidrag, sier Brende.

Når det gjelder forespørselen om militær bistand, er det først og fremst militær kapasitetsbygging som vurderes.

Krever global respons - Men det er ingen tvil om at verdenssamfunnet står overfor en form for ekstremisme og en brutalitet som vi ikke har sett i moderne tid. Det krever ikke bare en regional respons, men en global respons, sier Brende.

Vesten mot ISIL? Under Nato-toppmøtet i Wales advarte statsminister Erna Solberg mot å gå militært inn i kampen mot ISIL, fordi det ville framstå som Vesten mot ekstreme islamister.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer