- Nå går jeg på nødstrøm

En av Norges fire barnehjertekirurger, Harald Lindberg, har fått nok av norsk sykehusvesen. Nå flytter han til USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er nok til det beste for mine pasienter at jeg reiser, for nå går jeg på nødstrøm, sier seksjonsoverlege Harald Lindberg.

Han har ledet Barnethoraxkirurgisk seksjon ved Rikshospitalet i 13 år. 1. november flytter han til USA og blir gjesteprofessor ved University of South Florida.

-  Det er ikke veldig stimulerende å jobbe i en sykehusstruktur hvor du henger i klokkestrengen 100 timer i uka, og det verken bevilges penger til forskning eller ervervelse av ny kunnskap. Samholdet på seksjonen er grunnen til at jeg har holdt ut så lenge. Nå skal det bli godt å komme utenlands, sier Lindberg.

Dårligere kår

I løpet av sin 25 år lange karriere som barnehjertekirurg har han operert 2000- 3000 barnehjerter. I denne perioden har kårene for fagfeltet hans bare blitt verre og verre. Sist gang Lindberg fikk offentlig kursstøtte var, ifølge ham selv, i 1983. Siden har han tigget penger fra industrien, søkt støtte fra forskningsfond eller betalt av egen lomme for å holde seg faglig oppdatert. Lindberg klandrer først og fremst de såkalte IFS- og DRG-systemene som regulerer den statlige finansieringen av sykehusene. Som Dagbladet har skrevet tidligere, koster en barnehjerteoperasjon i snitt 300 000 kroner. For dette får Rikshospitalet bare 100 000 kroner i refusjon.

-  DRG-systemet gjør at overskuddet vårt hele tida blir borte. Jo flere barn vi opererer, jo mer penger taper vi. Samtidig blir avdelingssjefen min bebreidet når vi går med underskudd. Det som teller, er hvor mange DRG-poeng vi tjener, ikke hvor mange barneliv vi redder, sier Lindberg.

Han har foreløpig tatt permisjon fra stillingen på Rikshospitalet i ett år, men utelukker ikke at oppholdet kan bli lenger.

Bekymret

Foreningen for hjertesyke barn (FFHB) frykter at den gode kompetansen som i dag finnes på barnehjertekirurgi, skal svekkes.

-  Det finnes bare fire barnehjertekirurger i Norge. Nå slutter den med lengst fartstid, og budskapet hans er at barnehjertekirurgien får stadig trangere kår. Er det rart vi er engstelige? spør informasjonsmedarbeider Anette Bjerke i FFHB.