Oslo 20140108. NHO konferansen 2014 "Læringslivet".  Statsminister Erna Solberg tilstede.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Oslo 20140108. NHO konferansen 2014 "Læringslivet". Statsminister Erna Solberg tilstede. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Nå går Høyre til motangrep

Erna Solberg sender Bent Høie i abort-krigen mot Jens Stoltenberg: - Arbeiderpartiet var selv for reservasjonsrett i 2009.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg nektet å svare om reservasjonssaken da hun møtte pressen på en klimakonferanse i formiddag.

Dagbladet ønsket å få Solbergs reaksjon på en undersøkelse som Dagbladet har gjort blant over 1000 tillitsvalgte i partiet. Der sier over halvparten at Høyre bør trekke eller reforhandle forslaget om reservasjonsmulighet og at saken skader Høyre.

Nå sender Solberg helseminister Bent Høie ut i et kraftig motangrep på Arbeiderpartiet, som har uttalt seg krast mot regjeringens forslag om å la leger få mulighet til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort. For i 2009 var Arbeiderpartiet selv positive til reservasjonsmulighet.

- Ikke troverdig - Retorikken som Ap nå bruker mot vårt forslag er ikke troverdig med tanke på at de i regjering så sent som i 2009 forsvarte en ordning der hver fastlege hadde rett til å reservere seg mot hva som helst uten at pasientene sine rettigheter var ivaretatt. Vårt forslag åpner kun for reservasjon hvis pasientene er ivaretatt av en annen lege, sier helseminister Bent Høie.

Da Bjarne Håkon Hanssen (Ap) var helseminister i 2009, godtok hans departement reservasjonsmulighet for leger både om abort og henvisning til assistert befruktning for lesbiske. I et brev til Rådet for legeetikk i februar 2009, skrev departementet:

«Etter departementets oppfatning er det intet rettslig i veien for at legen kan gis en reservasjonsrett dersom kommunen legger til rette for at det lesbiske paret kan få samme hjelp av annen lege.»

I et brev til Den norske legeforening fire måneder senere, presiserte departementet:

«Bruk av ordet «reservasjonsrett» i departementets brev til Rådet for legeetikk, refererer således ikke til en rettslig reservasjonsrett. Det fremgår av brevet at det mer er tale om en reservasjonsmulighet eller adgang til å reservere seg.

I dette brevet brukes reservasjon mot henvisning til abort som eksempel:

«Kommunen har i utgangspunktet stor frihet til å planlegge og å organisere sin helsetjeneste, innenfor lovens rammer. Dette prinsippet har også vært lagt til grunn i andre saker, blant annet når det gjelder henvisning til abort. Det er imidlertid en klar forutsetning at overføring av en pasient fra en lege til en annen ikke innebærer noen ulempe av betydning for pasienten.»

I 2011 snudde Arbeiderpartiet.

- Helsedepartementets uttalelser fra 2009 kan ha bidratt til uklarhet om hva som er gjeldende rett. Det kom også reaksjoner på disse uttalelsene, og det var bakgrunnen for at departementet så behovet for å klargjøre gjeldende rett i et rundskriv i 2011, sier Ap´s helsepolitiker Torgeir Micaelsen.

Han synes det er spesielt at brevene presenteres som en avsløring.

- Det virker som om Høyre begynner å bli desperate, sier han.

Erkjennelsen om at reservasjonssaken er skadelig for Høyre, strekker seg helt til topps i Høyre-ledelsen.

- Symbolikken i saken er nok undervurdert, sier en kilde til Dagbladet.

Reservasjonssaken sammenlignes med hijabsaken i Arbeiderpartiet i 2011. Da ble Ap´s justisminister Knut Storberget tvunget til å trekke forslaget om å tillate bruk av hijab i politiet.

Reservasjon blir lov - men vanskelig Reservasjonsmulighet for leger er ikke opprinnelig Høyre-politikk. Høyre har gjort en hestehandel med KrF, for å sikre mindretallsregjeringen levedyktighet. Men Erna Solberg og Bent Høie har flere ganger sagt at ordningen blir bedre for kvinner enn det som er praksis i dag.

Leger har praktisert reservasjon mot å henvise til abort i flere tiår. Men i dag finnes ingen oversikt over hvem eller hvor mange som reserverer seg.

Solberg og Høie veier opp lovfestet mulighet til reservasjon med mer informasjon og åpenhet rundt ordningen og strengere kriterier for hvor reservasjonsleger kan jobbe. Etter det Dagbladet forstår, vil Høyre bruke høringsrunden aktivt for ramme inn forslaget. Søndag sa Bent Høie til Dagbladet at det er grunn til å tro at det blir færre reservasjonsleger som følge av den nye loven.

UT MOT JENS STOLTENBERG: Helseminister Bent Høie. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
UT MOT JENS STOLTENBERG: Helseminister Bent Høie. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer