- Nå går jeg på nødstrøm

En av Norges fire barnehjertekirurger, Harald Lindberg, har fått nok av norsk sykehusvesen. Nå flytter han til USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Det er nok til det beste for mine pasienter at jeg reiser, for nå går jeg på nødstrøm, sier seksjonsoverlege Harald Lindberg.

Han har ledet Barnethoraxkirurgisk seksjon ved Rikshospitalet i 13 år. 1. november flytter han til USA og blir gjesteprofessor ved University of South Florida.

-  Det er ikke veldig stimulerende å jobbe i en sykehusstruktur hvor du henger i klokkestrengen 100 timer i uka, og det verken bevilges penger til forskning eller ervervelse av ny kunnskap. Samholdet på seksjonen er grunnen til at jeg har holdt ut så lenge. Nå skal det bli godt å komme utenlands, sier Lindberg.

Dårligere kår

I løpet av sin 25 år lange karriere som barnehjertekirurg har han operert 2000- 3000 barnehjerter. I denne perioden har kårene for fagfeltet hans bare blitt verre og verre. Sist gang Lindberg fikk offentlig kursstøtte var, ifølge ham selv, i 1983. Siden har han tigget penger fra industrien, søkt støtte fra forskningsfond eller betalt av egen lomme for å holde seg faglig oppdatert. Lindberg klandrer først og fremst de såkalte IFS- og DRG-systemene som regulerer den statlige finansieringen av sykehusene. Som Dagbladet har skrevet tidligere, koster en barnehjerteoperasjon i snitt 300 000 kroner. For dette får Rikshospitalet bare 100 000 kroner i refusjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer