Nå går det mot tiltale

BERLIN (Dagbladet): Han spiller såret og forulempet. Eks-kansler Helmut Kohl (69) kjemper desperat for sin tapte ære, men hans porsjonsvise tilståelser bringer ham stadig nærmere tiltalebenken som bedrager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokaten i Bonn sitter nå på til sammen 14 anmeldelser mot Helmut Kohl - for økonomisk utroskap, pengevask og bedrageri.

Avgjørelse om siktelse vil trolig falle før jula ringes inn for mannen som styrte Tyskland i 16 år og hersket med uinnskrenket makt i det kristelig-demokratiske partiet (CDU) i hele 25 år.

Akutt pengenød

Etter at han i det lengste blånektet alt, har Kohl nå tilstått at han i årene 1993- 98 mottok et sted mellom 1,5 og to millioner mark (åtte millioner kroner) kontant i labben fra hemmelige givere som angivelig ville gi CDU en håndsrekning.

- Jeg ga pengene til partifeller i Eks-DDR som var i akutt økonomisk pengenød i forbindelse med gjenoppbyggingen av CDU i øst etter gjenforeningen, har Kohl unnskyldt seg med.

Kohl nekter blankt å oppgi navnene på giverne og heller ikke hvor mange de var. Men han innrømmer at det var en fryktelig feil av ham å operere på denne måten.

Tilliten svikter

Selv ledende CDU-medlemmer tviler på om Kohl snakker sant, og at han så langt bare har tilstått det han ikke lenger kunne benekte.

Millionene Kohl tilstår at han tok imot, er bare småpenger i korrupsjonsskandalen som er i ferd med å rive ned tyskernes tillit til sine politiske ledere.

Statsadvokaten i Genhve i Sveits og i Augsburg i Tyskland etterforsker hvor det er blitt av 85 millioner mark (over 350 millioner kroner) som det franske oljeselskapet Elf Aquitaine skal ha betalt i bestikkelser da franskmennene i 1992 overtok DDRs tidligere oljemonopol Minols anlegg i Leuna.Titalls millioner skal ha blitt betalt til CDU.

Dokumenter fjernet

Tyske medier har avslørt at CDU-kvinnen Agnes Hürland-Büning (73), som på begynnelsen av 1990-tallet var statssekretær i forsvarsdepartementet, har mottatt åtte millioner mark (33 millioner kroner) fra Thyssen-verkene i konsulenthonorarer i forbindelse med privatiseringen av Minol Leuna.

Thyssen-verkene var med på byggingen av det nye raffineriet til over 20 milliarder kroner i Leuna.

De siste par ukene har kanslerkontorene i Berlin vært støvsugd for materiale om Leuna-salget, og bare innholdsfortegnelsene er funnet. Alle dokumentene er sporløst borte, etter alt å dømme destruert da Kohl rømte kanslerkontorene i fjor høst.

- Jeg har ikke ødelagt dem, bedyrer Kohls stabssjef Friedrich Bohl.

Leuna-skandalen fører trolig til at alt salg av statseiendom det siste tiåret må granskes. Det gjelder også salget av 31000 jernbaneboliger for 7,1 milliarder mark.

Et japansk firma bød en milliard mark mer, men tilslaget fikk det tyske firmaet ECM der ekteparet Ehlerding har store interesser. Ekteparet ga CDU 5,9 millioner mark (nesten 25 mill. kroner).