Nå går han for akevitt

- Æ e' itj reidd dæm, assa, sier landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen. Han høres litt ut som Nils Arne Eggen, men likner mer på «grindguten heime», der han står foran kongens kyr på Bygdøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordene er myntet på dyrene, men kunne like gjerne vært sagt om bøndene, for han er på ingen måte redd dem heller.

- Nei, bondeorganisasjonene er ikke for sterke. Jeg får det jo som jeg vil, smiler 37-åringen fra D.D.E.-land.

Han høres tøff ut, men nekter for at han er det.

- Jeg er ikke spesielt tøff, men en ganske kjedelig og ordinær kar. Bøndenes kritikk lever jeg likevel fint med, fordi jeg er trygg på at det jeg gjør er rett og nødvendig.

Men Hanssen er ikke mer glad i uro enn at han ser fram til tre uker med fullstendig ro i sommerferien. I bondelagsfri sone på den nyinnkjøpte hytta på Karlsøy i Sarpsborg kan han kombinere to av sine gleder utenfor politikken: mat og folk.

- Jo, jeg tror jeg er ganske flink på kjøkkenet. Jeg slapper veldig godt av med å lage mat og liker å invitere til selskap.

Norske råvarer

Det er sol over kongsgarden. Ministeren har brettet opp skjorteermene. Han står og myser ut over det bonderomantiske landskapet. Det kunne vært et maleri av Tidemand og Gude, hadde det ikke vært for bilen med sommerdrinkmikser Roar Hildonens ambulerende bar i bagasjerommet.

- Som statsråd jobber du seint og tidlig og drikker mye kaffe, regner jeg med. Derfor tenker jeg å lage en forfriskende iskaffe til deg, sier Hildonen, selv en slags storbonde blant landets bartendere.

Han tar i bruk norske råvarer som H-melk, akevitt og den norskproduserte sitruslikøren Hvit Curagao i landbruksministerens sommerdrink.

- Jeg er veldig glad i akevitt, og du smaker jo akevitten i denne iskaffen. Den er veldig god.

Det er nå Hanssen går for akevitt. Han nyter drinken og turen i det grønne. Proklamerer at norsk akevitt virkelig er bra, mye bedre enn den danske.

- Akevitt er faktisk det eneste norske landbruksproduktet som virkelig har en eksportverdi i dag, sier Hanssen.

Melkebilen

Han mener norske bønder bør jobbe med å få fram langt flere eksklusive produkt for det europeiske markedet.

Rør ut sukkeret i den varme kaffen. Fyll opp med de andre ingrediensene. Shake det hele godt med is. Sil det over i et longdrinkglass medtre isterninger.

- Litt spissformulert kan jeg si at en vanlig norsk bondes eneste markedskontakt er kjøreplanen til melkebilen. Sånn kan vi ikke ha det. Bonden må gjenvinne kontakten med kunden.

Landbruksministeren ser store muligheter for produkter fra blant annet rein, sau og geit.

- Dette skal vi jobbe med som bare juling. Det er kjempeviktig!

Bjarne Håkon Hanssen snakker om landbrukspolitikk som var det kvinnehistorier. Smilet og glansen i øynene kan minne om kåtskap. Så har da også politikk vært hans liv helt siden barneårene.

- Men det er ikke sånn, altså, at jeg blir like opphisset over jordbruksoppgjøret som når Norge og Spania spiller EM-kamp.

AKKAMEG: Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen elsker akevitt, men er ikke fornøyd med at akevitten er det eneste norske landbruksproduktet som virkelig har en eksportverdi i dag.