VIL IKKE: Stian Berger Røsland (bildet) og Oslo-byrådet ønsker ikke reservasjonsrett for leger. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIL IKKE: Stian Berger Røsland (bildet) og Oslo-byrådet ønsker ikke reservasjonsrett for leger. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Nå går Oslo imot Erna

Vil ikke ha reservasjonsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Motstanden mot reservasjonsrett for leger øker, også blant Høyres velgere. Nå er det klart at byrådet i Oslo ikke vil ha noen reservasjonsrett.

- Vi anbefaler at det ikke innføres en ordning hvor fastleger gis mulighet til å reservere seg fra å henvise til abort, uavhengig av om forvaltningen av ordningen ligger til kommunale eller nasjonale myndigheter, skriver Stian Berger Røsland, byrådsleder i hovedstaden i en melding til Dagbladet.

Han får følge av Venstres nestleder i Oslo-byrådet, byråd Hallstein Bjercke.

- Dette er et prinsipielt viktig spørsmål og jeg er glad for at det ser ut til å bli flertall også i Oslo bystyre for å avgi en høringsuttalelse som er tydelig på at kommunen ikke ønsker en reservasjonsordning for fastleger, uavhengig av om ordningen skal være nasjonal eller kommunal, sier Bjercke (V).

Høyre-velgere imot I løpet av de siste månedene har motstanden økt betydelig. I februar viste en undersøkelse at to av tre, 66 prosent, ikke ønsker reservasjonsrett for leger. Det var ti prosent flere enn da VG stilte samme spørsmål i slutten av november i fjor. Der kom det også fram at Høyre-velgere er enda mer kritiske: Hele 68 prosent svarte nei.

- Dette er ikke en veldig aktuell problemstillng i Oslo. I Oslo oppsøker om lag 90 prosent av pasientene sykehus direkte, uten å gå via fastlege, sier Røsland videre.

- Forhistorisk Også Høyre-ordfører Trude Drevland i Bergen er mot reservasjonsrett.

- Vi kan ikke ha slike særordninger i et moderne Norge. Det er en avleggs diskusjon. Det er forhistorisk, sa Drevland i januar.

Reservasjonssaken skal avgjøres i Stortinget etter sommeren. Regjeringen har flertall for saken med noen få stemmers overvekt, men det finnes motstand i Høyre. Partiet er klar for å bruke partipisken for å få saken igjennom.

Her kan du se høringsuttalelsene om reservasjonsrett-saken.