Disse tiltakene revurderes

Nå går det mot ny gjenåpningsfest

Det ser ut til at man både i Oslo og nasjonalt vil vurdere å iverksette videre gjenåpning neste uke. Både byrådslederen, helseministeren og helsemyndighetene er optimistiske.

IKKE OVER: Coronapandemien er ikke over ennå, sier direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg. Reporter: Frode Andresen. Video: Edward Stenlund Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For to uker siden tok både Norge og Oslo betydelige skritt mot et mer åpent samfunn. Nå ser det ut til at det kan skje igjen. Byrådsleder Raymond Johansen håper på å ta et jafs, mens helseminister Bent Høie bekrefter at det går mot en ny vurdering.

- Videre gjenåpning får vi komme tilbake til. Men som statsministeren har sagt: 17. juni er det tre uker siden trinn to ble iverksatt, og rundt omkring det tidspunktet vil vi vurdere å gå over til trinn tre, sier Høie til Dagbladet og fortsetter:

- Det er utviklingen som bestemmer om vi kan ta det neste trinnet, og vi ønsker ikke å ha strengere råd og regler enn det som er nødvendig.

HELSEMINISTER: Bent Høie. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HELSEMINISTER: Bent Høie. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Tiltakene

Blant annet vil man ta i bruk coronapasset innenlands, for eksempel ved større arrangementer, cruisereiser eller pakkereiser, i trinn tre av den nasjonale gjenåpningsplanen. Dette lover Høie at regjeringen vil informere om i løpet av neste uke.

I tillegg vil regjeringen åpne mer for breddeidrett og kultur- og fritidsaktiviteter i trinn tre. Regjeringen vil også oppheve den tidsbegrensede skjenkestoppen for serveringssteder, som betyr at man nasjonalt muligens kan ha åpent etter midnatt.

De vil tillate opptil 50 personer på private arrangementer, samt tillate flere personer på offentlige arrangementer. De vil også vurdere å avvikle det globale reiserådet, hvor alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land frarådes.

VIL ÅPNE FOR GODT: Byrådsleder Raymond Johansen kaller gjenåpningen en suksess og utelukker ikke nye lettelser. Reporter: Frode Andresen / Video: Agusta Magnusdottir. Foto: Terje Pedersen / NTB. Vis mer

Optimistiske

I dagene framover vil Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vurdere den samlede situasjonen i Norge, og deretter gi regjeringen råd om hvorvidt trinn tre skal iverksettes. Både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg er optimistiske.

- Vi ligger bra an. Nå har også utviklingen etter iverksettelsen av trinn to vært gunstig, så vi jobber nå med å utarbeide råd til regjeringen knyttet til trinn tre, som helseministeren har sagt at regjeringen vil komme tilbake til neste uke, altså om hva man tenker om videre gjenåpning, sier Guldvog til Dagbladet.

Per 10. juni hadde 44 prosent av den voksne befolkningen fått første dose av coronavaksinen, mens 29,6 prosent av den voksne befolkningen var blitt fullvaksinerte. Stoltenberg trekker fram flere positive indikatorer.

- Jeg mener at vi ligger bra an. Jeg mener også at regjeringen har en strategi som vi støtter og som vi har vært med på å legge grunnlaget for. Den handler om at gjenåpningen må skje gradvis og kontrollert, og at vi må følge med og ha beredskap til å kunne oppskalere tiltak dersom det blir behov for det, sier hun til Dagbladet og fortsetter:

- Men nå ser det lovende ut med fallende smittetall, færre innleggelser, få dødsfall og raskt tempo med tanke på vaksinasjon. Det er mange som allerede har fått første dose, samt at nokså mange har fått andre dose.

DIREKTØR: Camilla Stoltenberg ved FHI. Foto: Berit Roald / NTB
DIREKTØR: Camilla Stoltenberg ved FHI. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Et jafs

Det var tirsdag at byrådsleder Raymond Johansen fortalte til Dagbladet at han håper at Oslo kan ta et jafs i løpet av neste uke.

- Den gradvise og forsiktige gjenåpningen av Oslo har vært en suksess. Men i forrige uke fikk vi en ganske drøy smitteoppblomstring, så vi er nødt til å forvisse oss om at vi fortsatt har god kontroll. Vi har vært veldig tydelige på at vi når vi åpner opp, så ønsker vi at det skal være for godt, sa Johansen til Dagbladet og fortsatte:

- Jeg håper at vi kan komme tilbake neste uke og si at vi tar et enda større jafs. Dersom vi har kontroll på de utbruddene som er, så er det egentlig det vi skal gjøre, men vi må vente og se at vi har kontroll, så tar vi det derfra.

- Hva mener du met et større jafs?

- For det første kan vi iverksette trinn tre, men du skal ikke utelukke at det også kan bli aktuelt å ta elementer fra trinn fire om utviklingen er positiv. Det er det som vi diskuterer. Men vi føler oss ikke helt sikre ennå, selv om smitteøkningen var blant personer i aldersgruppa 16 til 19 år, og vi ønsker å være sikre når vi fortsetter gjenåpningen av hovedstaden.

BYRÅDSLEDER: Raymond Johansen. Foto: Berit Roald / NTB
BYRÅDSLEDER: Raymond Johansen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Tiltakene

Trinn tre av Oslos gjenåpningsplan innebærer å åpne for offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter. Dette medfører åpning av blant annet bingohaller, bowlinghaller, spillehaller og lekeland.

Trinnet innebærer også å lempe på begrensningene for både innendørs- og utendørsarrangementer. Byrådet vil også i dette trinnet åpne for mer fysisk tilstedeværelse på jobb, gå tilbake til krav om én meter avstand, samt øke antallsbegrensningen for utendørs idretts- og fritidsaktiviteter.

I trinn fire, som Johansen vurderer å ta elementer fra, ønsker byrådet å åpne for skjenking fram til midnatt, samt åpne for at flere enn ti personer kan samles i private sammenkomster i hjemmet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer