Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå går det rett på dunken

Industriarbeiderne demonstrerer mot regjeringen. Arbeidsledigheten vokser raskt. Sjøl pengebingen, oljenæringen, forvitrer. Hva i all verden skal mor Norge leve av i framtida?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): - Krisa er minst like alvorlig som oljekrisa i 1972- 73, og ledigheten vil fortsatt stige. Den rike verden har en overflod av tradisjonelle varer som biler, skip, datamaskiner, ploger, mat og klær. En dramatisk omstilling må komme. Protestene fra bønder og arbeidere er forståelige, men de roper etter gårsdagens løsninger. Vi lever i et kortsiktighetens tyranni. Utfordringene blir å ta vare på de bærekraftige kompetansemiljøene som kan produsere for morgendagens behov, sier seniorpartner Terje Osmundsen i Preview AS. Han har bakgrunn som politisk rådgiver for tidligere statsminister Kåre Willoch, han var drivkraften bak prosjektet Scenarier 2000, og har erfaring fra toppstillinger i flere store konsern. Han har også vært viseadministrerende direktør i NHO og sjef for Universitetsforlaget.

Nye briller

Osmundsen frykter at et velfylt oljefond og saftige statlige støtteordninger kan føre til at Norge skyver problemene foran seg.

- Dessverre kan det som virker bra på kort sikt, vise seg å være en ulykke på lang sikt. Krisa kan bli så sterk og akutt at den tvinger oss til raske og dramatiske tiltak. Alternativet er å handle langsiktig nå, ved å bruke krisa til å se nye muligheter, mener han.

- Men folk må ha jobb og inntekt i dag, visjoner er ikke noe å leve av?

- Vi kan ikke subsidiere eller beskytte oss mot en global overproduksjon som allerede er en realitet. I stedet må vi ta på oss nye briller og se på hva menneskene vil etterspørre i framtida.

Osmundsen peker på Island og Irland, som har våget å satse mer på reiseliv enn Norge. Opplevelsesturisme eksploderer. Norge viser gode tendenser i kokkekunst, film og musikk.

- Risiko og frykt er også et felt med stort potensial. Moderne mennesker er bekymret, de er redde for maten, trafikken, miljøtruslene. Økologisk og medisinsk mat er allerede et kjempemarked i Europa. Helse og velvære blir stadig viktigere for folk, fysisk fostring og rekreasjon er vekstområder, det samme er miljøutfordringene, påpeker Terje Osmundsen.

Ingen pengemangel

- Omstillingen kommer neppe frivillig og raskt, hva må til for at det satses på det ukjente?

- Vi mangler ikke penger, trusselen er snarere at alle pengene kan føre til at vi bare skyver problemene foran oss. Politikerne er under press, de må vinne valg og tenker sjelden langsiktig. Epoken hvor vi levde godt med enkel råvareproduksjon, går mot slutten. Nå dreier det seg om å oppdage, iverksette, fortrylle og forføre. Det blir tøft, men med kreative tanker kan vi skape tilbud og produkter som blir mer og mer etterspurt, sier Osmundsen.

- Må omstillingen tvinges på oss?

- Vår nasjonale overlegenhet og innadvendthet er vel blitt styrket i skyggen av oljen og EU. Ikke noe tyder på at vi går mot en McDonald's-verden, der alt er amerikanisert og likt. Det brukes mer tid og penger på lokale varianter. Norge har ingen kolonifortid eller stormaktsambisjoner, vi bør ha evnen til å møte andre kulturer med ydmykhet og toleranse.

Færre blåruss

- Men vi må ikke fortsette å pøse studenter inn på de samme skolene der de ftres med de samme tankene som før. En undersøkelse i USA viste at siviløkonomer var mindre opptatt av mennesker etter enn før studiet. Den finansielle siviløkonomtenkningen er medansvarlig for dagens krise. Vi trenger ikke flere kloke hoder med de samme diplomene, nå trenger vi talentene som kan skape og gjennomføre, fortrylle og forføre.

- De mulighetene du ser, er nok fattig trøst for alle som først må bli arbeidsledige?

- Å bli arbeidsledig i en velferdsstat går ikke ut over liv og helse. Etter at de har lagt bak seg det første sjokket ved å stå uten jobb, viser det seg at mange har egenskaper og energi som de ikke tidligere var klar over, sier Terje Osmundsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media