INDUSTRI: SSBs konjunkturbarometer for 2. kvartal 2015 er det dårligste siden 2009. Kilde: SSB
INDUSTRI: SSBs konjunkturbarometer for 2. kvartal 2015 er det dårligste siden 2009. Kilde: SSBVis mer

Nå går det nedover med norsk industri

Det har ikke sett dårligere ut siden 2009. Men forbruket er et et lyspunkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Norske industriledere melder om en nedgang i både totalt produksjonsvolum og ordretilgang i 2. kvartal 2015, fremgår det av dagens konjunkturbarometer fra SSB.

Den sammensatte og sesongjusterte konjunkturindikatoren for industrien falt fra -4 til -8 i 2. kvartal og lå dermed godt under det historiske gjennomsnittet. Vi må vi tilbake til 2. kvartal 2009 for å finne et like dårlig tall.

Dårligere enn ventet - Dette var dårligere enn vi hadde ventet og indikerer en 0-vekst for fastlands BNP, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen til Hegnar.no.

Han legger til at endringen i ordreinngangen for oljerelaterte virksomheter er den bratteste han har har sett, og den laveste noensinnen, og han ser overhode ikke tegn til stabilisering.

- Konsum var kanskje det eneste lyspunktet?

- Nja, det var lavere enn snittet det også, sier han.

Andreassen hadde ventet at en svakere krone skulle gi positive effekter, men det er vanskelig å se tegn til det, sier han, samtidig som har gjør seg klar for sykkeltur.

Olje og gass har skylden Svake tall hos produsenter av investeringsvarer er hovedårsaken til nedgangen. Forventningene til 3. kvartal er negative innenfor store deler av industrien.

Og det er særlig levarandører til til olje- og gassektoren melder om redusert aktivitet, som maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer samt maskinreparasjon og -installasjon, melder SSB.

Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i industrien oppgis å være 77,8 prosent ved utgangen av 2. kvartal 2015. Dette er det laveste nivået som er registrert siden 2. kvartal 2010.

Negative utsikter Utsiktene for 3. kvartal 2015 er også negativ, og på sitt laveste nivå siden 1. kvartal 2009.

SSB venter at etterspørselen i markedet vil avta, og det er også anslått fall i investeringene i olje- og gassvirksomheten i 2015. Produsenter av innsatsvarer er også pessimistiske i sin generelle bedømmelse av 3. kvartal, mens produsenter av konsumvarer er mer optimistiske, heter det videre.

Det kan ha sin bakgrunn i at ferske tall fra SSB i dag viser at husholdningenes varekonsum økte med 1,3 prosent fra mai til juni 2015. Uten justering for sesongvariasjoner var husholdningenes varekonsum 5,6 prosent høyere i juni 2015 enn i samme måned i fjor.

Tallene støtter rentekutt Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken sier at det er klare negative signaler i industritallene og at mai og juni under etter gir et negativt bidrag til 3. kvartal, skriver han i en kommentar og mener at detaljehandelen er inne i en negativ trend.

- Hvis forbruket ligger flatt gjennom inneværende kvartal vil det resultere i en tilbakegang på 0,6 prosent i 3. kvartal, og understrekere den svake trenden, sier han.

- Det er imidlertid ikke en stor overraskelse gitt den stigende arbeidsledigheten og at forbrukersentimentet har kjørt seg fast i negativt område, sier han videre.

Oppsummert mener han dette støtter et rentekutt fra Norges Bank i september.

Sverige på vei opp? De dystre utsiktene kommer samtidig som svensk økonomi går bedre. BNP i Sverige steg med 1 prosent i 2. kvartal, opp fra 0,4 prosent i 1. kvartal.

Fra 2. kvartal i fjor til 2. kvartal i år var den seosngkorrigerte BNP-veksten på 3 prosent, ifølge Statistiska Sentralbyrån.

Flere økonominyheter
Kreativ boliglånspraksis stoppes
Svensk økonomi vokser kraftig
Hegnar anbefaler Ingebrigt Steen Jensen å ta en kald dusj

INDUSTRI: Utsiktene for kommende kvartal for norsk industri er tilbake på finanskrisenivå. Kilde: SSB
INDUSTRI: Utsiktene for kommende kvartal for norsk industri er tilbake på finanskrisenivå. Kilde: SSB Vis mer