Russiske meningsmålinger:

Nå går det nedover for Putin

Russlands president er tilsynelatende fortsatt svært populær blant egen befolkning, men på ett område mister han støtte.

NEDTUR: Meningsmålinger peker på at Russlands president Vladimir Putin mister støtte, om enn tilsynelatende marginalt. Foto: Mikhail Tereshchenko / Sputnik / AFP

NEDTUR: Meningsmålinger peker på at Russlands president Vladimir Putin mister støtte, om enn tilsynelatende marginalt. Foto: Mikhail Tereshchenko / Sputnik / AFP

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Helt siden tida før Russlands invasjon av Ukraina, har ulike eksperter pekt på at en krig i nabolandet kan være begynnelsen på slutten for president Vladimir Putin.

Inntil videre har krigen ført til en angivelig økt popularitet for Putin. Det var også forventet.

I slutten av 2021 svarte 65 prosent av de spurte russerne at de godkjente aktivitetene til presidenten. I april 2022 var andelen 82 prosent, ifølge det uavhengige, russiske meningsmålingsinstituttet Levada.

Begynte bra

- Det er forventet i krig at støtten til lederen går opp på kort sikt, noe som kalles «rally-around-the-flag-effekten», forklarer Håvard Swane Bækken, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole til Dagbladet.

Forskeren peker på at russerne i den første fasen av krigen manglet - i enda større grad enn nå - informasjon om krigens omfang og konsekvenser. Mange trodde krigen, eller «spesialoperasjonen», ville bli kortvarig.

- Vi har absolutt sett en slik «rally-around-the-flag-effekt» i Russland etter invasjonen i februar, hvor flere enn normalt melder støtte til presidentens politikk. Men på bakgrunn av hva vi vet fra tidligere kriger og russisk opinion generelt, er det også grunn til å tro at denne effekten vil avta etter hvert, sier Bækken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer