PÅ TILBUD:  Nå går Canadas ambassadørbolig i Bygdøynesveien 15 med 10 millioner i rabatt. Den kanadiske stat vil likevel ha 110 millioner kroner for eiendommen som blant andre har huset Norges største klarsyntkjendis. Foto: Zentuvo.
PÅ TILBUD: Nå går Canadas ambassadørbolig i Bygdøynesveien 15 med 10 millioner i rabatt. Den kanadiske stat vil likevel ha 110 millioner kroner for eiendommen som blant andre har huset Norges største klarsyntkjendis. Foto: Zentuvo.Vis mer

Nå går dette huset med 10 millioner i rabatt

Ambassadøren har allerede flyttet. Du kan overta etter skipsreder, statsråd, klarsyntkjendis, eiendomsbaron og tyske krigsherrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvis du syntes denne boligen ble for dyr i sommer, tipser vi om en ny mulighet nå - med 10 millioner kroner i rabatt.

«Majestetisk og storslått» kaller selgeren eiendommen i Bygdøynesveien 15 i den nye annonsen, som ble lagt ut i dag.

Marcello Haugen (1878-1967), synsk mann og naturlege, bosatt på Lillehammer.
Arkivfoto: NTB / Scanpix
Marcello Haugen (1878-1967), synsk mann og naturlege, bosatt på Lillehammer. Arkivfoto: NTB / Scanpix Vis mer

110 millioner kroner er den nye lavprisen for en ambassadebolig på 1 497 kvadratmeter boflate (medregnet portnerbolig på 260 kvadrat) og 15,9 dekar tomt tett på beste Oslofjord.

- Eiendommen ble lagt ut for 120 millioner kroner i juni i år. Det var interessenter, men som den nye annonsen indikerer, ble det ikke noe salg da, sier advokat Johan Kjetil Høgevold til Dagbladet.

 STUE:  Foto: Zentuvo.
STUE: Foto: Zentuvo. Vis mer

- Blir dette landets dyreste bolig hvis dere får prisantydning?

- Nei, det er  eiendommer på Snarøya som har gått for mer, sier Høgevold.

 HALL:  Foto: Zentuvo.
HALL: Foto: Zentuvo. Vis mer

Det er han som arrangerer visning, men forøvrig viser han til selgeren.

Til inntekt for staten Og den oppgaven ivaretar informasjonsansvarlig Bjørn Petter Helgesen på vegne av Canadas ambassade i Norge. Det kanadiske parlamentet har bestemt at utenrikstjenesten skal sette tæring etter næring, og dermed er ambassadørboligen i Oslo siden 1956 blinket ut til å gi et bidrag til statskassa i den hjemlige hovedstaden Ottawa.

Og Canada slipper å sette ambassadøren på gata.  Verdens nest største land har ikke hatt ambassadør i Norge siden den siste, John G. Hannaford, dro hjem til en annen jobb tiidligere i år.

 STUE:  Foto: Zentuvo.
STUE: Foto: Zentuvo. Vis mer

- Vi har kjøpt en annen bolig til han eller hun som kommer etter, sier Helgesen og trekker noen historiske linjer fra huset ble bygd i 1916 av tidligere handelsminister og skipsreder Ambrotius Olsen Lindvig.

Synsk kjendis Uten forkleinelse for en statsråd og skipsreder: den andre eieren av Bygdøynesveien 15 er husets i særklasse største kjendis. Klarsynte Marcello Haugen kjøpte huset sammen med en venn fra eiendsomsbransjen.

Og staten Canada ble fjerde ordinære eier etter kjøpet i 1956 fra tømrermester Stiansens etterkommere - forløperne til dagens Stiansen Eiendom.

 HAGE:  Foto: Zentuvo.
HAGE: Foto: Zentuvo. Vis mer

Under annen verdenskrig tok den tyske okkupasjonsmakten seg til rette i det romslige huset.

Tyskerne rev tårn - Vi har ikke greid å rekonstruere hva tyskerne brukte eiendommen til eller hvem som bodde der i årene fram til 1945. Men vi vet at den eneste forandringen i bygningsmassen ble gjort da. Skipsreder Lindvig bygde et utsiktstårn for å følge med på skipstrafikken ute i fjorden. Det ble revet av tyskerne og er ikke satt opp igjen. Men ellers er alt som det var i 1916. Det kan dere sjekke med Riksantikvaren, sier ambassatalsmann Helgesen.

- Er huset godt vedlikeholdt?

 DRO HJEM:  Canadas siste ambassadør i Norge, John G.Hannaford, her i audiens i 2009 hos kong Harald, bodde i Bygdøynesveien 15 til han dro hjem til ny jobb tidligere i år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix.
DRO HJEM: Canadas siste ambassadør i Norge, John G.Hannaford, her i audiens i 2009 hos kong Harald, bodde i Bygdøynesveien 15 til han dro hjem til ny jobb tidligere i år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix. Vis mer

- Det kan jeg garantere på vegne av oss som kjenner standarden i kanadiske ambassadørboliger og representasjonslokaler.